Ministrul Culturii anunță: Alte trei ministere trebuie să avizeze dosarul Roșia Montană pentru lista UNESCO

Redactor:
Razvan Tupa
Ministrul Culturii anunță: Alte trei ministere trebuie să avizeze dosarul Roșia Montană pentru lista UNESCO
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a comentat joi pentru Mediafax situația în care se găsește procesul includerii sitului Roșia Montană pe lista obiectivelor de patrimoniu UNESCO: "Alte trei ministere trebuie să fie avizatoare".

„Dacă ne întrebăm «e sau nu ceva valoros acolo?», răspunsul l-a dat UNESCO. Aici nu mai sunt comentarii. Din punctul de vedere al Ministerului Culturii trebuie făcut exact cum spun domnii de la USR. Acum să vedem din punctul de vedere al politicii externe și al interesului statului în legătură cu procesul. Eu, ca minister, recomand reînceperea, dar aș avea nevoie de aviz de la alte ministere direct implicate în problematică. Externe, Justiție, pentru că România este implicată într-un proces și Ministerul de Finanțe, care este parte în acel proces. Alte trei ministere trebuie să fie avizatoare ca să poată să își asume Ministerul Culturii această decizie. Să nu spună cineva după aia că Ministerul Culturii a luat o decizie care s-a dovedit a fi contrară interesului statului român”, a comentat Bogdan Gheorghiu pentru Mediafax.

Senatorii USR Mihai Goțiu și Vlad Alexandrescu au transmis miercuri o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, prin care solicită reluarea procedurilor de includere a Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO. Ei spun că demersurile trebuie făcute de urgență. „Demersurile trebuie făcute de urgență, la finalul acestei luni (peste două săptămâni) expirând termenul limită până la care Guvernul României poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor, astfel încât subiectul Roșiei Montane să poată fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară”, a notat senatorul Mihai Goțiu.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a arătat că pierderea acestui termenar atrage întârzieri și reluarea de la zero a procedurilor de includere a sitului Roșia Montană pe lista UNESCO. „Practic noi nu vorbim de o încetare a procedurii de integrare în patrimoniul UNESCO pentru Roșia Montană. E dată pauză, noi putem da play oricând. Dar termenul acesta în care noi putem da play oricând pentru încheierea acestor formalități pentru că expiră în câteva săptămâni. Noi, dacă nu ne mișcăm acum repede pierdem dreptul de a continua procedurile demarate. Trebuie reluate procedurile de la zero. Nu că nu va mai auzi niciodată de Roșia Montană în UNESCO… se mai pierde timp”, arată ministrul pentru Mediafax.

„Astăzi avem ședință de guvern la ora 14.00 și voi încerca să abordez subiectul”, a promis joi ministul culturii, pentru Mediafax.

Includerea localității Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amânată, în iulie 2018, după dezbaterile de la cea de-a 42-a sesiuni a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, la Manama, în Bahrain.

Dosarul „Peisajul Cultural Minier Roșia Montană” a fost trimis de Ministerul Culturii din România la UNESCO, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, pe 4 ianuarie 2017 și primise recomandare pentru includere din partea International Council on Monuments and Sites (ICOMOS).

Ministrul Culturii din acel moment, George Ivașcu, a solicitat amânarea deciziei privind includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO motivând că trebuie protejate drepturile statului român în litigiul cu compania Gabriel Resources și că pierderile se pot ridica la 4,4 miliarde de dolari. Într-o adresă transmisă MAE, pe 30 mai, George Ivașcu mai menționa că înscrierea localității Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO „trebuie să se realizeze în condițiile în care acest sit să nu fie grevat de vreun litigiu”.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”,...
Țara care te bagă la închisoare dacă nu porți mască în spațiile publice
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
Organismul românilor, afectat GRAV în această seară. Ce se întâmplă sâmbătă, pe 24 octombrie
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide