Mărturia cutremurătoare a tatălui lui Ionuț Gologan, care a scăpat de pedeapsa cu moartea în Malaysia, pentru trafic de droguri: „A rămas fără dinți în gură, a fost bătut și chinuit”

Publicat: 18 05. 2021, 13:04
Actualizat: 18 05. 2021, 13:21
Ionuț Gologan s-a schimbat radical de când a fost încarcerat în Malaysia, trecând prin momente de neimaginat, potrivit mărturisilor făcute de tatăl lui

Ionuț Gologan a fost condamnat inițial la moarte în Malaysia după ce a fost prins cu droguri asurpa lui pe aeroportul din Kuala Lumpur. Ulterior, acesta a primit o pedeapsă de 20 de ani închisoare și 10 lovituri de bici, astfel încât tatăl lui nu și-a pierdut speranța că își va vedea fiul acasă în cele din urmă. 

Povestea prahoveanului Ionuț Alexandru Gologan, originar din Telega, este una cutremurătoare – decizia de a transporta droguri putea să îl coste viața. Acesta a fost prins cu 1,5 kilograme de metamfetamină pe aeroportul din Kuala Lumpur iar în 2012 a fost condamnat pentru trafic de droguri la moartea prin spânzurare. La momentul respectiv, tânărul lucra ca șofer, part-time, pentru o firmă de transport din Germania.

Au trecut nouă ani de când autoritățile din Malaesya l-au încarcerat pe român, care atunci avea vârsta de 22 de ani. Acesta a fost crescut doar de tată și bunică, iar vecinii susțin că era un copil sărac, acesta fiind probabil, potrivit acestora, motivul care l-a determinat să facă mulți bani repede, dar ilegal.

Dumitru Gologan a povestit pentru Observatorul Prahovean prin ce trece fiul lui care „a rămas fără dinți în gură, a fost bătut și chinuit, a slăbit piele și os de nimeni nu l-ar mai recunoaște”.

Momente cumplite pentru român: „Arată îngrozitor, nici vocea nu i-o mai recunosc când mai vorbim la telefon”

Ani de zile autoritățile din România s-au chinuit să îl aducă în țară pe tânăr, să își ispășească pedeapsa în statul natal, însă demersurile au fost în zadar. Avocații lui i-au trimis în 2016 o cerere de grațiere chiar sultanului statului Selangor, unde se află Kuala Lumpur. Totuși, Ionuț Gologan a scăpat de pedeapsa cu moartea după ce măsura a fost abolită în cazul persoanelor condamnate pentru trafic de droguri. Astfel, acesta a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și 10 lovituri de bici.

„E greu, e foarte greu. E singurul meu copil. Am fost ajutat cu bani, dar ce folos… Sentința e aceeași. Nu există acord diplomatic între cele două țări. Copilul meu a fost folosit. Nici nu știa ce e în bagaj, la momentul la care i s-a găsit metamfetamina. Era un copil amărât de la țară, folosit de alții drept cărăuș. Ce-o fi fost în mintea lui… Nici nu mai contează. Întreaga viața i-a fost distrusă, arată îngrozitor, nici vocea nu i-o mai recunosc când mai vorbim la telefon. Vrea în țară, vrea acasă, dar legile sunt foarte dure acolo pentru trafic de stupefiante. Ne e foarte dor de el, știm că a greșit, dar nu merita o așa soartă”, a mărturisit Dumitru Gologan pentru sursa citată.

Și un alt român a fost la un pas de a-și găsi sfârșitul în Malaysia. Este vorba de Daniel Ionel Țurcan, care a fost arestat în anul 2014.