Presa internațională, despre gestionarea pandemiei coronavirusului în România: „Sute de pacienți cu COVID-19 din România au renunțat la spitalizare împotriva sfaturilor medicale”

Presa internațională, despre gestionarea pandemiei coronavirusului în România: „Sute de pacienți cu COVID-19 din România au renunțat la spitalizare împotriva sfaturilor medicale”
Un județ din România a rămas fără locuri la terapie intensivă. Va fi instalată o unitate mobilă / Foto: Euronews
Publicat: 20/07/2020, 17:33
Actualizat: 06/04/2021, 14:47

După numărul record crescut de cazuri cu coronovirus înregistrat de România, vineri, presa internațională scrie că una dintre cauzele acestor creșteri se datorează hotărârii CCR care a oferit cetățenilor neîncredere și posibilitatea de a refuza spitalizarea, iar consecințele acestei decizii a Curții Constituționale a României pot fi dramatice în ceea ce privește sănătatea publică; Opoziția a salutat decizia CCR si a susținut în mod regulat proiectul de lege care reglementează și stabilește condițiile în care o persoană asimptomatică sau nu poate fi carantinata într-o unitate spitalicească sau la domiciuliu, votat de Senat, săptămâna trecută.

„Până la 757 de persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 au părăsit spitalele din România împotriva sfaturilor medicale, potrivit celor mai recente cifre ale ministerului Sănătății din țară”, arată publicația Euronews.

Un sistem de asistență medicală a clasat România în mod constant cel mai slab din Europa în Euro Health Consumer Index (EHCI), determină dorința oamenilor de a nu fi internati sau de a rămâne în spital, transmite Euronews.

Una dintre cauzele creșterii numărului mare a cazurilor cu coronavirus este hotărârea CCR

Cresterea cazurilor a apărut după ce Curtea Constituțională a țării a hotărât să impună carantină obligatorie, izolare sau tratament spitalicesc pacienților infectați – instanța a decis că astfel de măsuri trebuie să fie validate de un act parlamentar și nu de ordin ministerial.

Miercuri, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat neconstituționale instituirea carantinei și internarea obligatorie în timpul epidemiei de coronavirus prin ordin de ministru. Potrivit judecătorilor CCR, măsurile luate de guvernul Orban sunt ”lipsite de claritate şi previzibilitate” și au ”un caracter incert şi dificil de anticipat”. Totodată, CCR arată, în motivare, că nu sunt oferite garanții în ceea ce privește ”respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale”

România a căutat să gestioneze pandemia coronavirusului prin spitalizarea celor dovediți că sunt infectați și carantinând sau izolând pe cei suspectați că au contractat virusul.

„Pacienții care au decis să iasă din spital sunt încă foarte contagioși”, a declarat pentru Euronews Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății. „Ei pot pleca ori de câte ori doresc, iar acum nu există o modalitate instituțională de a-i opri.”

Opoziția social-democrată a țării, care pleda împotriva măsurilor, a salutat hotărârea Curții Constituționale.

„Nu există nici o bază legală pentru a impune carantina sau izolarea asupra pacienților cu COVID-19. Drepturile și libertățile ar trebui limitate numai de lege”.

Corneliu Buicu, parlamentar social-democrat și președinte al Comitetului pentru Sănătate al Parlamentului României

„Parlamentul aduce modificări proiectului de lege pentru a respecta hotărârea instanței”, a adăugat el.

Proiect de lege privind carantinarea si izolarea, adoptat de Senat

Potrivit proiectului de lege adoptat de Senat, săptămâna trecută, izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome. Izolarea într-o unitate medicală se face pentru cel mult 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Dacă se menţine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de această.

Număr record de cauzri înregistrate cu coronavirus in România

România a inregistrat recent vârfuri record zilnice despre numărul de infecții raportate. Numai vineri, rapoartele au sugerat 799 de cazuri noi în 24 de ore – cea mai mare creștere de o zi de când a început pandemia în România în urmă cu patru luni.

„Restricțiile de relaxare și de nerespectarea recomandărilor de sănătate emise de autorități au determinat creșterea numărului de cazuri”, a spus Garofil pentru Euronews.

„Fake news a jucat un rol, deoarece dezinformarea a fost preluată de unii lideri de opinie”, a adăugat el.

„Nu în ultimul rând, recenta hotărâre a Curții Constituționale a lăsat autoritățile fără niciun mijloc de a lupta împotriva pandemiei.”

Ministrul Sănătății: ”Până la 30.000 de cazuri suspecte sau pozitive,  au refuzat să meargă la spital sau au plecat împotriva recomandărilor medicilor”, potrivit  Euronews.

Într-o declarație, ministrul Sănătății, Nelu Tătar, a declarat că este de părere că până la 30.000 de persoane ar fi putut fi lăsate in izolare, carantină sau supraveghere medicală – unele sunt cazuri suspecte, dar altele au fost pozitive și au refuzat să meargă la spital sau au plecat împotriva recomandărilor medicilor.

Cristian Focsan, 43 de ani, este o astfel de persoană. El a refuzat inițial să fie internat la spital, în ciuda testării pozitive pentru COVID-19, dar a constatat că starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid.

„M-au durut oasele și stomacul. Tuseam neîncetat. Abia puteam să mă ridic în picioare. Apoi m-am gândit că lucrurile controlează și trebuie să ajung la spital ”, a spus el pentru Euronews.

El a rămas într-un spital din orașul Targoviste din sud-centrul României la momentul publicării.

Guvernul român a extins  starea de urgență a țării cu încă 30 de zile, avertizând că numărul de infecții va continua să crească, iar dacă tendința ascendentă actuală continuă, până la 1.600 de noi cazuri zilnice de coronavirus ar putea fi așteptate la jumătatea lunii august.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului