EXCLUSIV VIDEO | Expert: ”Digitalizarea duce la reducerea pierderilor din industrie și, implicit, la reducerea gazelor cu efect de seră”

Publicat: 17 03. 2023, 11:06
Actualizat: 17 03. 2023, 13:31

This browser does not support the video element.

Soluțiile digitale pot să scadă emisiile de gaze cu efect de seră, de două treimi dintre acestea fiind responsabile companiile implicate în producția industrială. Specialiștii au identificat chiar și zonele în care există pierderi care, odată eliminate, pot eficientiza activitatea.

Cele trei domenii care provoacă pierderi în producția industrială sunt, în opinia lui Paul Harfaș – expert în digitalizarea industrială – sunt materia primă, energia și planificarea neoptimă.

“În primul și în primul rând vorbim de pierderi pe zona de materie primă. Aici pot să fie pierderi din cauza unei planificări neoptime – dacă se face o schimbare de produs pe linie, automat, la începerea unui nou ordin de producție, un nou produs, se pierde material. Asta o optimizăm prin planificarea inteligentă”, a precizat Paul Harfaș, la Gândul Green.

La capitalul pierderi, pe locul 2, este consumul de energie. Însă, prin digitalizare, se poate eficientiza.

“O vedem și datorită modulelor de monitorizare a energiei pe care le-am dezvoltat și în zona asta ajutăm activ clienții să-și identifice pierderile de energie. Chiar avem un proiect de cercetare, finanțat prin fonduri europene, prin care ne propunem ca pe baza acestui profil de consum de energie electrică să dăm inclusiv informații despre mentenanța predictivă a utilajelor”, a mai precizat expertul în digitalizarea producției, la Gândul Green.

Paul Harfaș: ”Planificarea optimă poate fi optimizată prin adoptarea de soluții smart”

Iar pe cel de-al treilea loc în zona pierderilor, ca importanță, se situează planificarea neoptimă.

“Un exemplu de îmbunătățire în industriile care sunt puternic energofage, planificarea optimă poate fi optimizată prin adoptarea de soluții smart astfel încât acele faze tehnologice care necesită mai multă energie electrică să fie planificate în intervale de timp cu cost redus de energie”, a conchis Paul Harfaș.

Producția industrială este responsabilă pentru 66% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Prin aplicarea soluțiilor digitale, eficientizarea ar putea duce la o scădere nu doar a poluării, ci și a costurilor de producție cu procente cuprinse între 4 și 11 la sută, conform datelor specialiștilor în domeniu.

Interviul integral:


Citește și:

EXCLUSIV VIDEO | Cum pot fi prevenite dezastrele naturale în România. Specialist: ”Doar prin amenajări hidrotehnice, este un alt proiect care o să dureze zeci de ani”

EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”România a pierdut startul la cărbune în urmă cu 10-15 ani, nu ieri, nu alaltăieri”

EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”Mixul energetic, gândit bine, înseamnă 7-10 ani. Insecuritate și prețuri mai ridicate”

EXCLUSIV VIDEO | Independența energetică a României. Expert: ”Va fi o luptă destul de dificilă, România trebuie să găsească o soluție pentru următorii 10 ani, dacă ne vom ține de treabă”

EXCLUSIV VIDEO | Care sunt problemele din energia românească. Specialist în energie: ”Sunt de natură managerială, de natură legislativă, de natură birocratică”