LIVE VIDEO – CRIZA DIN UCRAINA. Opoziția a semnat un acord cu Ianukovici. UPDATE: Kiltschko, dat afară de pe EuroMaidan. Mesajul oamenilor pentru Opoziție: RUȘINE

Publicat: 09/09/2014, 19:09
Actualizat: 08/01/2020, 23:16

Președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a anunțat, vineri, după ce ce protestele față de regimul său s-au transformat într-o baie de sânge, că acceptă organizarea unor alegeri prezidențiale anticipate și revenirea la Constituția din 2004, cu puteri limitate pentru preșdinte. Deși este un pas înainte, acordul nu garantează încheierea crizei, avertizează pentru gândul expertul Octavian Milekwsi. Ultimul bilanț oficial al violențelor din ultimele zile vorbește despre cel puțin 80 de morți în confruntările dintre protestatari și forțele de ordine.

Într-o ediție specială a emisiunii Gândul LIVE,Titus Corlățean, actualul ministru de Externe al României, și Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier și fost ministru de Externe, au discutat despre drama prin care trec protestatarii ucraineni.

Joi, capitala Ucrainei a fost scena unor lupte de stradă de o violență extremă. Pe străzi s-a tras cu muniție de război, bilanțul victimelor ajungând la cel puțin 77 de morți și 577 de răniți. Potrivit contului de Twitter oficial al protestatarilor, cel puțin 60 de persoane au fost împușcate mortal în cursul zilei de joi. Canada și Marea Britanie și-au închis ambasadele din cauza violențelor. Miniștrii de Externe din Franța, Germania și Polonia, veniți joi la Kiev, au decis prelungirea vizitei, în efortul de a detensiona situația. Ei s-au declarat îngrijorați după întâlnirea de aproape 6 ore cu Ianukovici.În cursul serii, președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a anunțat că este de acord cu organizarea de alegeri anticipate în anul 2014. În timpul nopții, Parlamentul a adoptat o rezoluție care condamnă folosirea violenței împotriva protestatarilor, însă pentru ca aceasta să devină lege este nevoie de semnătura președintelui forului legislativ. După o rundă de negocieri cu președintele Ianukovici care a durat șase ore,Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a anunțat că există „progrese” privind soluționarea crizei din Ucraina, însă a recunoscut că mai există „divergențe importante”.

UPDATE 21:15 Fostul campion la box Vitali Klitschko, până nu demult cel mai influent om de pe EuroMaidan, a fost forțat să părăsească Piața Independenței, la presiunile oamenilor, care strigau „rușine” către liderii Opoziției.

UPDATE 20:00 „Veți fi cu toții morți!” – acesta este avertismentul „eroului” negocierilor de la Kiev, Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe. Sikorski a fost surprins de camerele de luat vederi avertizând un lider al opoziției că refuzul semnării unui acord cu Ianukovici, după câteva zile sângeroase, este echivalent cu o condamnare la moarte, conform The Guardian: „Dacă nu veți susține asta (înțelegerea, n. red) veți răspunde în fața legii marțiale. Veți fi cu toții morți!”.

UPDATE 19:00 Iulia Timoșenko va fi eliberată: Într-o zi care a adus multe victorii semnificative pentru mișcarea protestatară din Ucraina, Parlamentul din Kiev a decis să accepte încă una din cererile manifestanților: eliberarea fostului premier Iulia Timoșenko, care se află în închisoare din 2011. Mai exact, Rada a aprobat o lege care permite ieșirea din închisoare a lui Timoșenko. Actul legislativ, însă, trebuie semnat de Ianukovici, avertizează serviciul de PR al EuroMaidanului. De asemenea, legislativul ucrainean a votat demiterea ministrului de Interne.

UPDATE 18:45 Românii își declară solidaritatea cu poporul ucrainean în fața Ambasadei Ucrainei din București:

FOTO: Angela Gramada

UPDATE 17:25 Reacția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din România la ultimele evenimente din Ucraina: „Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea Acordului pentru soluționarea crizei politice de la Kiev. MAE reiterează faptul că dialogul onest, inclusiv și angajant este unica modalitate de soluționare durabilă a actualei crize din Ucraina. Semnarea Acordului dintre reprezentanții puterii și opoziției, urmare medierii troicii ministeriale europene, reprezentând pe Înaltul Reprezentant pentru politică externă și de vecinătate Catherine Ashton, este un succes datorat implicării active a Uniunii Europene și a statelor membre pentru ajungerea la un compromis între părțile implicate în criza politică profundă traversată de Ucraina. România, în calitate de stat membru al UE, va continua să se implice activ, în procesul de facilitare a soluționării depline a crizei. MAE exprimă regretul profund că a fost necesară ajungerea într-o situație limită, cu nenumărate victime, care să determine părțile implicate să dialogheze eficient”. Sursa: comunicat remis gândul

UPDATE 17:15 În ultimele trei luni, crucea a fost un simbol foarte important pentru mișcarea protestatară din Ucraina. Ținută în fața scutului trupelor anti-revoltă ale lui Ianukovici, a asigurat un alt fel de protecție unor oameni ajunși în pragul disperării, cărora nu le-a mai rămas decât speranța că își vor face dreptate la un moment dat. Găsiți AICI o galerie foto impresionantă despre credința dintre baricade

Sergey Gapon/AFP/Mediafax

UPDATE 17:10 Parlamentul ucrainean a votat, în urmă cu puțin timp, revenirea la vechea Constituție, din 2004, anunță Kyiv Post. Acum, legea trebuie promulgată de președintele Ianukovici, care și-a exprimat intenția de a accepta această schimbare.

UPDATE 17:00 Profesorul Serghei Hakman, de la Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, a povestit pentru gândul despre „disperarea și indignarea” pe care le simt ucrainenii după scenele sângeroase din ultimele zile din Kiev: „E o mică parte disperare, o mare parte indignare – cum se poate să împuști oameni care nu reprezintă niciun pericol, în plină stradă?! Și au fost împușcați nu în mâni ori picioare, ci în cap sau inimă! Au împușcat și o fată de la Crucea Roșie! Nici în război nu se face asta. Nivelul de indignare e maxim”, a comentat Hakman. Despre acordul semnat vineri de Opoziție și Putere, menit să pun punct crizei care macină Ucraina de trei luni de zile, profesorul din Cernăuți a spus: „Nu prea cred că-i va liniști pe oamenii de pe Maidan. Cu părere de rău, Ianukovici a arătat în ultima vreme că cuvântul lui nu e neapărat respectat”.

UPDATE 15:20 Opoziția ucraineană acceptă acordul anunțat de Ianukovici, cu anumite condiții, anunță Le Figaro. Nu se știe, deocamdată, care sunt condițiile și nici sub ce mandat au acceptat liderii opoziției înțelegerea, dat fiind că protestatarii cer demisia lui Ianukovici. Reamintim că, la negocierile de luna trecută, liderii opoziției au venit cu propunerile de acord în fața Maidanului, cerându-le să voteze prin ridicare de mâini.

UPDATE 14:05 Deși este un pas înainte binevenit după o perioadă de negocieri blocate, acordul anunțat de Ianukovici riscă să nu fie suficient pentru o mișcare protestatară radicalizată de vărsarea de sânge din ultimele zile, „După ce s-a întâmplat în ultimele zile, Maidanul e atât de radicalizat, încât cu greu îmi pot închipui că protestatarii nu vor cere demisia lui Ianukovici”, a comentat pentru gândul Octavian Milewski, expert al spațiului post-sovietic. Politologul a subliniat că, în acest moment, situația din Ucraina este învăluită în incertitudine cu privire la evoluția viitoare a evenimentelor.

„E imposibil de prezis cum va evolua situația, pentru că nu există voci clare dinspre Maidan. Acordul e un semnal foarte bun, arată că UE e acolo și se duc negocieri foarte intense, însă e foarte incertă situația și nu exclud deloc o nouă spirală a violenței ori, poate, o acalmie pe termen scurt”, a mai comentat Octavian Milewski pentru gândul. CITEȘTE MAI MULT

UPDATE 12:55 Ianukovici anunță alegeri anticipate și revenirea la Constituția din 2004, cu puteri limitate pentru președinte și promite că va începe demersurile pentru crearea unui guvern de uniune națională, informează Reuters.

UPDATE 12:10 Jurnalistul Matt Frei, corespondent Channel 4, a anunțat pe Twitter că ministrul german de Externe, Frank Walter Steinmeier, i-a arătat draftul acordului dintre opoziție și putere, care prevede alegeri prezidențiale până în decembrie – „mult prea târziu pentru Maidan”. De asemenea, Frei a vorbit cu ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, pe care l-a întrebat dacă nu cumva liderii opoziției nu mai au autoritatea necesară pentru a convinge Maidanul să accepte acordul: „Da!”, a fost răspunsul polonezului.

UPDATE 12:00 Bilanțul Ministerului de Interne a ajuns la 80 de morți, potrivit The Telegraph.

UPDATE 11:20 Corespondentul The Telegraph, Roland Oliphant, anunță pe Twitter că un grup de polițiști din orașul Lviv (unde au loc, de asemenea, proteste) a ajuns în Piața Independenței din Kiev și a anunțat că trece de partea protestatarilor.

UPDATE 11:00 Reuters: Poliția ucraineană susține că protestatarii au deschis focul în apropiere de Piața Independenței și a fost nevoită să riposteze. De asemenea, potrivit serviciului de PR al EuroMaidanului, care îl citează pe Iațeniuk, polițiști înarmați cu arme automate se află în acest moment pe holurile Parlamentului.

UPDATE 10:45 Numărul polițiștilor ucraineni uciși în violențele de la Kiev s-a ridicat la 16, a anunțat vineri Ministerul ucrainean de Interne pe site-ul său de Internet, relatează agenția Interfax, în pagina electronică. Potrivit ministerului, 565 de polițiști au solicitat asistență medicală, iar 410 dintre ei au fost spitalizați.

UPDATE 10:15 Ministerul polonez de Externe a anunțat că negocierile pe tema crizei din Ucraina se vor relua la prânz, relatează AFP.

UPDATE 9:49Potrivit NYT, rezistența din Piața Independenței este organizată în grupuri de câte 100 de oameni, numite sotni. Cel puțin 32 de astfel de grupuri au apărat EuroMaidanul la atacurile autorităților. Brațul militar al mișcării este condus de către Andri Parubi, un membru al unui partid de opoziție.

UPDATE 9:38Peste 5.000 de protestatari se aflau de dimineață pe EuroMaidan. În apropiere de centrul Kievului nu au fost văzute forțe de ordine.

UPDATE 9:32Potrivit AFP, înțelegerea la care s-a ajuns prevede alegeri anticipate și schimbarea constituției.

UPDATE 8:47Oligarhii ucraineni, care controlează mare parte din economia țării și aproximativ 80 de parlamentari din cadrul formațiunii guvernamentale Partidul Regiunilor, ar putea deveni parte a unei soluții în Ucraina și ar putea contribui la readucerea țării pe făgașul normalității, comentează BBC.În Ucraina, fuziunea între politică și mediul de afaceri este mai mult regula decât excepția. Deținerea unor funcții legislative și executive de rang înalt oferă acces la controlarea sistemului, la finanțele publice și la imunitate.

UPDATE 8:43Administrația prezidențială din Ucraina a anunțat că s-a ajuns la un acord, iar o înțelegere va fi semnată astăzi, transmite Reuters.

UPDATE 8:38Ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Jeffrey Payette, a apreciat vineri, într-un interviu pentru CNN, că președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, trebuie să rămână în funcție până la noile alegeri, pentru a-și duce țara „spre un nou viitor”.

UPDATE 8:22Ministrul de Externe polonez Radoslaw Sikorski a scris pe Twitter că negocierie cu Ianukovici s-au terminat la ora 7:20.

UPDATE 7:53Un nou bilanț oficial de la Ministerul Sănătății din Ucraina: 77 de morți și 577 de răniți, din 18 februarie până acum. Protestatarii și martorii oculari susțin că numărul victimelor este mult mai mare.Medicii care lucrează în Piața Independenței din Kiev spun că doar joi au murit 70 de persoane, relatează Russia Today.

UPDATE 7:39Mișcarea Euromaidan anunță pe Facebook că începând cu ora 6:00 autobuze cu protestatari au început să sosească în Piața Independenței din Lviv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Aceștia au adus provizii și medicamente și nu au întâmpinat rezistență la intrarea în oraș. O parte din poliția rutieră a trecut de partea manifestanților, potrivit acestora.

UPDATE 6:57Negocierile cu președintele Ianukovici, la care iau parte miniștrii de Externe ai Poloniei, Germaniei și Franței, durează de mai bine de opt ore.

UPDATE 5:55Lt. gen Iuriy Dumansky, adjunctul șefului Comandamentului Forțelor Armate, și-a dat demisia în semn de protest față de implicarea armatei în conflict, scrie BBC.

UPDATE 5:35 Linia frontului este liniștită azi, au postat protestatarii pe contul de Twitter al EuroMaidanului. Potrivit acestora, lunetiștii au tras însă înspre manifestanții din Piața Independenței în timpul nopții.

UPDATE 5:11Președintele Ianukovici e gata să facă o concesie pentru a restaura pacea, a spusHanna Herman, parlamentar al puterii pentru Ukrainska Pravda, relatează BBC.

UPDATE 4:55Polițiștii capturați au fost escortați de pe Maidan până la catedrala Volodymir înainte de a fi eliberați de protestatari.

UPDATE 4:40Ambasadorul Rusiei în Ucraina și emisarul special trimis de Rusia la Kiev se află la Președinție pentru a discuta cu Ianukovici.

UPDATE 3:40Pe contul de Twitter al EuroMaidanului sunt postate fotografii ale protestatarilor uciși în violențe, unii dintre ei în vârstă de doar 20 de ani. „A fost tânăr și curajos”, scrie în dreptul fiecărui nume.

UPDATE 3:00Secretarul american de stat John Kerry spune că violențele în Ucraina trebuie să înceteze. Într-o declarație, el a adăugat că SUA „condamnă fără echivoc folosirea forței împotriva civililor de către forțele de securitate și cere ca aceste forțe să fie retrase imediat”.

UPDATE 2:30Protestatarii le-au permis polițiștilor pe care i-au capturat în timpul luptelor de stradă să plece de pe Maidan. Un coridor uman a fost făcut pentru a-i apăra de furioși în timp ce erau escortați în afara Pieței Independenței.

Mulțimea urmărește autobuzul cu polițiști care iese din piață.Sursa foto: Twitter, Euromaidan PR

UPDATE 1:50Protetastatarii dezbat la această oră dacă să permită unui autobuz plin cu polițiști capturați să părăsească Piața Independenței. Unii dintre ei sunt furioși și susțin că aceștia ar trebui eliberați doar în condițiile în care sunt eliberați și manifestanții arestați.

Negocieri în rândurile protestatarilor pentru a permite eliberarea polițiștilor capturați. Sursa: Twitter, Euromaidan PR

UPDATE 1:30 Corpurile neînsuflețite așe 58 de oameni, între care 10 polițiști și un jurnalist, au fost identificate până în prezent, potrivit BBC. Unul dintre medicii care acordă prim ajutor răniților în holul hotelului Ucraina, locul în care sunt cazați jurnaliștii și care a fost transformat în spital de campanie, spune că unii dintre protestatari au fost împușcați de lunetiști în inimă, ochi sau gât și nu au mai putut fi salvați. „Au tras ca să-i ucidă”.

UPDATE 0:30În Piața Independenței protestatarii se roagă pentru cei uciși în ultimele trei zile de violențe.

UPDATE 0:20Un medic de la una din morgile orașului citat de BBC a declarat că, din 11 protestatari uciși, 10 fuseseră împușcați în cap.

UPDATE 23:50Corpurile neînsuflețite ale mai multor protestatari uciși joi au fost aduse pe Maidan. Mulțimea strigă „martiri” și „eroi”, iar unii oameni plâng, relatează corespondentul BBC.

UPDATE 23:4075 oameni au fost uciși și 571 răniți de când violențele au izbucnit marți, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății citat de BBC.

Foto: moimir.org

UPDATE 23:20 În timpul meciuluiTottenham Hotspur – Dnepr Dnepropetrovsk care s-a desfășurat joi seară în Ucraina, toți fotbaliștii echipei lui Vlad Chiricheș au purtat banderole negre în semn de respect față de victimele violențelor de la Kiev. De la Dnepr Dnepropetrovsk, echipă ucraineană dintr-o zonă pro-Ianukovici, au purtat însă banderole doar câțiva jucători.

UPDATE 23:00239 dintre cei 450 de parlamentari ucraineni au votat în această seară o rezoluție care condamnă violențele recente, interzice folosirea armelor împotriva protestatarilor și stabilește retragerea forțelor de ordine. 34 dintre parlamentarii care au votat rezoluția fac parte din partidul președintelui Ianukovici. Pentru a deveni lege rezoluția mai are însă nevoie de semnătura președintelui Parlamentului.

​Foto: moimir.org

UPDATE 22:48Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a postat pe Twitter mesajul că a sosit, împreună cu omologul său german și cel polonez, la cabinetul președintelui Ianukovici pentru o nouă rundă de discuții. El descrie negocierile de la Kiev drept „foarte dificile”.

UPDATE 22:39 Cancelarul german Angela Merkel, președintele american Barack Obama și președintele rus Vladimir Putin au apreciat, joi seară, că trebuie să se ajungă „cât mai repede posibil” la „o soluție politică în criza din Ucraina”, a anunțat Berlinul.

UPDATE 21:46Liderii opoziției ucrainene susțin că, deocamdată, nu s-a ajuns la un acord cu regimul Viktor Ianukovici, în pofida anunțului privind alegerile anticipate, iar miniștrii de Externe trimiși de UE au revenit la președinția Ucrainei.

Foto: AFP

UPDATE 21:10 Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a acceptat formarea unui guvern de uniune națională în următoarele zece zile, anunță premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP.

UPDATE 20:58 Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, este de acord cu organizarea de alegeri anticipate în anul 2014, anunță Președinția de la Kiev, citată de AFP. CITEȘTE ȘTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 20:54 Consiliul Uniunii Europene a exprimat preocupare în legătură cu deteriorarea situației din Ucraina, cerând aducerea în fața justiției a oficialilor responsabili de încălcări grave ale drepturilor omului, informează un comunicat oficial. „Uniunea Europeană este șocată și profund îngrozită de deteriorarea situației din Ucraina. Nu există circumstanțe care să justifice actele de reprimare la care asistăm. Condamnăm cu vehemență utilizarea violenței”, se arată într-un comunicat oficial al Consiliului UE.

Foto: moimir.org

UPDATE 20:35 Iulia Timoșenko cere înlăturarea lui Viktor Ianukovici și judecarea acestuia pentru „crime”. „Înlăturarea imediată a lui Ianukovici și începerea investigațiilor împotriva lui pentru crimele în masă trebuie să fie singura revendicare a poporului, a opoziției și a comunității internaționale”, a declarat Timoșenko, aflată în detenție pentru abuz de putere.

UPDATE 20:20 Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a declarat pentru gândul, după reuniunea miniștrilor de Externe ai UE, că la Bruxelles nu s-a decis impunerea unui embargo conomic asupra Ucrainei. „Nu sunt adoptate măsuri de embargo împotriva Ucrainei. Poziția României a fost împotriva sancțiunilor economice, populația nu trebuie să sufere„, a declarat Corlățean.

CITEȘTE ȘTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 20:15 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că forțe extremiste încearcă să declanșeze un război civil în Ucraina. CITEȘTE ȘTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 20:03 Miniștrii de Externe ai statelor membre UE au decis relaxarea regimului de acordare a vizelor pentru persoanele rănite în confruntările din Ucraina și pentru disidenții ucraineni, informează AFP.

„S-a decis relaxarea acordării vizelor pentru persoanele rănite și pentru disidenți. Uniunea Europeană este pregătită să furnizeze asistență medicală și umanitară în Ucraina”, a declarat ministrul italian de Externe, Emma Bonino, după reuniunea desfășurată la Bruxelles.

UPDATE 19:28 Miniștrii de Externe ai statelor UE au stabilit o serie de sancțiuni contra regimului ucrainean. Este vorba de retragerea vizelor și blocarea conturilor unor oficiali ucrainieni implicați în reprimarea protestelor. CITEȘTE ȘTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 18:58 Președinția Statelor Unite s-a declarat „scandalizată” de operațiunile forțelor de ordine ucrainene împotriva manifestanților, cerând încă o dată Administrației Viktor Ianukovici să retragă poliția din centrul Kievului, relatează AFP.

„Suntem scandalizați de imaginile în care forțele de ordine ucrainene trag cu arme de foc spre concetățeni”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al președintelui Barack Obama.

„Cerem armatei ucrainene să nu se implice într-un conflict care poate fi soluționat prin mijloace pașnice”, a spus Carney.

