Mărturia cutremurătoare a unui polițist, ajuns printre primii la Colectiv în noaptea tragediei: ”Focul le topise fețele, de pe unii carnea căzuse până la os și nu mai aveau ochi”

Mărturia cutremurătoare a unui polițist, ajuns printre primii la Colectiv în noaptea tragediei: ''Focul le topise fețele, de pe unii carnea căzuse până la os și nu mai aveau ochi''
Publicat: 27/11/2015, 10:24

El a povestit pentru Libertatea ce a văzut în noaptea tragediei. ”Abia intrasem în tura de noapte când l-am auzit prin stație pe unul dintre colegii mei că este nevoie de mai multe ambulanțe, de ajutor. În șase-șapte minute am fost acolo. Ambulanțele încă nu ajunseseră. Eram doar șase polițiști care încercam să facem ceva (…) Un extinctor și două jeturi date la timpul lor și focul nu s-ar mai fi extins. Așa însă…”, își începe agentul-șef principal Mihai Ionescu povestea din seara incendiului devastator.

”Continuau să iasă dintr-un nor negru de fum înecăcios, care te sufoca chiar și afară, în aer liber. Nici nu puteam deosebi dacă sunt bărbați sau femei. Erau doar niște trupuri negre care umblau. Fără păr pe cap, cu fețele arse, cu pielea și carnea căzută până la os… Ca niște zombi… Toți ne întrebau cum arată. Ce să le fi spus?!? Își mai spuneau unul altuia ce răni au la față. Unul dintre ei stătea ghemuit pe niște trepte și spunea întruna, gâtuit, ‘Doamne, ce am pățit’? La un moment dat, și-a pus a deznădejde mânile pe față, dar, când a tras palmele, pielea feței i-a rămas în palme… Toată fața îi era în palme. Groaznic…”, continuă agentul.

Mihai Ionescu, care are un fiu de 18 ani și o fiică de 21 de ani, a privit victimele din Colectiv ca pe propriii lui copii. ”Cum să-i fi ajutat? I-aș fi luat în brațe, dar nici nu aveam de unde să-i apuc, pentru că pocnea pielea pe ei. Îmi era teamă că acolo unde pun eu mâna se ia pielea, cade carnea. Le-aș fi provocat și mai multă suferință. Pe cei mai valizi îi transportam ținându-i de sub brațe. Pe cei foarte arși îi puneam să se sprijine în vârful degetelor de palmele mele. Așa îi duceam, încet, la medici, timp în care ne întrebau de o mie de ori cum arată, de ce nu pot să clipească? De ce? Pentru că nu mai aveau pleoape, erau arse… dar ce să le spun?”, se întreabă retoric agentul.

”I-am luat rând pe rând și i-am pus într-o hală, pe niște paleți din lemn. Focul le topise fețele, de pe unii carnea căzuse până la os și nu mai aveau ochi. Atunci mi-au venit în minte secvențe legate lagărele de concentrare. M-a șocat. Așa ceva nu se poate uita”, spune bărbatul.

Agentul spune că, în dimineața următoare, a făcut trei dușuri, deoarece i se părea că nu mai iese mirosul de ars. ”Mi se părea că nu iese mirosul de ars de pe mine. Dar era, de fapt, în mintea mea”, conchide agentul Ionescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale