Atenție dacă aveți acest tip de card! Bancomatul „vă ia” 5,5 RON de fiecare dată când încercați să scoateți bani

Atenție dacă aveți acest tip de card! Bancomatul „vă ia 5,5 RON de fiecare dată când încercați să scoateți bani
Publicat: 13/12/2013, 17:15
Actualizat: 20/03/2019, 20:47

Bănci, Poșta sau hypermarketuri. Afacerea cardurilor preplătite a luat avânt, în ultimii ani, în România. Oferind românilor avantajul unui card care poate fi alimentat cu orice sumă, fără a fi nevoie de deschiderea unui cont, cardurile preplătite au și o latură păguboasă, de care mulți posesori nici nu știu: comisioanele. Fie că este vorba despre comisionul pentru încărcarea cardului sau cel perceput pentru retragerile de numerar, românii pierd, cu fiecare drum la bancomat, chiar și 5,5 lei de pe cardurile preplătite.

Cardurile preplătite sunt produse bancare folosite în străinătate pentru atragerea unor clienți care nu au, în general, relații comerciale cu instituțiile de credit. Cu alte cuvinte, nu au conturi curente sau carduri la bănci. Există și în România astfel de produse, însă comisioanele de retragere sau cele de administrare a cardurilor preplătite sunt în unele cazuri mai ridicate decât cele percepute de bancă pentru un card obișnuit, scopul acestor produse fiind acela a de impulsiona plata directă cu cardul.

Mai departe, gândul vă prezintă o analiză a pieței cardurilor preplătite din România:

Gift Card BRD

BRD, a doua cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor, a lansat recent două carduri preplătite. Unul dintre acestea, BRD Gift Card este destinat clienților care nu știu ce cadouri să le facă celor dragi de Sărbători.

Cardul costă 10 lei și poate fi alimentat cu o sumă curpinsă între 50 de lei și 1.000 de lei. Produsul este valabil un an, însă banii nu pot fi retrași de la ATM. Cardul este nenominal și poate fi folosit pentru a plăti la comercianți, nu însă și pentru plăți online sau în străinătate. Clientul poate totodată să-și interogheze soldul, să-și schimbe PIN-ul și să vadă ultimele zece operațiuni făcute.

Al doilea card preplătit, BRD card prepaid reîncărcabil, costă 20 de lei. Acesta poate fi alimentat cu sume cuprinse între 50 de lei și 10.000 de lei. Este valabil trei ani, iar reîncărcarea costă 5 lei. Pentru plățile la comercianți banca nu percepe niciun comision, însă retragerea de numerar de la ATM-urile BRD costă 5 lei, iar de la alte bancomate 1% din valoarea tranzacției plus 4 lei.

Comisioanele sunt ceva mai ridicate decât cele aferente cardurilor obișnuite emise de BRD. Spre exemplu, la majoritatea cardurilor în lei, banca percepe un comision de retragere de 0,2%, minimum 0,5 lei de la ATM-urile din rețeaua proprie. Astfel, la o retragere de 100 de lei, comisionul la un card obișnuit este de 50 de bani, față de 5 lei cât se percepe în cazul cardului preplătit reîncărcabil.

Cele două produse preplătite nu pot fi folosite pentru plata facturilor.

Cardul de debit preplătit Visa Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank a lansat în vara anului 2009 două carduri preplătite, cardul nominal cu un sold maxim de 10.000 de lei și cardul nenominal, cu un sold maxim de 6.000 de lei. Ambele au un comision zero pentru plățile online sau la comercianți.

Costul cardurilor preplătite este de 18 lei. Încărcarea inițială minimă este de 10 lei. Comisionul de tranzacție este zero în România și 1% din valoarea tranzacției în străinătate.

Comisionul lunar de administrare este de 8 lei, cu excepția primei luni pentru care nu se percepe acest comision.

Taxa de reîncărcare este de 3,65 de lei, iar taxa de retragere numerar de la ATM este de 5,5 lei, respectiv 12,75 lei, plus 1% din valoarea tranzacției, în situația în care banii sunt scoși de la un bancomat din străinătate. Totodată, taxa de interogare a soldului este de 1,25 de lei.

Deținătorii acestor tipuri de carduri pot folosi serviciul mobil integrat YAP pentru a transfera bani sau pentru a-și verifica soldul de pe telefonul mobil, prin intermediul unui SMS.

Pentru emiterea unui card de debit obișnuit, în lei, taxa percepută de Raiffeisen Bank este de 15 lei, în timp ce taxa anuală de administrare este de 20 de lei, circa 1,6 lei pe lună, ambele mai mici decât cele aferente cardurilor preplătite.

Depunerea inițială minimă este de 35 de lei, iar comisionul de retragere este de 0,2%, minimum 0,2 lei în rețeaua băncii. Practic, pentru retragerea sumei de 100 de lei, comisionul este de 20 de bani, față de 5,5 lei în cazul cardului preplătit.

Cardul preplătit Carrefour MasterCard

În 2010, Carrefour a fost primul comerciant din România care a lansat, în parteneriat cu Raiffeisen și sub sigla MasterCard, un card preplătit.

Cardul se poate ridica de la orice hypermarket Carrefour și poate fi folosit pentru plăți online sau la comercianți. Totodată, banii pot fi retrași de la orice bancomat care afișează sigla MasterCard.

Comisioanele sunt similare celor percepute pentru cardurile preplătite de la Raiffeisen, însă costurile emiterii cardului și comisionul lunar de administrare sunt ceva mai scăzute, de 10 lei, respectiv de 6 lei pe lună, cu excepția primei luni care este gratuită.

Cardul poate fi alimentat cu sume cuprinse între 10 lei și 2.500 de lei.

Poșta Română Cashplus MasterCard

Poșta Română a lansat în 2009 un card de debit preplătit, de uz general. Cardul costă 18 lei. Comisionul lunar de administrare este de 4,95 lei.

Cu ajutorul acestui produs se pot efectua tranzacții de alimentare sau de retragere de numerar, precum și plăți la comercianți sau pe internet.

Cardul se poate încărca la orice oficiu poștal din țară. „Dacă faci cumpărături și plătești cu cardul vei primi înapoi 1% din valoarea tranzacției (BonusCash). După ce totalul cumulat al cumpărăturilor ajunge la 1000 lei, procentul BonusCash devine 0,5%”, se arată pe site-ul companie.

Poșta Română pune la dispoziție două astfel de produse, unul nominal și unul nenominal. Pentru cardul nominal, limita maximă de alimentare este de 10.000 de lei, iar pentru cel nenominal, de 6.000 de lei.

Totodată, pentru retragerile de la ATM, limita cardului preplătit nenominal este de 250 de lei pe zi, iar al cardului nominal de 1.000 de lei pe zi.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
"E vie? E vie?" Momentul în care jandarmii o găsesc pe Raisa moartă, în râpă....
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Ce au descoperit medicii legiști pe trupul copilei ucise la Botoșani. La ce a fost...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă...
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Aceste mașini vor fi interzise de pe șosele. UE vrea să le elimine
Inna, fanul luxului pe patru roti. Cum a ajuns artista pe lista neagră de la...
Motivul pentru care Violeta Bănică și Radu Ștefan Bănică nu s-au cunoscut până la vârsta...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Shuntaro Hida, ochii care au văzut bomba atomică lovind Hiroshima. Ziua în care Soarele a...
×