Cum se vede Ferentariul din Londra

Cum se vede Ferentariul din Londra
Publicat: 16/02/2013, 19:02
Actualizat: 29/07/2014, 16:56

Daily Mail publică un reportaj realizat în România, mai exact în cartierul Ferentari din București, prezentând câțiva români grăbiți să ajungă în Marea Britanie „înainte ca cineva să închidă ușa”.

Britanicii descriu Ferentariul drept „cea mai cunoscută mahala a României”, un cartier murdar aflat la „o aruncătură de băț de centrul Bucureștiului”, plin de blocuri comuniste care stau să cadă, cu străzi jegoase, haite de câini vagabonzi, munți de gunoaie, gropi și mașini arse.

„Uitați-vă la locul ăsta, nu e nimic pentru noi aici, nu sunt locuri de muncă, nu sunt bani. Dar, dacă vrea Dumnezeu, telefonul ăsta va suna și îmi va da șansa unei vieți mai bune”, le-a spus britanicilor Iordan Rupa, un bărbat care bea rachiu de mere și așteaptă să îl sune unchiul din Anglia. Acesta i-ar fi promis că îi trimite banii necesari pentru un bilet doar dus către Marea Britanie. „Cum vin banii, încep să împachetez. Mai stau un weekend cu soția și copiii, apoi plec la Londra”, le-a spus Rupa jurnaliștilor britanici.

Bărbatul le-a povestit englezilor ce planuri are: odată ajuns în capitala Marii Britanii, vrea să se declare propriul angajat și să vândă ziarul The Big Issue. „Din cauza unei portițe în legislația UE privind imigrația, vânzătorii The Big Issue se pot declara propriii lor angajați și pot primi un număr de asigurare și, odată cu el, dreptul legal de ședere în Marea Britanie”, scrie Daily Mail. Publicația notează și că unul din trei vânzători zi revistei sunt români, iar majoritatea provin din „cartiere de țigani”.

„Unchiul meu îmi spune că poți câștiga 40-45 de lire sterline pe zi din vânzarea de ziare (n.r. 200-230 de lei). Aici, în România, nu fac banii ăștia nici într-o săptămână. De aceea, mulți oameni ca mine își pun speranța în țara voastră”, a declarat Rupa, printr-un translator.

Bărbatul le-ar mai fi zis britanicilor că 15 dintre verii săi plecat deja în Anglia să vândă The Big Issue și ulterior și-au găsit slujbe mai bune. „Odată ce ajungi acolo, găsești multe locuri de muncă. Sper să găsesc ceva în construcții sau într-o spălătorie de mașini, unde se plătește mai bine”, a mai spus bărbatul de 35 de ani din Ferentari, care speră ca, până la Crăciunul viitor, să facă suficienți bani pentru a-și aduce soția și cei doi copii în Anglia.

Problema britanicilor: „Ce poate face guvernul nostru să țină imigranții români afară?”

Daily Mail scrie că, începând cu 1 ianuarie 2014, „visul românesc” de a ajunge în Marea Britanie va fi mult mai ușor de atins, datorită relaxării regulilor privind imigranții. „Doar din cartierul ăsta cred că vor pleca sute de oameni în Marea Britanie, oamenii vor să vină în țara voastră înainte ca cineva să pună lacătul”, a declarat Rupa.

Publicația britanică scrie, însă, că nu sunt semne că cineva ar vrea „să pună lacătul” curând, spunând că răspunsul guvernului la problema imigranților a fost unul „haotic”. „Pot face ceva politicienii noștri pentru a stăvili ambiția lui Iordan Rupa de a-și aduce toată familia aici? Nu trebuie să stai mult pe străzile pline de gropi din Ferentari pentru a-ți da seama de ce tot mai mulți oameni sunt disperați să plece”, scrie Daily Mail.

Reportajul continuă cu prezentarea Ferentariului drept „un loc al dealerilor de droguri, al prostituatelor și al crimei organizate, unde românii obișnuiți nu au ce căuta”. „Aici trăiesc 90.000 dintre cei mai săraci cetățeni din UE, magazinele au bare de oțel, iar taximetriștii refuză să transporte clienți de frica furturilor de mașini. Copiii sunt nespălați și n-au fost dați la școală, femeile sunt prea sărace să-și permită paltoane, așa că nu e de mirare că toți vor să plece de aici”, scrie Daily Mail.

„Marea Britanie e perfectă pentru mine, e un loc unde pot găsi de muncă și o pot lua de la capăt. Aici, nu e niciun viitor. Guvernul, primarul și poliția nu se gândesc la oamenii din Ferentari. Dar eu sunt un bărbat puternic, voi munci mult, în orice domeniu: construcții, agricultură, orice”, le-a spus britanicilor Ionida Nei, un bărbat care și-a pierdut locul de muncă și casa în urmă cu doi ani, iar acum stă sub cerul liber, protejat doar de două conducte fierbinți de apă, și trăiește de pe o zi pe alta căutând fier vechi în gunoi.

Nu doar săracii lipiți vor să plece în Marea Britanie, ci și specialiștii IT: „Se câștigă de 100 de ori mai bine”

Daily Mail scrie că, din 2004, când s-au relaxat pentru ultima dată regulile privind imigranții est-europeni, peste 600.000 de polonezi s-au mutat în Marea Britanie, de 40 de ori mai mulți decât estimase guvernul. „Oare istoria se va repeta, de această dată cu români?”, se întreabă retoric britanicii.

„În Marea Britanie, costurile vieții sunt mai mari, dar salariul îți permite să duci o viață decentă. Aici, la sfârșitul lunii, nu mai rămâi cu nimic”, le-a declarat britanicilor Mariana, o femeie de 27 de ani din Ferentari, al cărei frate conduce o firmă de curățenie din Marea Britanie. „În România, oamenii visează cu ochii deschiși, iar din ce în ce mai mulți visează la Londra. Barmanul de la locul meu de muncă vrea să lucreze într-un pub de lângă stadionul lui Arsenal, e un mare fan”, a declarat și Marius, soțul Marianei.

Daily Mail scrie că, între 2004 și 2011, populația României a scăzut de la 21,6 milioane la 19 milioane de locuitori, diferența fiind dată de cei care au emigrat în Italia, Spania ori Franța. Deși românii pe care i-au intervievat le-au spus că ar veni în Marea Britanie să muncească, nu să cerșească sau să trăiască din ajutoare sociale, jurnaliștii britanici sunt circumspecți. „Spun că vor să muncească, dar până la urmă vor avea dreptul să solicite ajutoare, ca orice alt imigrant legal”, scrie Daily Mail.

La finalul articolului, jurnaliștii britanici prezintă și unul dintre „românii obișnuiți” care probabil nu calcă prin Ferentari: Vlad, un specialist IT care se relaxează într-un bar cu tematică britanică din Centrul Vechi. Și el vrea să plece în Marea Britanie. „Acolo, companiile îi plătesc de 100 de ori mai bine pe cei care fac exact ce fac eu aici. Dacă ai o diplomă, banca îți împrumută bani pentru biletul de avion”, conchide tânărul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice