MAE: 47 de români și-au înregistrat prezența în China. Demersuri pentru dotarea personalului diplomatic și consular cu materiale pentru prevenirea contactării coronavirusului

MAE: 47 de români și-au înregistrat prezența în China. Demersuri pentru dotarea personalului diplomatic și consular cu materiale pentru prevenirea contactării coronavirusului
Publicat: 04/02/2020, 12:43

„În urma demersurilor susținute la nivelul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) până în prezent au fost repatriați, prin activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, cei patru cetățeni români din zona de focar a infecției cu coronavirus din Republica Populară Chineză care au contactat Ambasada României la Beijing pentru a își înregistra prezența în zonă. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Beijing, depune eforturi pentru identificarea altor cetățeni români care ar putea fi prezenți în zonă”, a transmis marți Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea Gândul.

Cei patru cetățeni români repatriați sunt în carantină pe teritoriul Republicii Federale Germania, respectiv al Republicii Franceze. Ei fac parte din europenii aduși din R. P. Chineză prin activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. 75% din costul repatrierii a fost suportat de Uniunea Europeană.

Nu s-a semnalat nicio îmbolnăvire

Ambasada României la Beijing estimează că un număr de 800 de cetățeni români sunt prezenți pe teritoriul R. P. Chineză dar, până marți, numai 47 de cetățeni români și-au notificat prezența în acest stat, furnizând datele de contact.

Potrivit repezentanților MAE, niciun român nu a solicitat asistență privind o posibilă îmbolnăvire cu nou coronavirus.

„Misiunea diplomatică și oficiile consulare din R. P. Chineză nu dețin date privind cetățeni români care ar prezenta vreun simptom al acestei afecțiuni, nefiind recepționate apeluri din partea vreunui cetățean român cu privire la acest aspect și nici vreo notificare oficială din partea autorităților locale”, a transmis MAE.

În ambasadă, consulate și ICR Beijing lucrează 18 români

Pentru a preveni îmbolnăvirea, s-au luat măsuri și în rândul românilor angajați în cadrul reprezentanțelor diplomatice și consulare din R. P. Chineză.

România are trei reprezentanțe diplomatice și consulare în Republica Populară Chineză, respectiv: Ambasada României la Beijing, Consulatul General al României în R.A.S. Hong Kong și Consulatul General al României la Shanghai. La nivelul schemelor de personal din cele trei misiuni diplomatice și consulare din RP Chineză, personalul diplomatic și consular însumează 14 persoane. De asemenea, în cadrul ICR Beijing își desfășoară activitatea alte patru persoane.

„Personalul diplomatic și consular urmează măsurile de precauție și igienă comunicate de autoritățile locale și sunt în curs demersurile pentru aprovizionarea din România cu materiale utile în prevenirea contactării virusului (măști, combinezoane etc)”, informează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a emis deja un avertisment de călătorie pentru Republica Populară Chineză și două atenționări de călătorie atât pentru provincia Hubei, cât și pentru regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao. Cetățenii români sunt sfătutiți să amâne călătoriile în zonă, iar cei deja prezenți acolo sunt sfătuiți să respecte cu strictețe anunțurile și recomandările autorităților locale; să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele cele mai afectate pentru a le putea evita; să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață. Detalii, la următoarele adrese: www.mae.ro/travel-alerts/51435, www.mae.ro/node/51391 și www.mae.ro/node/51424.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