SUA l-ar fi monitorizat pe Antonio Guterres, șeful ONU: „A susținut îmbunătățirea capacității Rusiei de a exporta cereale”

Publicat: 13 04. 2023, 11:17
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Sursa foto: Profimedia

Statele Unite ale Americii l-ar fi spionat pe Antonio Guterres încă de când Rusia a invadat Ucraina. Potrivit unor noi documente secrete ale Pentagonului scurse pe internet, șeful ONU ar fi părut dispus să se adapteze intereselor Rusiei în privința acordului cu cereale, transmite BBC.

Mai multe documente descriu discuții private dintre Guterres și adjunctul său.

Documentele conțin observații ale lui Antonio Guterres cu privire la războiul din Ucraina și la mai mulți lideri africani.

Unul dintre documentele scurse se concentrează pe acordul privind cerealele din Marea Neagră, negociat de ONU și Turcia în iulie, ca urmare a temerilor legate de o criză alimentară globală.

Acesta sugerează că Guterres a fost atât de dornic să mențină acordul încât a fost dispus să țină cont de interesele Rusiei.

„Guterres a subliniat eforturile sale de a îmbunătăți capacitatea Rusiei de a exporta”, se spune în document, „chiar dacă acest lucru implica entități sau persoane fizice rusești sancționate”.

Acțiunile sale din februarie, potrivit evaluării, „au subminat eforturile mai largi de a face Moscova responsabilă pentru acțiunile sale în Ucraina”.

Oficialii ONU s-au arătat iritați de sugestia că cel mai înalt diplomat al ONU ar fi fost blând cu Moscova.

„ONU a fost condusă de nevoia de a atenua impactul războiului”

Totodată, spunând că nu va comenta documentele scurse, un oficial de rang înalt a declarat că ONU a fost „condusă de nevoia de a atenua impactul războiului asupra celor mai săraci oameni din lume”.

„Asta înseamnă să facem tot ce putem pentru a reduce prețul alimentelor”, a adăugat el, „și pentru a ne asigura că îngrășămintele sunt accesibile țărilor care au cea mai mare nevoie de ele”.

Rusia s-a plâns în mod frecvent că propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte sunt afectate negativ de sancțiunile internaționale și a amenințat de cel puțin două ori că va suspendă cooperarea cu forurile internaționale, dacă nu i se vor respectă preocupările.

Cerealele și îngrășămintele rusești nu fac obiectul sancțiunilor internaționale, dar Rusia spune că a întâmpinat dificultăți în asigurarea transportului maritim și a asigurărilor.

Oficialii ONU sunt în mod clar nemulțumiți de interpretarea americană a eforturilor lui Guterres și spun că Antonio Guterres și-a exprimat foarte clar opoziția față de războiul Rusiei.

Un alt document de la mijlocul lunii februarie descrie o conversație între Guterres și adjunctul sau, Amină Mohammed.

În ea, Guterres își exprimă „consternarea” față de un apel al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Europa să producă mai multe arme și muniții ca urmare a războiului din Ucraina.

Este bine-cunoscut faptul că America se numără printre națiunile care spionează în mod constant ONU, dar atunci când rezultatele acestui spionaj ies la iveală, este extrem de jenant și, pentru cel mai important diplomat al lumii, potențial dăunător, scrie BBC.