Avertismentul climatologilor, după trecerea bruscă de la ninsoare la temperaturi de vară: „Să ne pregătim pentru noi fenomene extreme”

Publicat: 29 04. 2021, 14:18
Actualizat: 29 04. 2021, 14:48
FOTO - ilustrativ / Alexandra Pandrea

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la Digi 24, de ce trecem brusc  de la o vreme de iarnă la temperaturi de vară. Meteorologii au anunțat că, după frigul și chiar ninsorile din această săptămână, sunt așteaptate temperaturi maxime de 30 de grade Celsius, în zilele următoare. În schimb, instabilitatea atmosferică se va accentua în mare parte din țară, fiind așteptate averse, fenomene electrice, vânt puternic și chiar grindină.

E ceva ce, deși a intrat în noua normalitate, iarna, primăvara au arătat exact aceeași trecere relativ bruscă și pe niveluri mari. Dacă ne uităm la nivelul emisferei nordice, observăm că avem o zonă arctică foarte caldă. Avem acolo temperaturi peste medie în mod sistematic și putem face o speculație, dar întărită de multe dovezi, că perturbația în echilibrul dintre zona arctică și zona tropicală vine și cu astfel de contraste, când avem regim termic de la o zi la alta cu valori mult sub sau peste ceea ce era normal.Primăvara este un anotimp capricios în sine, numai că aceste capricii depășesc ceea ce ar fi fost în firea lucrurilor acum mai multe decenii. Este și acesta un semn că se schimbă și tiparul vremii, nu avem doar o încălzire graduală, ci avem de-a face efectiv cu o modificare în felul în care se transferă energia în sistemul climatic”, a spus ea.

Bojariu spune că astfel de contraste apar la nivel global și că ne putem aștepta la tot mai multe fenomene meteo extreme. În plus, a spus climatologul, există o tendință de a se înregistra temperaturi din ce în ce mai ridicate în lunile de vară, ceea ce ar putea determina o scădere a rezervei de apă în sol și, în consecință, secetă.

Cred că vom avea și anul acesta un anotimp convectiv foarte activ, adică furtuni puternice, ploi abundente pe durate scurte de timp. Va trebui să ne pregătim din timp pentru astfel de fenomene și, de ce nu, și pentru apariția de tornade și trombe. E vorba de fenomene extreme care însoțesc această creștere a temperaturii medii globale și care, din păcate, vin și ele uneori cu contraste chiar pe teritoriul României. Cum a fost anul trecut: am avut secetă pe sud și est, în schimb am avut inundații și depășiri de recorduri în vest-sud vest”, a mai afirmat climatologul Roxana Bojariu.

Prognoza meteo, 29 aprilie 2021. Vremea va fi rece, în continuare, pentru această dată

Potrivit meteorologilor, vremea de joi , 29 aprilie, va fi rece pentru această dată. Cerul va fi mai mult noros și va ploua pe arii extinse în jumătatea de sud a țării și local în rest.

După-amiaza se vor semnala descărcări electrice în regiunile sudice, unde și cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 15…20 l/mp.

La munte, mai ales pe crestele înalte ale Carpaților Meridionali și Orientali, vor mai fi precipitații mixte. Îndeosebi în prima parte a zilei, vor fi unele intensificări ale vântului la munte, precum și, local şi temporar, în restul teritoriului, cu precădere în sud-vest, sud şi est. Noaptea, izolat, mai ales în sud și centru, va fi ceață.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Ce temperaturi se vor înregistra

Meteorologii au anunţat, marți, cum va fi vremea în următoarea lună. Temperaturile medii vor fi uşor mai coborâte decât cele normale, în special în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Începând cu data de 10 mai, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pe întreg teritoriul ţării.