REACȚIA SRI în cazul SPIONULUI RUS: „Am informat DIICOT. Scoaterea documentelor din țară era IMINENTĂ”

Publicat: 27 10. 2012, 15:55
Actualizat: 25 03. 2019, 22:18

Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat pe site-ul său un comunicat de presă referitor la cazul spionului rus care ar fi încercat să iasă din România cu documente oficiale, unele clasificate, despre zăcămintele de cupru din țara noastră.

Potrivit comunicatului, documentele și informațiile clasificate despre zăcămintele de cupru și metale rare pe care expertul rus intenționa să le scoată din țară au fost obținute ilegal și erau relevante pentru securitatea economică.

Redăm integral comunicatul SRI:

„Referitor la cercetările efectuate de autoritățile române asupra unui grup infracțional organizat, cu interese în zona zăcămintelor de cupru și metale rare din țara noastră, Biroul de Presă al SRI este împuternicit să facă următoarele precizări:
 
Potrivit competențelor legale, în cadrul unei operațiuni derulate de Serviciului Român de Informații, s-au obținut informații importante pentru securitatea națională a României, relevante pentru securitatea economică și protecția informațiilor clasificate, cu privire la existența unei acțiuni de culegere ilegală de informații, inclusiv din categoria celor clasificate.
 
Evoluția cazului a fost determinată și de iminența scoaterii din țară, la 19 octombrie 2012, prin punctul de frontieră Otopeni, de către cetățeanul rus O.M., a unor documente oficiale, unele având caracter clasificat, care, prin obținere și diseminare neautorizată, afectează interesele economice ale României. În acest context, SRI a informat Ministerul Public – DIICOT cu privire la elemente constitutive ale unor infracțiuni în care au fost implicați expertul rus, precum și cetățeni români.

În faza actuală de cercetare a circumstanțelor săvârșirii faptelor ce fac obiectul investigațiilor de către autoritățile române, SRI continuă cooperarea cu reprezentanții Ministerului Public, conform legii și Protocolului de Cooperare, pentru prevenirea oricăror riscuri și amenințări la adresa securității naționale, respectiv prezervarea intereselor României”.


Procurorii DIICOT – Structura Centrală fac cercetări în cazul unui grup infracțional constituit din persoane având cetățenie rusă și română, pentru infracțiunile prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 și articolul 298 Cod penal, a anunțat DIICOT.

În legătură cu acest caz, în 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetățean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente și hărți geologice emise de autorități ale statului roman, conținând informații și date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru și metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă și SUVOROV. Cetățeanul rus are interdicție de a părăsi Capitala.

„În fapt, s-a reținut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA București au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federația Rusă informații și documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite și zăcământul «SUVOROV»”, se arată într-un comunicat de vineri al DIICOT.

Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentației, caracterul clasificat al informațiilor și documentelor, impactul negativ asupra securității naționale, precum și efectele produse asupra economiei naționale și mediului concurențial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză.

SRI anunța, vineri, că evaluează impactul asupra securității naționale al documentelor clasificate despre zăcămintele de cupru găsite la cetățeanul rus.

„Cetățeanul rus a fost depistat de specialiști ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofițerii SRI verifică caracterul documentelor și impactul asupra securității naționale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava.

Ambasada Rusiei la București a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că nu a fost informată de autoritățile române despre cetățeanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA și că va cere clarificări printr-o notă verbală trimisă MAE român. Secția Consulară nu a fost contactată nici de cetățeanul rus menționat în legătură cu acest caz.

Conducerea IPROMIN a susținut că angajații nu au dat documente clasificate oamenilor de afaceri ruși, precizând că firma are negocieri pentru servicii de proiectare cu o societate din România care reprezintă o firmă internațională ce folosește specialiști din Federația Rusă pentru consultanță tehnică.

„Nu au fost divulgate de către angajații sau de către conducerea societății informații și documente clasificate către mediul de afaceri din Federația Rusă, așa cum apare în comunicatul DIICOT. Societatea noastră derulează în prezent negocieri cu o firmă privată din România pentru furnizarea de servicii de proiectare pentru o investiție nouă aferentă zăcământului Moldova Nouă, care, din cunoștințele noastre, este reprezentanta unei firme internaționale care utilizează și serviciile de consultanță tehnică din partea unor specialiști din Federația Rusă”, arată conducerea IPROMIN.

Totodată, conducerea IPROMIN a precizat că, din informațiile pe care le deține, societății cu care negociază încheierea unui contract de proiectare i-a fost transferată licența de concesiune a exploatării privind „zăcământul de panatite Moldova Nouă”.

„Menționăm că serviciul de proiectare se referă la realizarea unor construcții și instalații industriale specifice activității de valorificare a minereului, precum și lucrări de închidere și ecologizare a suprafețelor afectate de vechea exploatare minieră”, a adăugat conducerea IPROMIN.

Sursa citată a precizat că în cadrul negocierilor nu au fost luate în discuție servicii privind calculul de resurse sau rezerve minerale.

De asemenea, IPROMIN a arătat că în zăcământul Moldova Nouă nu există metale rare.

„Zăcământul Moldova Nouă este un zăcământ ce conține minereu cuprifer, iar Suvorov este denumită o parte a zăcământului. Menționăm că nu există metale rare în zăcământ”, a precizat sursa citată.