Prima stațiune lacustră din România. Cât va costa cazarea la bungalow. VEZI AICI CUM VA ARĂTA

Redactor:
Loredana Voiculescu
Prima stațiune lacustră din România. Cât va costa cazarea la bungalow. VEZI AICI CUM VA ARĂTA
Românii s-ar putea relaxa, din vara anului viitor, în bungalow-urile primei stațiuni lacustre din România

Românii s-ar putea relaxa, din vara anului viitor, înbungalow-urile primei stațiuni lacustre din România. Investiția vafi făcută pe Clisura Dunării, în zona comunei Berzasca, din județulCaraș-Severin, și va cuprinde, printre altele, 30 de bungalow-uri,două piscine, restaurante. Este vorba despre patru proiecte, cu ovaloare totală de 1,6 milioane euro, jumătate fiind bani europeni,iar restul cofinanțarea beneficiarilor, adică firmele Saimateo SRLși GPC & Gabryel, ambele înregistrate în comuna Berzasca.Primarul localității, Petru Nicolae Furdui, spune că, „dacă nemișcăm bine”, primii turiști sunt așteptați în vara anului viitor.”În prezent ne aflăm în faza organizării licitației pentrudesemnarea firmei care va executa lucrările. Teoretic, în maxim olună ar putea demara lucrările și, dacă ne mișcăm bine, întregulcomplex lacustru ar putea fi gata în vara anului viitor”, adeclarat pentru gândul Petru Nicolae Furdui, primarul comuneiBerzasca. El spune că în prima etapă vor fi finalizate cele 30 debungalow-uri, ulterior urmând ca, într-un alt proiect, să fieterminate și cele două piscine și restaurantele, plus altestructuri de cazare cu câte 10 locuri. „Fiecare bungalow va avea oterasă, living, zonă pentru servit masa și dormitor la mansardă.Bungalow-urile vor fi legate pietonal, pe piloni”, ne-a povestitprimarul Furdui. Proiectul urmărește atragerea în zonă a turiștilorromâni și străini.

100 de lei, cazarea la bungalow

Tariful pentru cazarea la bungalow va fi calculat cu exactitatedupă terminarea lucrărilor, dar un preț pur orientativ, avansat decătre primarul Furdui, este de 100 de lei. „Probabil va fi ceva maimult de 100 de lei, vom vedea însă după finalizarea investiției”, adeclarat pentru gândul Jaici Drăgan Adrian, asociat unic alSaimateo SRL. Acesta a arătat că ideea proiectului, care vizeazăconstruirea unui complex lacustru de bungalow-uri „Pelicanul”, apornit după ce a sesizat potențialul de dezvoltare din punct devedere turistic al zonei Clisurii Dunării. Valoarea totală aproiectului câștigat de firma sa este de circa 400.000 euro, dincare 45% reprezintă fonduri europene, iar restul, contribuțiabeneficiarului. Jaici încearcă să obțină un împrumut pentrucofinanțarea proiectului. „Avem promisiuni de la mai multe băncipentru obținerea unui credit necesar cofinanțării proiectului.Rămâne de văzut care dintre acestea se va concretiza”, a adăugatJaici.

Confort de minimum 3 stele

„Toate proiectele au obținut avizele din partea MinisteruluiTurismului. Banii au fost accesați de cele două firme prin FondulEuropean Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), măsura 313,denumită „Încurajarea activităților turistice”, a adăugat primarullocalității Berzasca, care se mândrește că Planul UrbanisticGeneral (PUG) al localității a fost premiat recent la Bienala deArhitectură București 2010. El mai spune că, deși lucrările lacomplexul lacustru nu au început încă, proiectantul lucrării adecis să amplaseze în Dunăre, pentru testări, câțiva pilonifabricați în Germania, din materiale reciclabile, „care nuruginesc, nu putrezesc”.
Atât primarul comunei Berzasca, cât și reprezentantul firmeiSaimateo SRL sunt optimiști în ce privește interesul pe care îl vastârni complexul lacustru printre turiști. „Probabil la început nuvor fi atât de mulți turiști, dar cu timpul suntem convinși căafacerea se va dovedi de succes”, a spus Jaici.

Prin FEADR pot fi finanțate proiecte de investiții îninfrastructura de primire turistică, cum ar fi construcția,modernizarea și extinderea structurilor turistice cu până la 15camere. Pentru investițiile în structuri de primire turisticealtele decât cele de agroturism, nivelul de confort și calitateaserviciilor propuse prin proiect trebuie să atingă standardul decalitate de minimum 3 flori / stele. Pentru investițiile înagroturism structura de primire turistică, nivelul de conforttrebuie să fie de minimum o floare. Tot cu bani din FEADR pot fifinanțate investiții în așa-numitele activități recreaționale,adică spații de campare, amenajări de ștranduri și piscine. Șicumpărarea de mijloace de transport tradiționale pentru plimbărisau amenajarea de trasee pentru echitație pot fi finanțate prinaceste fonduri europene. În plus, tot cu bani de la Fondul EuropeanAgricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pot fi sprijinitefinanciar și investiții legate de înființarea și amenajarea detrasee tematice, de exemplu „drumul vinului”, „al olăritului”, „alcioplitorilor în lemn”.

INFO PLUS
545 milioane euro de la UE pentru turism

Valoarea fondurilor care pot fi accesate până în 2013 prinmăsura „Încurajarea activităților turistice” din cadrul FonduluiEuropean Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) este de circa 545milioane euro. Pentru investițiile care nu generează profit,sprijinul public nerambursabil va fi de până la 100% din totalulcheltuielilor eligibile și nu va depăși 200.000 euro/proiect.Pentru investițiile ce vizează profitul, beneficiarul va fi nevoitsă aducă 50% din valoarea proiectului, în cazul investițiilor înturismul rural, altele decât cele de agroturism.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
LOVITURĂ uriaşă pentru şoferi! O nouă TAXĂ pentru conducătorii auto din România. Iată pentru ce!
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Țara care a interzis blugii mulați. Bărbații cu părul lung sunt considerați „dușmani ai poporului”
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cătălin Scărlătescu a făcut SCANDAL la Chefi la Cuțite. Ce l-a enervat peste măsură: ‘Facem...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide