• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

PROTESTE ÎN BUCUREȘTI. Reuters: Mii de români protestează împotriva măsurilor de austeritate

PROTESTE ÎN BUCUREȘTI. Reuters: Mii de români protestează împotriva măsurilor de austeritate
Situația de pe străzile din România, în care oamenii au ieșit în stradă cerând retragerea noii Legi a Sănătății și protestând la modul în care președintele Băsescu guvernează țara, a atras atenția presei din întreaga Europă.

Mii de români au ieșit în stradă sâmbătă, în cea de-a treia zi de proteste desfășurate în București și în alte orașe din țară, pentru a protesta împotriva Legii sănătății și măsurilor de austeritate adoptate de guvern, potrivit Reuters.

Guvernul român a retras proiectul de lege după protestele din stradă și numeroasele critici, însă nu a reușit să calmeze spiritele, cei ieșiți în stradă sâmbătă cerând organizarea de alegeri anticipate și demisia președintelui Traian Băsescu.

Protestatarii au scandat și au afișat bannere pe care erau scrise lozinci precum „stop hoției”, „ne-ai mințit și ne-ai furat” și „lasă-ne”. Unii s-au luat la bătaie cu forțele de ordine.

„Este important ca protestatarii să înțeleagă că nu suntem împotriva lor și că suntem aici să le asigurăm protecția și să ne asigurăm că legea este respectată”, a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt. Acesta a precizat că nu poate estima cifra exactă a celor adunați în centrul Bucureștiului.

Protestele au început joi, după demisia fostului subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, care a criticat proiectul de lege și s-a confruntat cu președintele Băsescu, un susținător declarat al acestui proiect. La cererea președintelui, partidul aflat la guvernământ a retras vineri proiectul de lege. Opoziția a afirmat că acest proiect era unul lacunar și că risca să destabilizeze sistemul medical din țară.

Sâmbătă, protestele au trecut dincolo de simpla susținere a lui Arafat și s-au vizat dezaprobarea generală a măsurilor de austeritate asumate de executiv.

Cum reflectă presa internațională protestele din România

Presa internațională relatează pe larg despre manifestațiile din România, notând că este vorba de cel mai ample proteste de la venirea la putere a președintelui Traian Băsescu, pe fondul stării generale de nemulțumire din cauza politicilor de austeritate.

„Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene în cursul protestelor față măsurile de austeritate, cel puțin nouă persoane fiind rănite”, relatează BBC, explicând că manifestațiile au izbucnit în semn de solidaritate cu Raed Arafat, extinzându-se treptat pe fondul nemulțumirii generale față de politicile Guvernului de la București.

„Oamenii au ieșit pe străzi în mai multe orașe pentru a exprima nemulțumirea față de măsurile de austeritate și față de proiectul de reformare a sistemului medical. Dar protestele de la București au devenit violente în momentul în care manifestanții au refuzat să plece, intrând în conflict cu forțele de ordine”, notează Euronews, subliniind că este a treia zi de proteste în România.

Agenția Press Association notează că acestea sunt cele mai ample proteste organizate în România după venirea la putere a președintelui Traian Băsescu, în 2004.

Conform Associated Press, protestele sunt rezultatul „stării de nemulțumire în legătură cu reducerile salariale, diminuarea indemnizațiilor sociale, majorarea taxelor și corupția generalizată” din România.

„Protestele au izbucnit joi, după demisia lui Raed Arafat, care se opunea proiectului legii sănătății. Pe fondul presiunilor publice, președintele Traian Băsescu a retras proiectul, argumentând că și-a dat seama că majoritatea angajaților din sistemul medical se opun schimbării”, comentează CNN.

În afară de protestele cu accente violente de la București, „sute de persoane au manifestat și în alte orașe ale țării pentru a exprima opoziția față de proiectul reformei sănătății”, a scris Agenția France-Presse.

Inchide