GÂNDUL LIVE. Premierul interimar, Nicolae Ciucă, după anunțul ministrului Sănătății privind prima tranșă de vaccinuri anti-Covid: „Succesul campaniei va depinde de modul în care vom comunica”

Publicat: 17 12. 2020, 16:21
Actualizat: 17 12. 2020, 16:23

This browser does not support the video element.

La ședința de Guvern de joi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că pe 21 decembrie Agenția Europeană a Medicamentului va da un aviz pentru vaccinul anti-Covid, urmând ca în România să ajungă o primă tranșă simbolică de 10.000 de doze. Premierul interimar  a spus că succesul campaniei de vaccinare depinde de comunicare, informațiile despre vaccinarea anti-Covid trebuie să ajungă până la „cel care stă în fața porții sau pe o bancă în parc”.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, joi, că România va primi în această lună o tranșă simbolică de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, care vor fi trimise spitalelor de boli infecțioase, iar în ianuarie vor sosi 600.000 de doze.

Va veni o primă tranşă simbolică, de 10.000 de doze, pentru fiecare stat membru din cele 27

„Pe 21 (decembrie – n.r.), Agenţia Europeană a Medicamentului va da un aviz pentru vaccinul anti-COVID-19. Va veni o primă tranşă simbolică, de 10.000 de doze, pentru fiecare stat membru din cele 27. Cele 10.000 de doze vor fi distribuite către spitalele de boli infecţioase, cele care au fost în prima linie şi vor fi ultimele care vor ieşi din această luptă. La nivelul Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare împotriva COVID-19 se lucrează în aceste momente la etapa de comunicare, comunicare care se face la nivel de fiecare grupare populaţională. Începem cu corpul medical, sunt în acest moment în desfăşurare acele conferinţe online cu tot ce înseamnă corp medical pentru a avea şi suportul lor în această activitate, pentru a înţelege în cel mai simplu mod ce înseamnă vaccinarea, ce înseamnă efecte secundare, ce înseamnă imunizare şi când vom putea vorbi de o imunizare la nivel populaţional. În aceste zile s-au şi operaţionalizat acel depozit central şi depozitele din teritoriu, urmând să fim pregătiţi pentru tot ce înseamnă venirea acestor vaccinuri şi distribuţia lor la nivel regional şi apoi la nivelul centrelor de vaccinare”, a spus Tătaru la începutul şedinţei de guvern,

Premierul interimar: „Succesul acestei campanii va depinde în foarte mare măsură de modul în care vom comunica”

Informațiile despre vaccinarea anti-Covid trebuie să ajungă până la „cel care stă în fața porții sau pe o bancă în parc”, spune premierul interimar Nicolae Ciucă: „Succesul acestei campanii va depinde în foarte mare măsură de modul în care vom comunica”.

„Succesul acestei campanii va depinde în foarte mare măsură de modul în care vom comunica și modul în care, așa cum spunea cineva ieri, vom reuși să ajungem să ducem mesajul la cel care stă în fața porții sau pe o bancă în parc să înțeleagă și să aibă tot ceea ce ține de informațiile necesare să poată să ia această decizie”, a afirmat Ciucă.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că toate cele 27 de state membre al UE vor putea să înceapă campaniile de vaccinare în acceași zi, preconizând data de 27 decembrie. 

Primul vaccin anti-COVID va fi făcut în România în 27 decembrie

Primul român ar putea fi vaccinat anti-Covid în 27 decembrie, aceasta fiind data la care cel mai probabil ar urma să fie demarată campania în România.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, persoanele vaccinate vor primi o adeverinţă care va conţine date referitoare la lotul şi la seria vaccinului

În perspectiva începerii vaccinării la 27 decembrie, pentru personalul medical aflat în linia întâi a luptei pentru combaterea virusului, Institutul Cantacuzino este deja pregătit pentru a primi vaccinurile, capacitatea fiind de 1,5 milioane de doze care vor fi distribuite către centrele judeţene, iar lanţul de distribuţie va fi sprijinit de MApN, MAI şi de Ministerul Sănătăţii.

În campania de vaccinare vor fi implicaţi 1.500 – 2.000 de medici, 4.500 de asistenţi medical şi 2.000 de registratori, care ar urma să fie renumeraţi, discuţiile pe această temă fiind în desfăşurare.

Unde poți să te programezi pentru vaccin

Un aspect încă în dezvoltare este platforma de programare și ea va fi gata până pe 25 decembrie. Fiecare persoană se va putea programa pentru vaccinare direct pe această platformă, prin medicul de familie sau prin intermediul unui call center.

Fiecare persoană înscrisă pentru vaccinare va fi notificată prin SMS cu o zi înainte de primirea fiecărei doze, iar după imunizare va primi o adeverință de vaccinare, un act medico–legal, care va cuprinde toate informațiile tehnice referitoare la vaccinul primit: data, lot, serie etc.