Traian Băsescu: Sunt hotărât să candidez la Primăria Capitalei dacă PNL şi USR batjocoresc PMP 

Publicat: 28 07. 2020, 16:55
Actualizat: 06 04. 2021, 18:17
Băsescu, despre „abandonul prematur” al lui Orban: „Probabil că Iohannis și PNL au luat decizia...”

Într-un interviu acordat astăzi la Adevărul Live, Traian Băsescu a vorbit despre o eventuală candidatură la Primăria Capitalei. Mai precis, acesta a spus că dacă partidul său va fi „batjocorit” de PNL și USR, el va fi gata să candideze.

Băsescu, aproape de a intra în lupta electorală

Întrebat ce le-ar fi transmis românilor despre bugetul Uniunii și despre planul de relansare, fostul președinte a spus: „Le-aş fi transmis planul. Sumele se cam ştiau. Unii bani sunt pe zece ani, alţii pe şase ani. Le-aş fi spus şi proiectele pe care le dezvoltăm cu aceşti bani. Faptul că nu se spune e rău. Era extrem de important să se spună: 8 miliarde la Autosstrada Transilvania, cinci miliarde pentru Autostrada Moldova. Aşa părem ca o gâscă beată.” 

Băsescu a mai spus că el a fost singurul șef de stat român care a adus modificări pentru banii europeni: Eu am fost singurul şef de stat care am dus modificări pentru banii europeni. Când am impus N+3. Aici nu se negociază pentru că sunt nişte criterii de alocare, de dinainte fixaţi. ce se negociază e contribuţia statelor membre. Se negociază la centime de PIB contribuţa. Acest buget este mai mic faţă de cel 2009-2014 cu 25 de miliarde. A plecat Marea Britanie. Asta se vede în repartizarea banilor. Banii din MFF se alocă pe criterii: populaţie, grad de dezvoltare, creştere economică în ultimii trei ani. Acum a mai fost un criteriu, nivelul de afectare în funcţie de pandemie. A fost al doilea element de discuţie. În afară de cele două zile alocate banilor bugetaţi a mai fost împrumutul de 750 de miliarde şi negocierea distribuţiei acestor bani. S-a negociat nivelul de granturi. Datorită poziţiei Olandei, danemarcei şi Finlandei, au presat pe nivelul de granturi. S-a ajuns la 390 de miliarde. Faţă de MFF trecut, care a fost de 1100 de miliarde, acum are 1075 de miliarde, dar are peste ei 750 de miliarde din împrumuturi. Sunt bani infinit mai mulţi.

Băsescu a mai declarat că dacă nu va fi mulțumit de modul în care va evolua colaborarea dintre partide, el este decis să intre în luptă: „Da, sunt hotărât să intru în competeţie dacă PNL şi USR vor considera că pot să batjocorească PMP.  Adică să ne spună: votaţi-l pe Nicuşor, dar noi nu discutăm cu voi. Şi responsabilitatea dacă Firea va rămâne primar general va fi a lor.”