Un fermier prahovean susține că n-ar mai trebui plătite subvenții exploatațiilor sub 100 de hectare. „Nu au ce căuta în calculele guvernului!”

Un fermier prahovean susține că n-ar mai trebui plătite subvenții exploatațiilor sub 100 de hectare. „Nu au ce căuta în calculele guvernului!
Publicat: 17/12/2019, 22:20

Într-o întâlnire a reprezentanților Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) cu presa, marți, 17 decembrie 2019, Mocanu și-a susținut afirmațiile și prin faptul că, deja, valorificarea producției agricole este dificilă chiar și pentru agricultorii cu notorietate.

„După părerea mea, o fermă sub 100 de hectare nu are ce căuta în calculele guvernului. Dintr-o sută de hectare poate trăi o familie. Cel cu 50 ha însă nu mai trăiește. Trebuie să asigurăm viabilitatea satului românesc, astfel încât lumea să trăiască decent. Nu putem sub 100 ha să dăm subvenții. De ce? Pentru că vrem să sprijinim mai mult performanța”, a declarat Mocanu. „Cred că vor veni în viitorul apropiat zile când nu vom mai avea ce face cu producția cerealieră pentru că nu mai avem zootehnie, exporturile au probleme de logistică și s-ar putea să ne trezim într-un an în care nimeni nu vine să întrebe de porumbul și de grâul pe care îl producem. Cum, de fapt, mi s-a întâmplat anul acesta la floarea soarelui. Nu am avut unde da floarea soarelui. Datorită bonității mele am reușit s-o dau. Dacă eram mai necunoscut, rămâneam cu ea pe stoc. (…) Nu vă mai spun că am vândut-o la un preț derizoriu”.

În plus, vicepreședintele APPR îi atenționează pe reprezentanții ministerului de resort că se contrazic în declarații în ceea ce privește derogările solicitate Comisiei Europene (CE) în ceea ce privește neonicotinoidele, pesticide utilizate la tratamentul semințelor de porumb și de floarea soarelui.

Mocanu spune că tratamentul la sămânță este mult mai puțin dăunător decât aplicările terestre, cu efect vizibil mai nocive asupra polenizatorilor naturali, în special asupra albinelor.

„În ceea ce privește aprobarea neonicotinoidelor (n.r. – derogare), părerea mea este că una vorbesc (n.r. – decidenții din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale), iar când ajungi la minister spun «scoateți-le!». Și nu știu de ce! Eu am mulți prieteni apicultori care vin în fiecare an la mine – și, să mă ierte Dumnezeu, stropesc culturile tare și regulat – și niciunul nu s-a plâns că a avut vreo problemă. Vin în același an, îi ajut să meargă pe câmp și toată lumea este mulțumită. (…) Îi rog (n.r. – pe cei din MADR) să se gândească – probabil că vor ajunge vorbele mele la dânșii – că eu trebuie să-mi protejez cultura de porumb și dacă n-o s-o pot trata, cu tratamentul la sămânță, o să încerc să fac ceva terestru. (…) Și nu cred, la un erbicid de contact, dacă mai are loc vreo albină pe acele culturi”, a mai precizat fermierul prahovean.

Având o specializare de mecanic agricol, Adrian Mocanu a debutat în agricultură în anul 1986. Afacerile din sector le-a început cu bani proveniți dintr-un credit de nevoi personale și din banii economisiți după activitatea desfășurată în Germania.

În ultimii ani, Adrian Mocanu a beneficiat de finanțare europeană de pe urma a celor trei proiecte aprobate și și-a finanțat afacerile agricole printr-o bancă specializată din Hexagon. Aceasta i-a pus la dispoziție creditare mult mai avantajoase în comparație cu sistemul bancar de la noi.

El lucrează în prezent 1.250 ha, din acest total aproximativ un sfert fiind în proprietate, iar cifra sa de afaceri depășește un milion de euro, anual.

Valoarea mijloacelor fixe și mobile deținute de Adrian Mocanu depășește două milioane euro.

Dumitru, MADR: „O nouă derogare pentru România va trebui să fie urmată de o campanie de informare corespunzătoare”

Conform unei informării a ministerului de resort din 6 decembrie 2019, decizia privind acordarea derogării pentru folosirea neonicotinoidelor va fi întemeiată pe studii științifice și argumente tehnice.

Potrivit precizărilor lui Emil Dumitru, secretar de stat MADR, fundamentarea solicitării derogării pentru folosirea neonicotinoidelor va fi discutată cu reprezentanții celor două sectoare, care sunt în strânsă legătură unul cu celălalt (agricultori și apicultori).

Secretarul de stat a precizat că o nouă derogare pentru România va trebui să fie urmată de o campanie de informare corespunzătoare, astfel încât apicultorii să cunoască exact care sunt zonele în care au fost înființate culturi cu semințe tratate cu neonicotinoide. În acest sens, este nevoie de responsabilități clare trasate pentru toți cei implicați în acest proces – autorități, fermieri – producători agricoli, crescătorii de albine.

Începând cu data de data de 2 decembrie și până în prezent, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat pentru efectuarea plăților regulare aferente anului de cerere 2019, un număr de 719.895 fermieri (ceea ce reprezintă 85,25 % din numărul fermierilor eligibili la plata regulară) cu suma totală de 597,2 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun