SPIONAJ ECONOMIC. Procurorii au prins un posibil spion rus pe Aeroportul Otopeni, cu HĂRȚI privind zăcămintele de CUPRU

SPIONAJ ECONOMIC. Procurorii au prins un posibil spion rus pe Aeroportul Otopeni, cu HĂRȚI privind zăcămintele de CUPRU
Publicat: 27/10/2012, 15:12
Actualizat: 06/07/2016, 11:12

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal privind o presupusă rețea de spionaj economic, din care fac parte cetățeni ruși și funcționari români de la IPROMIN București.

Factori de decizie din SC IPROMIN București SA au divulgat către oameni de afaceri din Rusia informații și documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite și zăcământul „SUVOROV”, conform procurorilor DIICOT.

Pe 19 octombrie, vinerea trecută, un cetățean rus de 42 de ani a fost prins pe Aeroportul Otopeni în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente și hărți geologice, emise de autorități ale statului roman, conținând informații și date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru și metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă și Suvorov.

Cetățeanul rus are interdicție de a părăsi Bucureștiul, măsura fiind luată de procurorii DIICOT după ce acesta a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

În prezent, procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentației, caracterul clasificat al informațiilor și documentelor, impactul negativ asupra securității naționale precum și efectele produse asupra economiei naționale și mediului concurențial.

Directorul general al IPROMIN, Sorin Berchimiș, nu a dorit să comenteze pentru gândul scandalul de spionaj din societatea pe care o conduce.

„Nu s-a întâmplat nimic la IPROMIN”, a declarat Berchimiș, înainte de a închide telefonul.

Societatea IPROMIN, Institutul de Cercetări și Proiectări Miniere, are o vechime de peste 60 de ani, conform site-ului de prezentare al societății, și se ocupă de documentația pentru mari obiective miniere, în zone precum Oltenia, Valea Jiului, Baia Mare sau Deva.

SIF Muntenia deține 12,25% din acțiunile acestei societăți, restul de 87,75% din acțiuni fiind deținut de persoane fizice și juridice.

IPROMIN a realizat, printre altele, studiile de fezabilitate la zăcămintele de aur și argint de la Roșia Montană, pe care compania canadiană Gold Corporation și-a bazat estimările privind valoarea investiției din zona respectivă.

UPDATE 13.20SRI evaluează impactul asupra securității naționale a documentelor clasificate despre zăcăminte de cupru găsite la cetățeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

„Cetățeanul rus a fost depistat de specialiști ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofițerii SRI verifică caracterul documentelor și impactul asupra securității naționale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava.

UPDATE 15.30Primarul localității Moldova Nouă, Matei Lupu, afirmă că zăcământul de cupru din zonă se află în curs de privatizare, după ce a fost organizată licitație și a fost semnat un precontract, fiind vorba despre al doilea ca mărime din țară și putând fi încă exploatat câteva zeci de ani.

„Am auzit că este vorba despre un caz de spionaj, dar noi nu știm despre ce este vorba. Ce pot să vă spun este că zăcământul este mare și se află în curs de privatizare, iar noi chiar ne așteptam să se audă vești bune, că se va redeschide întreprinderea. Ca mărime, zăcământul este al doilea din țară și ar putea să ridice zona așa cum a fost în urmă cu câțiva ani. Pentru prima dată a fost exploatat în anii ’60 și mai poate fi exploatat câțiva zeci de ani”, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, primarul Matei Lupu.

Potrivit primarului, a fost o licitație pentru privatizarea acestui zăcământ și a fost semnat un precontract, urmând să se intabuleze terenurile, să fie obținute certificatele de exploatare, apoi contractul final.

„Precontractul a fost semnat cu o firmă elvețiană, nu mai știu exact cum se numește. Întreprinderea Minieră Moldova Nouă este închisă din anul 2004”, a spus Lupu.

Este vorba despre firma elvețiană Mineco AG, care a cumpărat de la statul român mina de cupru Moldomin, intrată în faliment, în martie 2012. Există suspiciuni că, de fapt, în spatele acționariatului se află oameni de afaceri ruși. Mineco AG mai deține mine în Serbia și în Bosnia.

Privatizarea Moldomin a fost înconjurată de scandal, firma elvețiană fiind implicată în mituirea unui judecător. Vicepreședintele Curții de Apel Timișoara, judecătorul Cătălin Nicolae Șerban, a fost arestat și trimis în judecată de DNA, pentru trafic de influență, după ce a pretins și a primit, prin doi intermediari, o mită de 50.000 de euro. Șpaga provenea de la doi cetățeni sârbi, iar intermediarii, inculpați și ei, erau consilierul județean de Caraș-Severin, Iacob Chișărău, și reprezentantul firmei elvețiene Mineco AG, Dan Adrian Rus.

Judecătorul avea în lucru două dosare privind Moldomin: unul privind schimbarea unui lichidator judiciar cu altul, iar celălalt privind oprirea vânzării bunurilor Moldomin, ca urmare a lichidării judiciare.

UPDATE 17.15Conducerea IPROMIN îi contrazice pe procurorii DIICOT și susține că niciun angajat al societății nu a divulgat informații sau documente secrete. Instituția arată că duce negocieri cu o firmă străină, care lucrează cu consultanți din Rusia, astfel explicându-se de ce un cetățean rus avea asupra lui hărți cu zăcămintele de cupru din zona Moldova Nouă.

Firma respectivă, care are o reprezentanță în România, este interesată de deschiderea unei exploatări la zăcământul Moldova Nouă.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația