NOUA HARTĂ ECONOMICĂ A ROMÂNIEI. Salariile, PIB-ul și productivitatea PE CELE 8 REGIUNI

Redactor:
Victor Rotariu
NOUA HARTĂ ECONOMICĂ A ROMÂNIEI. Salariile, PIB-ul și productivitatea PE CELE 8 REGIUNI
Din harta economică și a mediului de afaceri a regiunilor de dezvoltare din România reiese nu numai decalajul enorm dintre regiuni, ci și dintre județele aflate în aceeași regiune de dezvoltare.

Din harta economică și a mediului de afaceri a regiunilor dedezvoltare din România reiese nu numai decalajul enorm dintreregiuni, ci și dintre județele aflate în aceeași regiune dedezvoltare.

Timiș, de exemplu, deține 42% din forța de muncă totală dinRegiunea Vest și are un indice de productivitate, PIB/cap delocuitor, de 8.700 de euro, cu 30% peste media regiunii și cu 83%peste cel înregistrat în Caraș Severin. Citește mai multe despre salariile și productivitatea dinRegiunea de Vest

Cea mai săracă regiune din România este cea de Sud-Vest, cuposibila capitală la Craiova, care contribuie cu doar 7,7% din PIBla produsul intern brut național. Sud-Vestul este, de asemenea, șiregiunea cu cei mai puțini angajați, circa 385.000. Vezi aici de ce regiunea de Sud-Vest estecea mai săracă

Cel mai sărac județ esteGiurgiu, a cărui economie are o valoare mai mică decât cifra deafaceri a Vodafone România

Discrepanțe majore se observă și în cazul regiunii de Nord-Est,care este, alături de cea de Sud-Vest, una dintre cele mai săracedin UE. Suceava, de exemplu, are un PIB local cât al Vasluiului șial Botoșaniului în total. Cei mai bine plătiți angajați din regiunesunt cei din Bacău, cu un salariu mediu net de 1.427 de lei pelună, care este însă cu 45 de lei sub media națională, de 1.472 delei.

Cele mai bune lefuri din regiunea de Nord-Vest se încasează înCluj, de 1.458 de lei pe lună, cu 14 lei sub media națională, însăla distanță foarte mare de „urmăritori”. Pe locul doi în topuljudețelor cu cele mai mari salarii din regiune se află Sălaj, cu1.194 de lei, deci cu 18% mai mici decât cele din Cluj. Vezi aici cât de aproape este Clujul să”bată” Timiș la valoarea economiei județene.

Tot la capitolul discrepanțe se numără și faptul că a doua ceamai bogată regiune din România, după București-Ilfov, regiunea dedezvoltare Sud, care are o contribuție de 13,4% la formarea PIBnațional, include cel mai sărac județ din România: Giurgiu. Anulacesta Giurgiu va avea un PIB local de 3,7 miliarde de lei, adicăvaloarea totală a economiei locale este asemănătoare cu cea a uneicompanii precum Vodafone România. Citește aici de ce este regiunea Sud a douamare economie din România, după cea dinBucurești-Ilfov.

Economia județelor din regiunea de Sud-Est se bazează peindustria, petrolului, a oțelului și pe turism, Constanța avândcirca o treime din forța totală de muncă din regiune. Vezi aici cât de productivi suntconstănțenii și gălățenii, și cât de importantă esteuzina ArcelorMittal pentru economia regională.

În mod evident, județele, care pot „trage” după ele întreagaregiune, depind de mediul de afaceri local. Un gigant de taliaDacia, Nokia, Mittal sau Rompetrol Rafinare garantează nu numailocuri de muncă, ci și bugete locale mai bogate în urma încasăriitaxelor locale de la marile companii.

În Moldova „motorul”economic este „regele asfaltului” DorinelUmbrărescu

În regiunea de Nord-Est „gigantul” este grupul de firme deconstrucție deținut de „regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu. UMBSpedition și Tehnostrade au avut în 2009 afaceri totale de peste370 de milioane de euro, fiind de departe cea mai mare afacere dinregiune. Cele două firme ale „regelui asfaltului” reprezintă circa3% din economia totală a regiunii, de 13,1 miliarde de euro.Vezi aici ce salarii medii nete sunt înBotoșani și Vaslui.

Sunt și cazuri în care „pilonul” economic este reprezentat decompanii sau de regii de stat. În regiunea de Sud-Vest, de exemplu,în Gorj activează trei dintre cele mai mari companii de stat carese numără și printre cei mai mari datornici la bugetul de stat:Turceni, Rovinari și SNLO. De remarcat că deși Gorjul are unPIB/cap de locuitor cu 26% mai mic decât cel din Argeș, unde seproduce Dacia, gorjenii au un salariu mediu net cu 7,2% mai maredecât argeșenii.

În regiunea de Centru diferențele dintre județe sunt mai micidecât în alte regiuni, Brașov fiind totuși lider detașat. Alăturide regiunea de Vest, regiunea de Centru este singura care are treijudețe în care sunt înregistrați mai mult de 100.000 de salariați.Citește aici ce salarii sunt în Harghita și cât de mic esteșomajul din Sibiu.

Regiunea București-Ilfov, este, după cum era de așteptat,Capitala recordurilor: cea mai mare productivitate, măsurată înPIB/cap de locuitor, de 14.416 euro, cel mai mic șomaj, de 2,1% șicele mai mari salarii medii nete, de 1.988 de lei. Citește aici care sunt cele mai mari companii dinBucurești-Ilfov

gândul aefectuat această analiză folosind datele Comisiei Naționale dePrognoză (CNP), ale Ministerului Finanțelor Publice și din topulCelor mai mari companii din România 2010, editat de Ziarul Financiar. gândul afolosit datele privind cifrele de afaceri și numărul de angajațiaferente anului 2009, care sunt cele mai recente. Pentru anul 2010nu au fost încă publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor datelefinanciare.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Înmatriculări auto 2021. Atenție, șoferi! Schimbările care au intrat în vigoare din ianuarie
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului: A MURIT. Era tânără, frumoasă și talentată
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide