Turcia sprijină aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Publicat: 28 06. 2022, 22:20
NATO

Turcia s-a răzgândit și va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO, a anunțat marți seară președintele finlandez Sauli Niinisto. Liderul de la Helsinki și premierul Suediei au avut o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma căreia a fost făcut anunțul.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Suediei, Magdalena Andersson, au avut marți o întrevedere cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, anterior începerii summitului NATO.

„Ca rezultat al întâlnirii, miniștrii noștri de externe au semnat un memorandum trilateral care confirmă că, la summitul (NATO) de la Madrid din această săptămână, Turcia va sprijini invitarea Finlandei și Suediei deveni membre NATO”, a declarat președintele Sauli Niinisto, potrivit unui comunicat al președinției finlandeze.

„Pașii concreți ai accederii noastre la NATO vor fi agreați de aliații NATO în următoarele două zile, dar decizia este iminentă”, a mai afirmat Niinisto.

În comunicatul citat se mai arată că Finlanda ia în serios îngrijorările Turciei privind amenințările teroriste și „condamnă terorismul în toate formele și manifestările sale”.

Turcia și-a schimbat poziția

Anterior, Turcia s-a opus vehement aderării Suediei și Finlandei la NATO.

Premierul britanic Boris Johnson spunea marți că Turcia este greu de convins să accepte primirea în NATO a Finlandei şi Suediei. În aeronava cu care se deplasa spre Madrid, pentru a participa la summitul NATO, liderul britanic le-a spus ziariştilor care îl însoţeau: „Ceea ce contează este că sunt progrese”.