Omulețul Palme d`Or mai primește o palmă

Omulețul Palme d`Or mai primește o palmă
Publicat: 28/02/2013, 11:42
Actualizat: 18/05/2015, 17:43

Nu toată lumea ia premii la Cannes sau la Berlin în cinematografia românească. Și nu toți sunt regizori. Există actori, producători, scenariști, directori de imagine, monteuri, sunetiști, scenografi, compozitori, artiști ai machiajului pentru care premiile Gopo sunt visul și răsplata muncii lor, de multe ori de înaltă calitate, adunată într-un film.

Pentru toți concurenții înscriși anul acesta în competiția omuleților de aur, prezența ultimului film al lui Cristian Mungiu ar fi fost o onoare. Fiecare statuetă, la orice categorie, ar fi cântărit mai greu, ar fi fost mai strălucitoare, cu Mungiu în concurs.

Dincolo de câștigători și învinși, festivitatea premiilor Gopo înseamnă un moment împreună al breslei cinematografice din România. O seară în care creatorii români de cinema sunt vizibili și în ochii românilor, nu numai ai străinilor. Este un neprost obicei, care se opune destrămării breslei cineaștilor, fapt întâmplat, de pildă, cu cea a jurnaliștilor, care nu mai au o organizație profesională reprezentativă, nu mai au premii anuale, nu mai nasc tradiție, prestând fiecare pentru sine la locul de muncă.

Domnul Mungiu a dorit ca filmul său, premiat la Cannes, nu numai să nu fie înscris în concursul premiilor Gopo, dar să nu fie nici măcar pomenit, la nicio categorie, în nicio situație legată de această manifestare.

Ca și cum n-ar exista.

Gestul d-sale nu vine din senin. În primăvara anului trecut, a refuzat să arate „După forme de relief” (îi spun așa ca să respect dorința d-lui Mungiu) la TIFF, importantul festival cinematografic al Clujului și Sibiului, aflat pe harta internațională a filmului. În schimb, l-a adus toamna, în festivalul său „Les films de Cannes à Bucarest”, numai, firește, alături de pelicule străine.

Producătorilor emisiunii CineTePrinde, pe care o realizez la ProCinema și în care au fost prezentate, de-a lungul anilor, numai filme de nivel înalt ale cinematografiei mondiale și românești, le-a ieșit părul prin căciulă până când au obținut de la compania d-lui Mungiu dreptul de difuzare pentru „Occident”, „4,3,2″ și „Amintiri din epoca de aur”, iar pentru „După forme de relief” cu care, firesc, voiam să rotunjesc integrala Mungiu, nu-l au nici astăzi. Cu ce l-o fi supărat pe dl Mungiu prezentarea filmului său celor aproape 100.000 de telespectatori români ai emisiunii de la ProCinema? Nu știu.

Și acum, disprețul afișat pentru premiile Gopo – de fapt pentru ceilalți cineaști români care au lansat filme anul trecut. Dl. Mungiu Mondialu e un boier internațional, nu se amestecă el cu rândașii români.

Nici măcar original nu este dl Palme d`Or, nu face decât să copieze atitudinea de anul trecut a d-lui Un Certain Regard, Cristi Puiu, cu al său „Aurora”, față de cinematografia românească pentru români.

Ajungi să te întrebi cine urmează să dea cu tifla la anul, Corneliu Porumboiu cu foarte interesantul și dificilul său nou film aproape terminat, dacă mai ia un premiu pe-afară? Nu, nu cred că Porumboiu s-ar gândi vreodată să fie arogant și disprețuitor, nu toți cineaștii români de marcă au un caracter de duzină.

Bineînțeles, este dreptul incontestabil al d-lui Mungiu de a proceda așa.

Bineînțeles că „După forme de relief” este, așa cum mi-am exprimat opinia în scris, un film deosebit de valoros, de referință pentru cinematografia românească, și ar fi luat cu siguranță nu doar un premiu Gopo – n-ar fi fost bine să le vedem și noi, nu doar Cannes-ul, pe Cosmina Stratan și Cristina Flutur, încununate cu lauri, la ele acasă? Nu, zice dl Mungiu.

Dar dacă s-ar fi repetat situația de anul trecut, când, împotriva voinței violent exprimate de dl Puiu, „Aurora” a fost nominalizată și premiată în absență, mânjind cu penibil festivalul cinematografiei românești, mi-aș fi dat fără să ezit demisia din juriul de nominalizare din care am făcut parte anul acesta.

Lipsa lui, totuși, „După dealuri” doare. Ceea ce nu înseamnă că nu există realizări de excepție în această selecție Gopo.

Prin urmare, n-am a mai spune despre palma dată de dl Mungiu omulețului Gopo, pe lângă Palme d`Or primită de acesta în 1957, decât: „Al lui să fie păcatul”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
Sticlele care distrug sănătatea. Provoacă boli grave
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani