POZIȚIE. Vicepremierul Raluca Turcan: Decizia de azi a CCR este o nebunie. Judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român

POZIȚIE. Vicepremierul Raluca Turcan: Decizia de azi a CCR este o nebunie. Judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român
POZIȚIE. Vicepremierul Raluca Turcan: Decizia de azi a CCR este o nebunie. Judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român. Sursă FOTO: Mediafax
Publicat: 03/06/2020, 18:08
Actualizat: 15/07/2020, 09:42
Vicepremierul Raluca Turcan califică decizia CCR ”o nebunie”, susținând că CCR pune în pericol funcționarea statului român, în contextul în care „în jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleșilor locali”, iar această „situație fără precedent care pune în pericol funcționarea administrației publice locale”.

„Decizia de azi a CCR este o nebunie!”, spune vicepremierul Raluca Turcan

„Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună, judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleșilor locali – alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanță de câteva zile – situație fără precedent care pune în pericol funcționarea administrației publice locale. Practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleșilor locali”.
Raluca Turcan scrie pe Facebook că Guvernul a acționat corect, pentru că „ criza generată de pandemie nu a oferit altă posibilitate”.
„Autosesizarea Curții Constituționale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acționat corect pentru a soluționa o problemă urgentă și excepțională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleșilor locali. Nu pentru că așa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie și care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-și proteja cetățenii”.

Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună, judecătorii Curții Constituționale pun…

Publicată de Raluca Turcan pe Miercuri, 3 iunie 2020

Prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se realizează numai prin lege organică adoptată de Parlament şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, a stabilit Curtea Constituţională a României după ce a admis sesizările formulate de 73 de deputaţi şi de Executiv.

Potrivit unui comunicat de presă al CCR, judecătorii constituţionali au luat în discuţie obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ, obiecţii formulate de un număr de 73 de deputaţi şi de Guvern.

Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că atât OUG 44/2020, cât şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, fiind contrare art.1 alin. (4) şi (5), art. 61 alin. (1) şi art.115 alin. (6) din Constituţie, după caz.

„Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege. Or, prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată şi nu de a o aproba. Totodată, Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern”, a explicat CCR.

Tot miercuri, Curtea Constituţională a luat în discuţie şi obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale formulată de 71 de deputaţi PNL.

În urma deliberărilor, CCR, cu unanimitate, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile legii cu care a fost sesizată.

„În esenţă, Curtea a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale consacră un paralelism legislativ nepermis, având în vedere că, la data adoptării sale, era în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Parlamentul avea obligaţia constituţională ca la adoptarea legii să elimine ordonanţa de urgenţă antereferită din fondul activ al legislaţiei. Întrucât nu a realizat acest lucru, s-a ajuns la situaţia existenţei concomitente a două acte normative care au acelaşi domeniu de reglementare, ceea ce este contrar art.1 alin. (5) din Constituţie”, se precizează în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Pensii aproape duble după recalculare! Ce români vor trece de la 2.100 de lei la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024