Premierul Dăncilă a terminat EVALUAREA miniștrilor, dar REFUZĂ să spună cine pleacă. Toader: Cariera mea NU s-a construit în FRUNTEA MINISTERULUI

Redactor:
Gândul
Cele mai importante știri ale după-amiezii

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, marți, că a încheiat evaluarea miniștrilor, urmând să o prezinte în Comitetul Executiv Național PSD. Șeful Executivului a refuzat să dea nume sau să precizeze câți miniștri vor părăsi Cabinetul.

„Eu nu-mi permit să mă implic în ceea ce privește justiția. Nu am spus părerea unuia sau altuia, am dat răspunsuri aplicate. Am menționat că am terminat evaluarea, că am făcut această evaluare, nu legată de anumite persoane. Am făcut o evaluare în funcție de îndeplinirea măsurilor din programul de guvernare. Urmează să expun această evaluare în cadrul CEX. Vom hotărî împreună când va avea loc această ședință. Nu vă pot da nume. Evaluarea s-a făcut în funcție de măsurile din programul de guvernare. Eu prezint evaluarea, dar trebuie să avem un vot și din punct de vedere politic am să văd care e susținerea din partea CEx. Nu pot spune acum: vor pleca un număr de miniștri și vor rămâne atâția”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a precizat că încă nu a fost stabilită data la care va avea loc ședința Comitetului Executiv Național PSD.

„Vom avea o discuție pe fiecare minister în parte. Nu am stabilit încă data. În același timp cred că e necesar ca într-o săptămână să avem”, a completat Viorica Dăncilă.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, pe 19 octombrie, la Bistrița, că a discutat cu liderul PSD, Liviu Dragnea, despre remanierea guvernamentală și că ALDE nu va remania pe nimeni.

 

 

Viorica Dăncilă a ajuns la concluzia remanierii, după o  discuție cu președintele PSD și alți câțiva lideri ai partidului. Unul dintre ei, Marian Oprișan, care a ținut să-l nominalizeze pe vicepremierul Paul Stănescu printre membrii executivului care nu au știut să-și pună în valoare activitatea. Evident, un alt mare minus este că face parte din tabăra „puciștilor” condusă de Gabriela Firea.

 

 

„Toți miniștrii trebuie să iasă public și să explice măsurile bune pe care le-au luat. Cei care nu comunică nu au ce să caute, după părerea mea, în funcții guvernamentale,” a declarat miercuri, la Parlament, vicepreședintele PSD Marian Oprișan. „Paul Stănescu nu a comunicat deloc, așa cum bine știți. Este colegul meu, este un om destoinic, un președinte de consiliu județean bun, dar la capitolul comunicare, în ceea ce privește activitatea ministerului Dezvoltării, aceasta nu a existat.”

În spațiul public se discută că miniștrii remaniabili ar fi Tudorel Toader, Dănuț Andrușcă, Paul Stănescu și Ștefan Viorel, dar Liviu Dragnea a dezmințit veridicitatea zvonurilor. În discuția de miercuri din biroul său de la Palatul Parlamentului, Dragnea a sfătuit-o pe Viorica Dăncilă să nu devină „paratrăsnetul” guvernului și să promoveze ea insăși măsurile și rezultatele ministerelor. „Două vor fi principalele calități ale viitorilor miniștri,” dezvăluie surse social-democrate pentru Mediafax. „În primul rând, trebuie să știe să comunice. Doi: să aibă capacitatea să stăpânească funcționarii.” 
 
 
Opoziția consideră că Șova, Daea și Toader nu are trebui să lipsească de pe lista remaniaților. Vicepreședintele PNL, Laurențiu Leoreanu consideră că ministrul Transporturilor Lucian Șova, „pentru blocarea autostrăzii Unirii” și ministrul Agriculturii Petre Daea, pentru „dezastrul produs de necontrolarea pestei porcine”, trebuie înlocuiți.

„Este obligatoriu ca ministrul Lucian Șova să fie inclus pe lista remanierilor din această săptămână, iar înlocuitorul său trebuie să garanteze că autostrada Iași-Târgu Mureș va deveni o prioritate zero a Ministerului Transporturilor, mai ales după semnalul dat de parlamentari din toate partidele în această săptămână,” afirmă Leoreanu într-un comunicat remis Mediafax.

 

 

Tudorel Toader a precizat, marți, referitor la o posibilă remaniere, că nu a fost anunțat de premierul Viorica Dăncilă dacă va rămâne sau nu în Guvern, menționând însă că nu și-a construit cariera în fruntea ministerului Justiției.

„Cariera mea nu s-a construit în funtea ministerului. Nu, m-a anunțat (dacă va rămâne sau nu în Guvern -n.r.). Eu am venit aseară din concediu. Astăzi intrăm în ritm și vedem ce despre ce este vorba”, a declarat Tudorel Toader, la Parlament.

 

 

Inchide