Principalele produse nealimentare care prezintă riscuri în UE

Principalele produse nealimentare care prezintă riscuri în UE
Articolele vestimentare și jucăriile au fost principalele categorii de produse nealimentare care au fost raportate în sistemul UE de alertă rapidă RAPEX în 2012, China fiind în continuare țara de origine a celor mai multe produse care prezintă riscuri, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Publicat: 16/05/2013, 18:12
Actualizat: 02/02/2019, 23:25

În 2012, statele membre au adoptat în total 2.278 de măsuri împotriva produselor nealimentare periculoase, care au fost raportate în cadrul sistemului UE de alertă rapidă RAPEX.

Se remarcă astfel o creștere cu 26 la sută a numărului de alerte comparativ cu cifrele din 2011, care ar putea fi pusă pe seama eforturilor de eficientizare a aplicării legislației întreprinse de autoritățile din statele membre ale UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

În 2012, articolele de îmbrăcăminte, produsele textile și articolele de modă au reprezentat 34 la sută, fiind urmate de jucării – 19 la sută -, din produsele depistate cu riscuri și în cazul cărora a fost nevoie să se ia măsuri corective.

Printre riscurile cel mai des notificate cauzate de aceste produse se numără cele legate de substanțe chimice, de ștrangulare și de rănire. Riscul de rănire și cel de ștrangulare sunt deseori identificate în articole vestimentare pentru copii cu cordoane și șnururi, ca de exemplu costumele de înot.

De asemenea, au fost identificate ca fiind periculoase, și interzise de altfel în UE în 2012, printre altele, un produs de albire a pielii care conținea hidrochinonă, substanță interzisă în produsele cosmetice și de igienă personală, și o păpușă de plastic care conținea în proporție de 38,5 la sută din greutate Di(2-etilhexil)ftalat (DEHP), substanță ce prezintă riscuri asupra sănătății.

După produse vestimentare și jucării, cele mai des întâlnite categorii de produse în sistemul de alertă RAPEX în 2012 sunt aparatele și echipamentele electrice (11 la sută), autovehiculele (8 la sută) și produsele cosmetice (patru la sută).

China reprezintă în continuare țara de origine cel mai adesea consemnată în cadrul sistemului de alertă RAPEX. Anul trecut, 58 la sută din numărul total de notificări au fost legate de produse provenite din China.

Pentru a ameliora această situație, UE și China colaborează cu privire la schimbul de informații între autorități și la activitățile de comunicare, urmând să difuzeze în curând o serie de materiale video adresate fabricanților chinezi și importatorilor europeni cu informații referitoare la siguranța produselor.

China este urmată, ca frecvență a consemnărilor ca loc de origine a produselor periculoase, de statele UE și cele din Spațiul Economic European (SEE) – Norvegia, Islanda și Liechtenstein -, care au avut o pondere de 17 la sută. În 11 la sută dintre cazurile din 2012, originea produselor a fost necunoscută, iar 14 la sută dintre produsele care au făcut obiectul alertelor proveneau din alte țări decât cele menționate.

RAPEX este sistemul UE de alertă rapidă cu privire la produsele nealimentare, la care participă cele 27 de state membre, alături de țările din SEE.

Rolul său este să permită difuzarea rapidă a informațiilor legate de produse de consum potențial periculoase. În acest fel este posibil să se identifice și să se retragă din timp de pe piața UE produsele potențial riscante pentru consumatori, cum ar fi articolele de îmbrăcăminte pentru copii, produsele textile sau aparatele electrice care nu respectă standardele de siguranță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Adrian Alexandrov e în culmea fericirii. A uitat-o pe Elena Udrea
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×