VIDEO: Associated Press susține că CIA a avut o închisoare SECRETĂ în România, în acest LOC din București. VEZI DOCUMENTARUL INTEGRAL

Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 24/04/2012, 11:57

UPDATE 04.18 Televiziunea germană NDR a publicat documentarul integral realizat la închisoarea CIA din București. Puteți urmări documentarul în player-ul video de mai sus.

UPDATE 22.27 AP publică un videoclip cu planurile închisorii CIA de la București, pe care o numesc „unul dintre cele mai sigure locuri din România”.

UPDATE 23.58 Autoritățile române trebuie să redeschidă ancheta privind centrul secret de detenție al CIA de pe teritoriul țării, după ce noi informații în acest sens au fost dezvăluite joi de presa internațională, apreciază organizația Amnesty International, într-un comunicat publicat pe site-ul său.

„Timp de mai mulți ani, am cerut autorităților române să explice implicarea lor în programul CIA de extrădări și detenție secretă”, a declarat Nicola Duckworth, directorul pentru Europa și Asia Centrală al Amnesty International. „Autoritățile române trebuie să răspundă acum la aceste acuzații potrivit cărora un centru secret de detenție s-a aflat pe teritoriul lor și oameni au fost deținuți acolo. Simpla negare nu mai este de ajuns”, a adăugat el.

„România trebuie să efectueze acum o investigație independentă, amplă și eficientă privind aceste dezvăluiri. Prea multe informații se află în domeniul public acum pentru a mai aștepta. Un refuz de a investiga rolul său în programul de detenție secretă al CIA reprezintă o încălcare gravă a angajamentelor României față de drepturile omului”, a precizat Duckworth.

Potrivit Associated Press și postului german ARD, fosta închisoare CIA din România ar fi funcționat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Reprezentanții ORNISS susțin însă că, de la sfârșitul anului 2002, clădirea în care se presupune că ar fi existat aceste închisori a servit în exclusivitate ca sediu al instituției și nu ca un centru de detenție.


Închisoarea CIA din România ar fi funcționat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mureș, nr. 4, în sectorul 1 al Capitalei, potrivit unei investigații realizate de agenția americană Associated Press și televiziunea germană ARD.

Associated Press și televiziunea germană ARD susțin că au localizat fosta închisoare CIA din România și au aflat detalii despre aceasta, o emisiune în acest sens urmând să fie difuzată joi de postul ARD.

Spre deosebire de centrele din Lituania și Polonia, închisoarea CIA din România nu s-a aflat într-o zonă izolată, ci „la vedere”, în apropierea unui bulevard mare, pe o stradă cu copaci și case, susține agenția americană. Clădirea este folosită în prezent de Oficiul Registrului Național al Informațiilor secrete de Stat (ORNISS). Foști oficiali din cadrul serviciilor de informații americane au descris zona în care s-a aflat închisoare și au identificat fotografiile clădirii, potrivit AP.

Într-un interviu realizat în noiembrie, directorul adjunct al ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat că subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toată România, dar a negat că americanii ar fi avut o închisoare aici. „Nu, nu. Imposibi, imposibil”, a declarat el într-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, în timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informații a monitorizat interviul.

În timpul primei lor luni de detenție, suspecții erau privați de somn și aruncați în apă, loviți sau forțați să stea în poziții ce provoacă dureri, au declarat câțiva oficiali americani. Ei susțin însă că în România nu a fost folosită celebra tehnică de simulare a înecului.

După interogatoriile inițiale, deținuții au primit îngrijiri, au declarat oficialii. CIA a adus mâncare Halal (conformă cu tradițiile musulmane, n.red.) din Frankfurt, Germania.
Foștii oficiali americani susțin că deoarece era o clădire guvernamentală, aceasta furniza o acoperire excelentă. Închisoarea nu avea nevoie de securitate sporită deoarece locuitorii din zonă știau că este o clădire a Guvernului.

Închisoarea din România face parte din rețeaua supranumită „black sites” pe care CIA a înființat-o și a controlat-o în Thailanda, Lituania și Polonia. Toate închisorile au fost închise în mai 2006, iar programul CIA de detenție și interogare s-a încheiat în 2009.

UPDATE ORNISS reacționează în cazul închisorii CIA: Clădirea suspectată a servit doar ca sediu al Oficiului

Reprezentanții ORNISS au reacționat, joi, la ultimele informații privind funcționarea închisorilor CIA în România, arătând că, de la sfârșitul anului 2002, clădirea în care se presupune că ar fi existat aceste închisori a servit în exclusivitate ca sediu al instituției și nu ca un centru de detenție

Potrivit unei investigații realizate de agenția americană Associated Press și televiziunea germană ARD, închisoarea CIA din România ar fi funcționat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mureș, nr. 4, în sectorul 1 al Capitalei.

La solicitarea MEDIAFAX, reprezentanții ORNISS au formulat un punct de vedere în care au respins aceste informații.

„Începând cu ultima parte a anului 2002, clădirea din strada Mureș, nr. 4, a servit în exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat. În acest sens, infirmăm categoric speculațiile din presă conform cărora în acest sediu ar fi funcționat o închisoare CIA”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituției, Simona Cap-Alb.

Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat a fost înființat de Guvern printr-o ordonanță de urgență din noiembrie 2002.

Associated Press și televiziunea germană ARD susțin că au localizat fosta închisoare CIA din România și au aflat detalii despre aceasta, o emisiune în acest sens urmând să fie difuzată, joi, de postul ARD.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
FOTO. Anca Țurcașiu, imagini fără inhibiții la 51 de ani! S-a lăsat pozată așa
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum a vrut să îl convingă Gigi Becali pe Ionuț Iftimoaie să se bată pentru...
Starea de alertă se prelungeşte, de astăzi, cu 30 de zile: masca nu mai este...
BCR vinde un SUV recuperat de la client. Acest model are REȚETA CÂȘTIGĂTOARE pentru drumurile...
BANCUL ZILEI – Duhul din lampă își satisface poftele carnale cu nevasta altuia
Papa Francisc dă un pic mai liber la sex în afara căsătoriei: „Păcat mai mare...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
O CUTIE uriașă apărută din senin provoacă GROAZĂ. Face parte dintr-un proiect ȘOCANT
Senatorul Remus NEGOI a cerut DEMISIA Marianei GÂJU, după ATITUDINEA de INTERLOP. VIDEO
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Vestea ȘOC a momentului în România: Celebrul om de afaceri a murit într-un cumplit accident
Șeful PFIZER aruncă BOMBA! Adevărul despre vaccin. E cutremur în toată lumea
El e Paul din Galați, bărbatul care ”i-a stricat casa” lui Dragnea. Amantul Irinei e...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Antreprenoarea care a devenit milionară datorită unei resurse pe care românii au ignorat-o