Șeful ISU Neamț a fost găsit mort în propria locuință. Generalul de brigadă Ioan Nițică „va veghea activitățile salvatorilor nemțeni din cer”

Publicat: 01 08. 2020, 11:39
Actualizat: 06 04. 2021, 17:56

Șeful ISU Neamț a murit, vineri, la vârsta de 59 de ani, răpus fiind de leucemie. Generalul Ioan Nițică a fost găsit fără suflare de către fiul său, în propria locuință.

Fiul a sunat la urgențe, dar medicii nu l-au mai putut salva.

„Începând din această seară, comandantul nostru, generalul de brigadă Ioan Nițică va veghea activitățile salvatorilor nemțeni din cer. Ne-a învățat că jurământul militar este contractul de muncă al nostru cu țara, ne-a învățat să fim camarazi. Prin felul său de a fi ne-a inspirat să considerăm onoarea, corectitudinea și demnitatea ca repere esențiale ale militarilor.
Un profesionist dedicat trup și suflet misiunii de salvator, va rămâne pentru totdeauna în gândul camarazilor cărora le-a fost mentor și comandant timp de 15 ani.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Petrodava al județului Neamț adresează condoleanțe familiei!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul transmis de ISU Neamț.

Ioan Nițică avea gradul de general de brigadă

Jumătate de carieră și-a petrecut-o în Ministerul Apărării Naționale și jumătate în Ministerul Afacerilor Interne. În anul 2015 Ioan Nișică a fost decorat cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Ofiţer, iar în anul 2018, acesta  a primit gradul de general de brigadă.

Generalul a fost diagnosticat cu leucemie la începutul anului 2020, după ce i s-a făcut rău la ședința de bilanț annual a ISU, desfășurată în ianuarie. Deși a primit tratament, organismul lui Ioan Nițică a cedat în fața bolii.

Mesajul lui Radu Herjeu (CNA): „Zbor lin, Ioane”

Un mesaj la anunțul morții generalului a transmis și Radu Herjeu (CNA).

„A plecat unul dintre foarte puținii oameni care m-au sprijinit într-un moment sau altul al vieții mele, fără să aibă vreun interes sau legătură cu mine. Datorită lui, armata a fost chiar suportabilă, ceea ce, pentru cineva ca mine, cu muuultă personalitate, chiar a contat. Abia la terminarea ei am devenit amici, petrecând multe ore discutând despre cărți și muzică simfonică. Din fericire, l-am revăzut toamna trecută, la Bacău, după aproape 30 de ani. A venit special la premiera piesei mele. Care i-a plăcut surprinzător de mult. Era neschimbat. Cred că el e cel care dat pentru mine consistență sintagmei «om dintr-o bucată». Exigent, direct, vertical, corect, generos, luptător, dârz, demn, avea planuri mari să schimbe societatea după ce se va fi retras din militărie. Știu că avem tendința de a descoperi simboluri și înțelesuri atunci când apar sau dispar din viața noastră cei apropiați. Asta este singura carte pe care nu i-am returnat-o niciodată. Zbor lin, Ioane”, a scris Radu Herjeu pe contul său de Facebook.