Klaus Iohannis, despre licitația pentru 5G cu un singur furnizor, Huawei: Nu sunt dispus pentru o anumită sumă să luăm o decizie greșită pentru întreaga societate

Redactor:
Alexandru Costea
Klaus Iohannis, despre licitația pentru 5G cu un singur furnizor, Huawei: Nu sunt dispus pentru o anumită sumă să luăm o decizie greșită pentru întreaga societate
Președintele Klaus Iohannis a explicat, vineri, într-o discuție informală cu presa la Palatul Cotroceni, că nu este de acord ca licitația pentru tehnologia 5G să fie organizată în condițiile în care compania chineză Huawei este singura care poate furniza acest serviciu la momentul actual.

„Există un singur provider – Huawei, ceilalți sunt relativ aproape, cei din Europa și Statele Unite. Să nu ne aruncăm cu capul înainte. O astfel de licitație va avea implicații atât de profunde, iar procesul nu mai este reversibil. România o să facă licitația când o să fie pregătită”, a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta susține că a fost de acord cu Guvernul ca România să aștepte până când și alte companii se pot prezenta la licitația pentru 5G.

„Nu sunt dispus pentru o anumită sumă să luăm o decizie greșită pentru întreaga societate”, a mai declarat Iohannis.

Între 2016 și 2019, 5G s-a transformat dintr-un serviciu tehnic într-o problemă de securitate națională, după ce Statele Unite au acuzat compania Huawei că spionează prin intermediul echipamentelor furnizate și a recomandat aliaților să renunțe la utilizarea acestora.

Președintele Iohannis a semnat un memorandum cu președintele american, Donald Trump, în privința evaluării furnizorilor de echipamente. Inițial s-a luat decizia de a-l menține „strict secret” și de a-l transpune așa în legislația primară, după cum explica Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, la acel moment. „Acel memorandum nu ține loc de lege. Pentru a putea fi aplicat acel memorandum, trebuiau pași care să urmeze de schimbare în legislația primară din România. (…) Eu știu că e supus unui regim strict secret. Normal că l-am văzut, e strict secret”, a declarat la sfârștitul lunii octombrie, Sorin Grindeanu.

 

Inchide