CE vrea un fond de 50 miliarde euro pentru recapitalizarea băncilor cu probleme din statele non-euro

CE vrea un fond de 50 miliarde euro pentru recapitalizarea băncilor cu probleme din statele non-euro
Publicat: 26/09/2013, 10:49
Actualizat: 04/09/2014, 01:17

Uniunea Europeană (UE) ia în calcul transformarea fondului de asistență pentru statele care au probleme în privința balanței de plăți într-un mecanism de recapitalizare a băncilor din statele membre din afara zonei euro, au declarat oficiali europeni pentru Bloomberg.

Fondul de asistență în privința balanței de plăți dispune de resurse totale de 50 miliarde euro, din care mai sunt disponibile 40 miliarde euro după sumele angajate de UE în acordurile de finanțare externă ale Letoniei, Ungariei și României, au afirmat oficialii citați.

Comisia Europeană (CE) vrea să restructureze fondul prin adăugarea unui sistem de sprijin al băncilor care să poată fi accesat de statele non-euro.

Măsura vine în întâmpinarea testelor de stres programate pentru anul viitor în rândul băncilor din UE, fiind destinată susținerii băncilor din statele non-euro, au adăugat sursele citate.

CE dorește să aibă la dispoziție un mecanism paralel fondului de urgență al zonei euro, de 500 miliarde de dolari, astfel încât toate cele 28 de state membre să fie pregătite pentru rezultatele testelor de stres de anul viitor, au continuat oficialii.

Executivul european speră să se ajungă la un acord până la sfârșitul acestui an, astfel încât măsura să fie implementată până la jumătatea lui 2014, simultan cu finalizarea negocierilor privind condițiile în care mecanismele de asistență ale UE pot oferi sprijin direct băncilor din zona euro.

„Comisia a propus ca mecanismul balanței de plăți să includă un instrument pentru recapitalizarea băncilor, din același motiv pentru care un astfel de sistem există pentru țările din zona euro: de a oferi un mecanism public credibil la nivel european, capabil să ofere siguranță instituțiilor de supraveghere și participanților la piață în ceea ce privește stabilitatea financiară. Este cu atât mai important având în vedere că urmează o evaluare a calității activelor și teste de stres, care trebuie să consolideze încrederea în stabilitatea sectorului financiar din Europa”, a declarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Banca Centrală Europeană (BCE) va evalua situația marilor bănci din zona euro, în pregătirea noilor atribuții de supraveghere centralizată care ar urma să fie preluate de instituția de la Frankfurt în a doua jumătate a anului viitor.

În plus, toate băncile din UE vor traversa o nouă rundă de teste de stres, derulate de BCE, autoritățile naționale și Autoritatea Bancară Europeană.

Astfel, dacă toate mecanismele pregătite de CE vor fi implementate, Uniunea Europeană va dispune de resurse de până la 400 miliarde euro pentru gestionarea eventualelor probleme din sectorul bancar, a afirmat unul dintre oficialii citați.

Un grup de țări în frunte cu Germania și Marea Britanie se opun propunerii, considerând că un astfel de sistem ar putea reduce presiunea asupra statelor UE de a reforma sectorul bancar fără sprijiin extern, au mai spus sursele citate.

Principalii suporteri ai proiectului sunt Franța, Italia și Spania, care consideră că UE trebuie să le demonstreze investitorilor că este pregătită să facă față oricăror probleme care ar putea apărea după evaluările și testele de stres de anul viitor.

Mecanismul de recapitalizare a băncilor din afara zonei euro face parte dintr-un proiect mai larg de restructurare a fondului de asistență în privința balanței de plăți. Proiectul trebuie aprobat în unanimitate de toate statele UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto