Ședință de guvern. Legea carantinei intră în vigoare / Orban: „Ne-a revenit dreptul de a lua măsuri” / Premierul, despre banii primiți de la UE: „Viitorul sună bine pentru România”

Publicat: 21 07. 2020, 10:12
Ludovic Orban: Când va fi necesar, vom lua decizia de a carantina orice comunitate locală / Sursă Foto: Mediafax Foto

Zi încărcată pentru Guvern. Legea privind carantina intră în vigoare, marți, la trei zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial. În vederea adoptării actelor administrative și normative necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor cuprinse în mult dezbătuta lege, premierul Ludovic Orban se întâlnește cu miniștrii, prefecții și directorii DSP din toată țara.

Orban: „Viitorul sună bine pentru România”

Viitorul sună bine pentru România și pentru Europa. După zile de negocieri febrile a ieșit fumul alb, iar summitul UE a luat decizia mult așteptată de cetățenii europeni. Datorită eforturilor deosebite depuse de președintele Klaus Iohannis, România a obținut o sumă cum n-a avut niciodată în ultimii ani. Odată decizia luată noi va trebui să accelerăm toate procedurile privitor la bugetul UE 2021-2017. De asemenea, va trebui să pregătim Planul Național Strategic, iar Ministerul Fondurilor Europene va trebui să accelereze planul de Reziliență și Recuperare, astfel încât să fundamentăm solicitările de finanțare.

Apreciez în mod deosebit rezultatele și abilitatea remarcabilă a președintelui Klaus Iohannis, care a obținut un rezultat foarte bun”, a spus Ludovic Orban.

Orban: „N-am putut face anchete epidemiologice”

„Avem din nou la dispoziție instrumentele pe care le are orice guvern din orice țară democrată astfel încât să luptăm cu virusul. Ne-a revenit dreptul de a lua măsuri. Trebuie să le reamintim românilor că în urma deciziei CCR peste 900 au cerut externarea și peste 3000 români diagnosticați n-au fost internați. N-au avut nici posibilitatea să se trateze acasă.

N-am putut face nici ancheta epidemiologică ulterioară. Aceste 2 săptămâni în care a existat un vid legistaltiv pot avea efecte extrem de grave”, a declarat premierul României, Ludovic Orban, în ședința de Guvern.

UPDATE. Şedinţă de guvern, convocată de premierul Ludovic Orban pentru modificarea Hotărârii privind starea de alertă în România

Este programată, totodată, o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și ședința de Guvern, urmând a fi completată HG privind starea de alertă. Autoritățile nu exclud o modificare a modului de raportare a cifrelor.

Legea privind carantina intră, marți, în vigoare, la trei zile după promulgare și după ce a fost publicată în M.O.

Legea permite carantinarea și izolarea celor bolnavi, dar și alte măsuri necesare pentru a limita răspândirea Sars-Cov-2.

Programul întâlnirilor de marți

De la ora 08.00 se reunește Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de Orban. Autoritățile iau în calcul modificarea modului în care sunt raportate datele referitoare la pandemie, pentru a preciza numărul de cazuri noi, de teste noi, de retestări, inclusiv pe județe!

De la ora 09.00 este programată ședința de Guvern, pentru adoptarea Hotărârii de completare a stării de alertă.

De la ora 11.00, Ludovic Orban participă, la Ministerul Sănătății, la videoconferința cu reprezentanții DSP pe tema gestionării crizei Covid.

Orban a explicat că pentru toți cei care s-au externat până acum la cererea vor fi emise decizii, fie pentru reinternarea în spital, fie pentru izolarea la domiciliu. Totodată, vor fi izolate cele peste 3.600 de persoane care, din 2 în 20 iulie, deși au fost confirmate cu Covid-19, nu au stat în spital.

De la ora 17.00, la Ministerul de Interne, premierul va participa la videoconferința cu prefecții pe tema gestionării crizei sanitare.

Călin Popescu Tăriceanu, despre legea carantinei: ”Este nedemocratică, neconstituțională și nefuncțională!”

Într-un mesaj postate pe pagina sa de socializare, Călin Popescu Tăriceanu scrie că românii primesc ”vești proaste” din cauză că legea carantinei a trecut în Senatul României. Liderul ALDE precizează că nu a votat această lege și că nici nu îi poate condamna pe senatorii care au votat-o.