Anchetatorii ridică de la Primăria Sector 4 documente legate de firma care deține clubul Colectiv

Anchetatorii ridică de la Primăria Sector 4 documente legate de firma care deține clubul Colectiv

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, reprezentanții Primăriei Sectorului 4 pun la dispoziția anchetatorilor documentele cerute în dosarul în care Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) face cercetări pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, în cazul incendiului din Clubul Colectiv.

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – au fost reținuți luni, pentru ucidere din culpă, iar marți procurorii cer Judecătoriei Sectorului 4 arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Incendiul din Clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că a fost permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a localului, precum și a desfășurării unui foc de artificii în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, a arătat PICCJ, într-un comunicat.
„Din datele și probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”, potrivit procurorilor.

În acest dosar, luni au dat declarații, în calitate de martori, mai multe persoane care au fost în Clubul Colectiv vineri seară, când a izbucnit incendiul.

Anchetatorii au mers, luni, în toate spitalele în care sunt internate persoanele rănite în incendiu, pentru a vedea care dintre acestea pot povesti ce s-a întâmplat în Clubul Colectiv.

În incendiul din Clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate în mai multe spitale din București, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.

Ancheta în cazul incendiului din clubul Colectiv este făcută de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce procurorul general a dispus, sâmbătă, preluarea cercetărilor de la Parchetul Tribunalului București.

Procurorii Parchetul instanței supreme au ridicat și duminică mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariaților de la clubul Colectiv, iar de la Primărie, documente privind autorizarea funcționării clubului.

Parchetul instanței supreme arăta, într-un comunicat, că polițiștii bucureșteni ridică documente „apreciate ca fiind utile soluționării cauzei” de la sediile mai multor instituții publice și private.

Clubul Colectiv se află în fosta fabrică Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care deține clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, este deținută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) și Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, județul Ilfov și are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani și este din București, iar Paul Gancea are 28 de ani și este tot din București. Colectiv Club SRL, înființatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.

Clubul Colectiv își desfășura activitatea în baza declarației pe propria răspundere, reprezentanții Autorității Locale Sector 4 neavând competențe în a controla respectarea normelor PSI, susține Primăria sectorului 4, în declarație precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanților. Și la alte manifestări din club au participat sute de persoane, cu mult peste numărul dat de unul dintre acționari în declarația pe propria răspundere.

Conform documentelor puse la dispoziție de Primăria Sectorului 4, declarația pe propria răspundere este dată în 6 noiembrie 2014 de unul dintre acționari, Paul Cătălin Gancea, în document precizându-se că este vorba despre un bar/club cu o suprafață de 425 metri pătrați, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.

Primăria sectorului 4 arată că agentul economic își desfășura activitatea în baza declarației pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condițiile de funcționare, specifice pentru fiecare autoritate publică. Declarația pe propria răspundere a fost cuprinsă în certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7.10.2014 de către Registrul Comerțului.

Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului și autorizației de funcționare. Primăria arată că, în acest sens, a depus un dosar conținând: certificatul de înregistrare de la Registrul Comerțului, actul constitutiv de înființare a societății, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spațiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4, chitanța dovedind achitarea taxei aferentă eliberării.

Eliberat de către Registrul Comerțului în baza declarației pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfășurată, în acest caz, alimentație publică, baruri și alte activități de serviere a băuturilor, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, activități de post producție video, activități de interpretarea artistică, spectacole, alte activități recreative și distractive. Conform legii, certificatul constatator rămâne valabil până la modificarea condițiilor de funcționare sau activităților pentru care s-a dat declarația pe propria răspundere.

Primăria Sectorului 4 susține că, având în vedere că acest certificat constatator reprezenta asumarea de către solicitant a responsabilităților privitoare la legalitatea desfășurării activităților declarate, iar dosarul de autorizare depus la primărie pe data de 6.11.2014, întrunea toate condițiile impuse de legislația în vigoare, Autoritatea Locală Sector 4 a emis Acordul de Funcționare Nr. 3909/14.01.2015, respectiv Autorizația de Funcționare Nr. 369/14.01.2015.

Primăria arată că pe parcursul anului 2015, în cadrul verificărilor întreprinse în incinta mai multor unități de profil, la data de 21.10.2015, prin Direcția Generală de Poliție Locală Sector 4 – Serviciul Inspecție Comercială, a fost realizat un control și în incinta punctului de lucru al S.C. Colectiv Club SRL, situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, corp B, clădirea 15, Parter. Polițiștii locali au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizație, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentația publică și a fost aplicată o sancțiune contravențională, fiind dispuse, totodată, termene pentru intrarea în legalitate.

Reprezentanții Autorității Locale Sector 4 au desfășurat verificările în baza atribuțiilor impuse prin Legea Poliției Locale, neavând competențe în a controla respectarea normelor PSI, mai precizează Primăria sectorului 4.

Martori aflați în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăți din plafon, care era capitonat și el cu burete fonic, s-au desprins și au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflați la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan și să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică și s-au îmbulzit spre ieșire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre ușile de la intrare s-a deschis de la declanșarea incendiului.

Ulterior, și cea de-a doua ușă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieșind în valuri” pe ușa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era „prea scump”, el susținând că o astfel de lucrare se face în mod normal „pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.
El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu și la foc.

Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroșani investighează, alături de reprezentanții altor instituții, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

Potrivit unor informații ale anchetatorilor, firma care a asigurat artificiile pentru spectacolul pirotehnic din clubul Colectiv este Golden Ideas Fireworks Artists din București.

Contactată de MEDIAFAX, o reprezentantă a companiei a refuzat să confirme sau să infirme informația, scuzându-se că nu poate vorbi și indicând autoritățile pentru a furniza astfel de date.

Golden Ideas Fireworks Artists, cu sediul pe Drumul Sării nr 57, în sectorul 6, a fost înființată în anul 2005. Afacerile companiei s-au plasat anul trecut la 1,38 milioane lei, iar profitul net a fost de circa 19.000 lei, firma raportând cinci angajați în 2014.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete