Prima pagină » Actualitate » BACȘIȘUL, „amintiri din copilărie” în restaurantele din România. Motivul pentru care clienții lasă „tips” din ce în ce mai puțin la ospătari

BACȘIȘUL, „amintiri din copilărie” în restaurantele din România. Motivul pentru care clienții lasă „tips” din ce în ce mai puțin la ospătari

BACȘIȘUL,
Sursa foto: Profimedia images

Tot mai mulți români evită să lase bacșiș în restaurante, pe fondul scumpirilor și al incertitudinii economice. Practica de a lăsa 10% din notă devine tot mai rară, iar în unele cazuri bacșișul dispare complet.

Prețurile tot mai mari din restaurante îi fac pe clienți să-și regândească obiceiurile de consum. Dacă înainte lăsarea unui bacșiș era un gest aproape automat, în prezent mulți aleg să nu mai lase nimic în plus. Porțiile scumpe și inflația afectează direct veniturile ospătarilor, care resimt schimbarea.

„Sunt persoane cărora poate nu le-a plăcut cu ce servicii am venit noi și nu lasă absolut nimic”, spune Tudor Duță, ajutor de ospătar.

Pe timpul serii, terasele și restaurantele se animă, dar recompensele financiare pentru angajați sunt în scădere. Nu doar calitatea serviciului influențează decizia clienților, ci mai ales suma totală de pe bon.

O salată poate costa peste 50 de lei, iar o porție de paste sau risotto ajunge la 70 de lei. În acest context, cei 10% lăsați de obicei ca bacșiș încep să devină un efort prea mare pentru mulți.

Tendința este confirmată și de datele platformelor de rezervări.

„Restaurantele pe care le-am investigat noi, cel puțin, încasează cu 5% mai mult, însă notele închise sunt cu 8% mai puține. Ceea ce arată clar un motiv de îngrijorare în privința industriei”, explică Ionuț Berbecaru, reprezentantul unei platforme de rezervări, potrivit Știrileprotv.

Acesta atrage atenția și asupra efectului negativ pe care o eventuală creștere a cotei de TVA l-ar avea asupra restaurantelor.
Și administratorii de localuri observă același fenomen.

„Bacșișul, până la urmă, reprezintă un semn de recunoștință a oaspetelui pentru întreaga experiență. Cu cât ei ne vizitează mai puțin, cu atât nivelul acesta al veniturilor și bacșișului scade”, spune Radu Vona, administratorul unui restaurant.

De mai bine de doi ani, bacșișul este fiscalizat și apare pe bonul fiscal, dar impactul la buget a fost mult sub așteptări. Potrivit unor deputați, în 2023 s-au colectat puțin peste 20 de milioane de lei din impozitarea bacșișului, deși estimările inițiale vizau 100 de milioane.

Nici curierii nu mai obțin venituri consistente din bacșișuri, confruntându-se cu aceeași reticență a clienților. Creșterea prețurilor afectează inclusiv comenzile online. În aplicațiile de livrare, porțiile costă cu până la 30% mai mult decât în restaurant, ceea ce reduce și mai mult generozitatea consumatorilor.

– „Bacșiș, amintiri din copilărie”, spune un curier intervievat.

– „Cât ați făcut azi?”

– „10 lei.”

– „Din câte comenzi?”

– „Din vreo 7 comenzi.”

– „Cel mai mult cât ați făcut?”

– „Într-o zi, așa, bună, dar n-am mai prins de mult o zi bună, 40 de lei, dar asta în 10 ore.”

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Ce companii de stat au oferit prime de sărbători în 2025 și cât de mari au fost acestea. Care sunt campionii generozității
Digi24
Casetă metalică cu documente, descoperită sub talpa Cavalerului de pe acoperişul Castelului Corvinilor. Ce ascundea aceasta
Cancan.ro
ULTIMUL mesaj al lui Ion Drăgan. Ce a postat artistul, cu câteva ore înainte să moară
Prosport.ro
FOTO. Mădălina Ghenea le-a tăiat răsuflarea tuturor când a apărut așa la filmări
Adevarul
Mesajele subtile ale ambasadelor străine pentru România: amenințări din Rusia, prietenie din SUA, solidaritate din Franța
Mediafax
Visul unei femei, distrus de judecători: Nu poate avea copilul soțului decedat
Click
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Digi24
Scenariul care îl sperie pe J.D. Vance: armele nucleare ale Franței și Marii Britanii, controlate de politicieni islamiști „în 15 ani”
Cancan.ro
Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu în prima zi de Crăciun. Meniul strict era făcut cu o zi înainte
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Prezentare video Renault Clio 6. Dacia Sandero va primi același motor de 1,8 litri ca și modelul francez
Descopera.ro
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu