VREMEA. Cât pierd transportatorii din cauza viscolului. Două milioane de euro stau blocați la „Mama Mare” în Bacău. VIDEO

VREMEA. Cât pierd transportatorii din cauza viscolului. Două milioane de euro stau blocați la Mama Mare în Bacău. VIDEO
Publicat: 28/01/2014, 10:19
Actualizat: 21/03/2019, 13:26

Marfă în valoare de aproape două milioane de euro stă blocată în județul Bacău, unde aproximativ 200 de TIR-uri așteaptă ca restricțiile de circulație să fie ridicate, a precizat Augustin Hagiu, consultant în transporturi, luni, la Gândul LIVE.

„Ultima informare pe care am primit-o venea de la Bacău. Într-un popas care se cheamă Mama Mare, circa 200 de TIR-uri așteaptă să înceapă tranzitarea către București (…) Valoarea mărfurilor este de circa 2 milioane de euro”, a declarat Hagiu, adăugând că marfa blocată constă în materii prime din zona lemnului și a textilelor.

Dacă intervenția autorităților va fi în continuare la fel de „modestă”, finele săptămânii ar putea găsi magazinele cu rafturile goale, avertizează consultantul.

„Ce poate fi însă mai dramatic, în cazul în care se prelungesc aceste coduri, intervenția este la fel de subțire, pe măsură ce numărul de camioane aflate în staționare crește, mărfurile nu ajung, iar rafturile se golesc (…) Dacă până mâine în jurul orei 20:00, când se anunță din nou probleme, dacă nu ajung la destinație și vremea rea continuă, eu cred că de vineri rafturile vor fi goale în magazine”, a spus Hagiu.

Consultantul a precizat că anul acesta comunicarea cu autoritățile a lăsat de dorit, iar șoferii nu pot estima, din cauza lipsei de informații, nici măcar ora sau ziua în care vor ajunge la destinație, în condițiile în care penalitățile sunt usturătoare și pot ajunge până la 250 de euro pe transport.

Cât pierd transportatorii din cauza drumurilor blocate

Mai mult, în doar 24 de ore, costul suplimentar direct din motorina arsă pentru a încălzi cabina șoferului ajunge la 1000 de lei, în condițiile în care se consumă patru, cinci litri de motorină pe oră, a arătat el.

„Noi am estimat în 2012 într-un moment aproape similar, poate mai grav, dar atunci erau mai izolate incidentele, am estimat atunci 700-800 de mii de euro pierderi, costuri suplimentare directe și indirecte, respectiv motorină și penalitățile pe care le încasezi de la beneficiari”, a detaliat Hagiu.

Totodată, transportatorii s-au arătat nemulțumiți de faptul că restricțiile de circulație au fost ridicate pe unele drumuri doar pentru mașinile mici.

„Problema este că astăzi s-a deblocat traficul pentru ce era sub 3,5 tone. Cum se explică un risc mai mare pentru un număr mai mare de axe și de roți, față de un autoturism? Asta e de neînțeles”, a precizat el, adăugând că dacă șoferii de TIR-uri adaptează viteza la condițiile de trafic ei pot degaja o parte din zăpada de pe drumurile publice.

O altă nemulțumire o reprezintă blocarea vehiculelor pe marginea carosabilului.

„Camioanele rămân haotic pe marginea drumului. Nu li se permite nici măcar apropierea astfel încât între ele să nu apară acele dopuri, acei nămeți. Mai pierd câteva ore pentru a scoate camioanele pe drum”, a declarat Hagiu.

Cum se întâmplă în UE

Într-o țară din Uniunea Europeană, într-o situație similară, TIR-urile ar fi dirijate către o parcare pentru a-l proteja atât pe șofer, cât și marfa transportată, a explicat Hagiu.

„Acel șofer stă în cabină și încearcă să se încălzească și să fie informat. Între timp în spatele camionului se întâmplă niște lucruri, chiar dacă este viscol. Furtul din camioane este un fenomen (…) Am putea spune că acea asigurare corespunzătoare mărfurilor ar acoperi (furturile n.r.), însă acea asigurare intră în rol doar în anumite situații”, a precizat consultantul.

Totodată, în străinătate, restricțiile de circulație intră în vigoare doar în momentul în care autoritățile s-au asigura că nu a rămas nimeni blocat pe marginea drumului, a arătat el.

În 2013, în România existau circa 128.000 de vehicule de transport marfă și pasageri de peste 3,5 tone și în jur de 40.000 de vehicule de mare tonaj, respectiv de peste 7,5 tone.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?