Industria ospitalității, grav lovită de „criza de BACȘIȘ”! Tinerii chelneri, barmani și beach boy se plâng că turiștii au devenit tot mai „zgârciți”

Publicat: 12 07. 2025, 08:42
Actualizat: 12 07. 2025, 08:52

Din cauza scumpirilor și creșterii taxelor, industria ospitalității este grav lovită de criza bacșișului. Pe litoralul românesc, chelnerii și barmanii se plâng că turiștii sunt tot mai „zgârciți”.

Tinerii care lucrează în condiții caniculare se plâng că trebuie să se bazeze doar pe salariile încasate. Vremurile când acumulau venituri suplimentare din bacșiș au apus. Acum, mulți se plâng că urmează o perioadă de incertitudini financiare. Și chiar dacă îl primesc, fiecare leu se impozitează.

„Tips mai răruț, dar mai sunt zile și zile când mai primesc, de obicei în weekenduri. Mă bazez pe salariu, în rest nu iau niciun bacșiș”, a spus un barman pentru Știrile PRO TV 

„Foarte slab, foarte slab, ținând cont la câtă vânzare se face pe zi.”, a spus altul, întristat.

„Treaba nu merge așa de bine cum ne așteptam. Nu mai lasă lumea tips cum lăsa înainte, ne descurcăm cum putem. Acum 20-30 de lei tips, cam atât.”, se plânge un Beach Boy care se ocupă de aducerea șezlongurilor, meselor și saltelelor. Anii trecuți, el obținea  bacșișuri de peste 100 lei.

Nici turiștii  bogați nu mai sunt darnici, fiind mai prudenți.

„Nu prea lasă lumea, de obicei lasă oamenii care nu au bani tips, cei care au mai mulți bani lasă mai greu.”, a spus Răzvan Chițan, manager de plajă.

Cristian Barhălescu, președinte ANAT Sud-Est, a declarat că HoReCa se află înm această situație din cauza scumpirilor:

„Oamenii nu vor să lase bacșiș pentru că este o închistare pe care o au în acest moment, datorită anunțurilor că sunt scumpiri și ce se întâmplă.”

Laurențiu Duică, manager de restaurant, a spus că ospătarii primesc bacșișuri și în funcție de calitatea serviciilor:

„Sunt situații în care nu primesc deloc, acuma depinde și de ospătar și servirea lui.”


Sursa Foto: Profimedia

Autorul recomandă:

BACȘIȘUL, „amintiri din copilărie” în restaurantele din România. Motivul pentru care clienții lasă „tips” din ce în ce mai puțin la ospătari

Ce bacșis URIAȘ a primit o chelneriță! Însă banii au venit ”la pachet” cu o cerere neașteptatăâ

„Unitatea noastră practică un bacșiș între 0 și 10%”. SCENARIUL care ar putea deveni realitate în România 

Impozitul pe bacșiș, pe cale de dispariție: parlamentarii PROPUN eliminarea acestuia

Bacșișul este pe cale să fie fiscalizat. Cum se vor împărți banii primiți în plus de ospătari și barmani? Eugen Teodorovici: „Este cea mai bună formă de bacșiș la nivel mondial”