Șeful ONU consideră de importanță ”capitală” prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene încheiat cu Rusia

Șeful ONU consideră de importanță ”capitală” prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene încheiat cu Rusia
Publicat: 08/03/2023, 18:59

Secretarul general al ONU a apreciat, miercuri, că este ”capital” să fie prelungit acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene încheiat cu Rusia, acord vital pentru aprovizionarea alimentară mondială şi care expiră pe 18 martie, informează AFP.

Secretarul general al ONU a apreciat miercuri că este ”capital” să fie prelungit acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene încheiat cu Rusia, acord vital pentru aprovizionarea alimentară mondială şi care expiră pe 18 martie, informează AFP.

„Ţin să subliniez importanţa capitală a prelungirii (acordului cerealier) pe 18 martie şi crearea de condiţii care să permită o cât mai bună utilizare a infrastructurilor de export”, a declarat Antonio Guterres în timpul unei vizite la Kiev.

Potrivit lui Guterres, acordul a permis exportarea a 23 de milioane de tone de cereale ucrainene, care erau până atunci blocate în porturi din cauza invaziei ruse.

„El a contribuit la scăderea costului mondial al alimentelor şi a adus un ajutor crucial populaţiilor ce plătesc de asemenea un greu tribut acestui război, în special în ţările în curs de dezvoltare”, a subliniat secretarul general al ONU, potrivit Agerpres.ro.

Rusia se plânge că nu poate exporta îngrășăminte fără sancțiuni occidentale

Guterres a amintit că cerealele şi îngrăşămintele ucrainene, dar şi cele ruse, erau ”esenţiale pentru securitatea alimentară mondială şi preţurile la alimente”, pe fondul inflaţiei generalizate în numeroase ţări ale lumii.

Ucraina ceruse marţi eforturi internaţionale pentru a menţine deschise căile maritime din Marea Neagră utilizate pentru transportul cerealelor sale, iar secretarul de stat american Antony Blinken a cerut la summitul G20 de la începutul lui martie ca Rusia să reînnoiască acordul.

La rândul său, Rusia se plânge că partea din acest acord ce ar fi trebuit să-i permită să exporte îngrăşăminte fără sancţiuni occidentale nu este, în opinia sa, respectată în totalitate.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase