PANDEMIE. Alexandru Rafila, avertisment după creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2: Sistemul poate pica oricând!

PANDEMIE. Alexandru Rafila, avertisment după creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2: Sistemul poate pica oricând!
Cum explică Alexandru Rafila reinfectarea celor trei sibieni, deși aveau anticorpi.
Publicat: 22/06/2020, 21:23
Actualizat: 22/06/2020, 21:23

Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, trage un semnal de alarmă după creșterea numărului de noi infectări cu SARS-CoV-2, în contextul în care România a urcat pe locul trei în topul țărilor europene, după Portugalia și Suedia, la numărul de infectări la suta de mii de locuitori. De asemenea, acesta avertizează că „sistemul poate pica oricând”, punctând că „dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”.

Alexandru Rafila a punctat faptul că transmiterea comunitară în ceea ce privește pandemia de coronavirus este una foarte accentuată ceea ce ar putea afecta atât sistemul sanitar, cât și călătoriile românilor în statele europene, potrivit Antena3.

„Suntem pe creștere, este adevărat, așa se întâmplă cu bolile acestea înalt transmisibile, creșterea dacă nu e controlată, este logaritmică, adică fiecare persoană infectată poate să infecteze la rândul ei mai multe persoane. Ceea ce se întâmplă în America, atât în cea de Nord, cât și cea de Sud, în Africa și în unele țări din Asia a dus la creșterea accelerată. De exemplu, în ultima zi am avut 200.000 de cazuri noi la nivel la nivel mondial”, a explicat specialistul.

Alexandru Rafila, avertisment dur: „Dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”

„Au fost multe discuții legate de faptul că virusul își pierde capacitatea de trasmitere după un ciclu de aproximativ 10-12 săptămâni, în mare măsură, și epidemia se va opri. Se vede clar că nu este așa. În România, în ultimele 10-12 zile, asistăm la o creștere importanță ce ar trebui să ne dea de gândit, să respectăm acele câteva măsuri simple pentru a avea o vară liniștită. Ar trebui toți să milităm în acest sens. Ar trebui să știm că am plecat, în perioada cea mai bună, acum 4 săptămâni, ajunsesem chiar la 1,5% cazuri pozitive din totalul probelor. S-a stabilizat oarecum la 3%. Acum, zilele acestea de weekend, când se testează mai puțin, nu doar în România, vedem procente de 6%. Există transmitere comunitară, iar lumea s-a relaxat foarte mult în ceea ce privește măsurile de prevenție, dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”, a avertizat Alexandru Rafila.

„Sistemul medical poate cădea!”

„Trebuie să ne uităm la câtiva indicatori: primul ar fi numărul de persoane din secțiile de terapie intensivă. Este important și numărul de cazuri externate care este mai mic decât numărul persoanelor care se îmbolnăvesc, iar asta a dus la o creștere. În parametrii aceștia, sistemul medical poate cădea, mai ales dacă creșterea înregistrează creșteri mai ridicate decât este în prezent”, a mai punctat reprezentantul României la OMS.

 România a urcat pe locul 3 în Europa după ponderea de infectări cu COVID-19

Incidența cumulată la nivelul UE este de 13 cazuri la un milion de locuitori, iar România este la 17. Doar Suedia și Portugalia au o incidență cumulată mai mare, iar în cazul lor izolarea de 14 zile este obligatorie la întoarcerea din orice țară. Italia a învins pandemia și acum are 5 cazuri la un milion de locuitori, potrivit profesorului Rafila. Acest lucru ar putea afecta călătoriile românilor în statele europene.

România a urcat pe locul trei în topul țărilor europene, după Portugalia și Suedia, la numărul de infectări la suta de mii de locuitori. În urmă cu o lună, se spunea despre țările balcanice și cele din estul Europei că au fost ferite de un număr mare de cazuri de COVID-19.

Datele înregistrate în ultimele zile conturează tabloul unei situații tot mai îngrijorătoare: 5-6% din testele făcute în zilele de weekend au scos la iveală noi îmbolnăviri, proporție nemaiîntâlnită de la începutul lunii mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York