Demisia nu este suficientă

Demisia nu este suficientă
Publicat: 04/02/2014, 18:35
Actualizat: 31/07/2014, 14:26

După ce au dat greș cu operațiunea de localizare, și, implicit, de salvare a victimelor din accidentul aviatic din Apuseni, ROMATSA și STS sunt într-o campanie susținută de localizare a onoarei compromise. În acest demers, cele două instituții sunt sprijinite de toată pleiada de proptele politice, ultima intrată în grupul backing vocals fiind Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor. Departe de a-și găsi vreo responsabilitate sau – Doamne ferește! – vreo vină în acest caz, doamna Mănescu a ieșit azi public „să apere” instituțiile atât de nedrept condamnate de opinia publică.

După ce le-a luat șase-șapte ore până când să ajungă la fața locului, împiedicate din diferite motive care aparent depășesc orice imaginație, acum instituțiile se rățoiesc cazon la cei care s-au prăbușit, sub raționamentul „cum v-ați permis”.

Am pornit de la vina pilotului Adrian Iovan, care, de la eroul din prima zi, s-a prăbușit într-o mare dizgrație, făcând erori de pilotaj. Deci, iată primul responsabil pentru accident. Indiferent câtă vină are pilotul în acest accident, el pare a fi devenit scuza perfectă a autorităților, dornice să-și mascheze neputința.

Am continuat cu prezența suspectă a studentei la Medicină Aura Ion în acel avion. E adevărat, procedura standard nu presupune ca o simplă studentă să participe la astfel de operațiuni, dar de aici până la a acuza că e vinovată de propria moarte, e drum lung.

Acum, dacă tot ne-am terfelit morții, hai să ne luăm și de răniți. Primul la țintă, medicul Radu Zamfir. STS și ROMATSAspun că doctorul nu doar că nu a oferit coordonatele corecte, ci le-a zis cât e ceasul și apoi a refuzat să mai comunice cu organele noastre. Dacă stai bine să te gândești, ajungi și tu să te întrebi cum de și-a permis ingratul medic, proaspăt prăbușit cu avionul în inima munților, la -15 grade, să nu știe să le dea șirul de cifre care începe cu 46?! Cum și-a permis ca, în loc să stea la povești și făcut relatări de la fața locului personalului de la 112, el să încerce să resusciteze victimele și să-și ofere ajutorul?! Cum de a îndrăznit să fie nu doar victimă, ci medic și, în primul rând, om?!

Pentru că asta e problema noastră, a gândirii tipic românești. Ne place să comentăm, să arătăm cât de bine și ușor s-ar fi putut face localizarea și, totuși, nimeni nu a făcut-o. Să ieșim la pupitre și să spunem că a fost o hărmălaie sau că celălalt e laș, când faptul e deja consumat.

E greu de înțeles cum pot veni acum niște indivizi, indiferent cum îi cheamă și ce instituție reprezintă, să arate cu degetul, să se disculpe și să găsească vinovatul în victimă. Alo, STS? Dacă voi, un ghem de specialiști, de iluștri și de sus-puși, nu ați fost în stare să vă coordonați, să localizați un amărât de avion cu șapte oameni la bord, prăbușit pe teritoriul României, voi, care nu era răniți și sub influența unui impact puternic, cum aveți tupeul să vă întrebați public cum de victimele nu s-au ridicat la standardele voastre?!

Și dacă medicul Zamfir n-avea echipamentul de motociclist, care să-l protejeze, printr-o ironie a sorții, de răni mult mai adânci? Și dacă nu avea un smartphone cu Android, capabil să dea coordonatele? Să ne ferească pe noi, pe părinții noștri, pe bunici și pe oricine care nu are un telefon inteligent sau poate nu știe ce e Google Maps, de un accident.

E frustrant să ni se servească iar și iar fraza că „mortul e de vină”. Iar această frază va fi adevărată dacă opinia publică nu va face presiune ca TOȚI cei vinovați să plătească. Inclusiv penal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară