Un fermier prahovean susține că n-ar mai trebui plătite subvenții exploatațiilor sub 100 de hectare. „Nu au ce căuta în calculele guvernului!”

Un fermier prahovean susține că n-ar mai trebui plătite subvenții exploatațiilor sub 100 de hectare. „Nu au ce căuta în calculele guvernului!
Publicat: 17/12/2019, 22:20

Într-o întâlnire a reprezentanților Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) cu presa, marți, 17 decembrie 2019, Mocanu și-a susținut afirmațiile și prin faptul că, deja, valorificarea producției agricole este dificilă chiar și pentru agricultorii cu notorietate.

„După părerea mea, o fermă sub 100 de hectare nu are ce căuta în calculele guvernului. Dintr-o sută de hectare poate trăi o familie. Cel cu 50 ha însă nu mai trăiește. Trebuie să asigurăm viabilitatea satului românesc, astfel încât lumea să trăiască decent. Nu putem sub 100 ha să dăm subvenții. De ce? Pentru că vrem să sprijinim mai mult performanța”, a declarat Mocanu. „Cred că vor veni în viitorul apropiat zile când nu vom mai avea ce face cu producția cerealieră pentru că nu mai avem zootehnie, exporturile au probleme de logistică și s-ar putea să ne trezim într-un an în care nimeni nu vine să întrebe de porumbul și de grâul pe care îl producem. Cum, de fapt, mi s-a întâmplat anul acesta la floarea soarelui. Nu am avut unde da floarea soarelui. Datorită bonității mele am reușit s-o dau. Dacă eram mai necunoscut, rămâneam cu ea pe stoc. (…) Nu vă mai spun că am vândut-o la un preț derizoriu”.

În plus, vicepreședintele APPR îi atenționează pe reprezentanții ministerului de resort că se contrazic în declarații în ceea ce privește derogările solicitate Comisiei Europene (CE) în ceea ce privește neonicotinoidele, pesticide utilizate la tratamentul semințelor de porumb și de floarea soarelui.

Mocanu spune că tratamentul la sămânță este mult mai puțin dăunător decât aplicările terestre, cu efect vizibil mai nocive asupra polenizatorilor naturali, în special asupra albinelor.

„În ceea ce privește aprobarea neonicotinoidelor (n.r. – derogare), părerea mea este că una vorbesc (n.r. – decidenții din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale), iar când ajungi la minister spun «scoateți-le!». Și nu știu de ce! Eu am mulți prieteni apicultori care vin în fiecare an la mine – și, să mă ierte Dumnezeu, stropesc culturile tare și regulat – și niciunul nu s-a plâns că a avut vreo problemă. Vin în același an, îi ajut să meargă pe câmp și toată lumea este mulțumită. (…) Îi rog (n.r. – pe cei din MADR) să se gândească – probabil că vor ajunge vorbele mele la dânșii – că eu trebuie să-mi protejez cultura de porumb și dacă n-o s-o pot trata, cu tratamentul la sămânță, o să încerc să fac ceva terestru. (…) Și nu cred, la un erbicid de contact, dacă mai are loc vreo albină pe acele culturi”, a mai precizat fermierul prahovean.

Având o specializare de mecanic agricol, Adrian Mocanu a debutat în agricultură în anul 1986. Afacerile din sector le-a început cu bani proveniți dintr-un credit de nevoi personale și din banii economisiți după activitatea desfășurată în Germania.

În ultimii ani, Adrian Mocanu a beneficiat de finanțare europeană de pe urma a celor trei proiecte aprobate și și-a finanțat afacerile agricole printr-o bancă specializată din Hexagon. Aceasta i-a pus la dispoziție creditare mult mai avantajoase în comparație cu sistemul bancar de la noi.

El lucrează în prezent 1.250 ha, din acest total aproximativ un sfert fiind în proprietate, iar cifra sa de afaceri depășește un milion de euro, anual.

Valoarea mijloacelor fixe și mobile deținute de Adrian Mocanu depășește două milioane euro.

Dumitru, MADR: „O nouă derogare pentru România va trebui să fie urmată de o campanie de informare corespunzătoare”

Conform unei informării a ministerului de resort din 6 decembrie 2019, decizia privind acordarea derogării pentru folosirea neonicotinoidelor va fi întemeiată pe studii științifice și argumente tehnice.

Potrivit precizărilor lui Emil Dumitru, secretar de stat MADR, fundamentarea solicitării derogării pentru folosirea neonicotinoidelor va fi discutată cu reprezentanții celor două sectoare, care sunt în strânsă legătură unul cu celălalt (agricultori și apicultori).

Secretarul de stat a precizat că o nouă derogare pentru România va trebui să fie urmată de o campanie de informare corespunzătoare, astfel încât apicultorii să cunoască exact care sunt zonele în care au fost înființate culturi cu semințe tratate cu neonicotinoide. În acest sens, este nevoie de responsabilități clare trasate pentru toți cei implicați în acest proces – autorități, fermieri – producători agricoli, crescătorii de albine.

Începând cu data de data de 2 decembrie și până în prezent, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat pentru efectuarea plăților regulare aferente anului de cerere 2019, un număr de 719.895 fermieri (ceea ce reprezintă 85,25 % din numărul fermierilor eligibili la plata regulară) cu suma totală de 597,2 milioane euro.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...