UPDATE 18:07 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis trimiterea unui emisar special care să participe la negocierile între opoziția și regimul din Ucraina. CITEȘTE ȘTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 17:55 Parlamentul s-a întrunit într-o sesiune extraordinară.

UPDATE 17:46 Miniștrii de Externe din Franța, Germania și Polonia, veniți joi la Kiev, au decis prelungirea vizitei, în efortul de a detensiona situația, anunță surse diplomatice citate de AFP.

UPDATE 17:40 Potrivit contului de Twitter al Euromaidanului, cel puțin 60 de persoane au fost împușcate mortal joi la Kiev.

UPDATE 17:31 Șaizeci și șapte de agenți de poliție au fost capturați de manifestanți proeuropeni, la Kiev, anunță Ministerul ucrainean de Interne, avertizând că ar putea decide o intervenție în forță pentru eliberarea „ostaticilor.”

UPDATE 16:52Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România susține în totalitate și va aplica toate deciziile UE și NATO privind Ucraina, inclusiv sancțiuni.

UPDATE 16:50Forțele de securitate din centrul Kievului au primit permisiunea să folosească arme de foc în vederea „autoapărării”, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne într-un comunicat, precizând că armele de foc pot să fie utilizate în zona conservatorului, relatează Russia Today.

„Persoane înarmate necunoscute au deschis focul de la ferestrele conservatorului, pe 20 februarie, împotriva oficialilor din cadrul forțelor de securitate. În vederea salvării vieții și sănătății (membrilor) forțelor de securitate, s-a decis transferarea trupelor către locuri mai sigure și, în conformitate cu legislația în vigoare, să se folosească arme de foc în vederea autoapărării”, anunță ministerul într-un comunicat.

UPDATE 16:26Cel puțin 100 de persoane au murit, joi, în cursul violențelor de la Kiev, alte aproximativ 500 fiind rănite, afirmă surse medicale citate de CNN.

UPDATE 16:21Consiliul regiunii Ivano-Frankivsk l-a declarat „șef de stat ilegitim” pe Victor Ianukovici, transmite agenția UNIAN.

UPDATE 16:09Treisprezece cadavre neidentificate zac de câteva ore în Piața Independenței din Kiev, informează site-ul agenției Interfax-Ukraine.Cadavrele sunt într-o stație de troleibuz din zona Pieței Independenței din Kiev.Potrivit unui reporter al Interfax-Ukraine, este posibil ca persoanele să fi fost împușcate de pe o clădire a sindicatelor, situată în apropiere.

UPDATE 16:02Piața Independenței din Kiev în urmă cu câteva momente. Nu mai iese fum, poliția s-a retras, iar protestatarii refac baricadele. Via Twitter/Duncan Crawford

UPDATE 16:02Forțele de ordine din Kiev au primit arme de foc și le vor folosi „în conformitate cu legea”, a declarat ministrul de Interne ucrainean Vitaliy Zakharchenko.

UPDATE 15:53 Guvernatorul Administrației de Stat a regiunii Cernăuți, Mihail Papiev, a demisionat din funcție, iar Consiliul Regional Cernăuți a interzis Partidul Regiunilor în această regiune și a decis neaplicarea decretelor președintelui Ianukovici, potrivit paginii online a publicației Zorile Bucovinei.

Potrivit sursei citate, protestatarii din Cernăuți au intenționat să ia din nou cu asalt clădirea Administrației Regionale de Stat, iar pentru a nu escalada conflictul guvernatorul regiunii Cernăuți, Mihail Papiev, a decis să își scrie demisia din funcție.

UPDATE 15:28Aproximativ 50 de protestatari ai opoziției ucrainene au blocat o cale ferată în estul Ucrainei, între orașele Dnepropetrovsk și Kiev, oprind un tren în care sunt 500 de polițiști, anunță agenția Interfax.

UPDATE 15:10Președintele Traian Băsescu reia apelul la adresa președintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata împotriva protestelor, și, de asemenea, la liderii opoziției, să se delimiteze de elementele radicale violente, soluția fiind satisfacerea revendicărilor opoziției și anticipatele.

UPDATE 15:04Forțe radicale vor să declanșeze un război civil în Ucraina, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat în vizită în Irak, informează AFP.„Moscova susține dialogul între autoritățile ucrainene și opoziție pentru gestionarea crizei și pentru combaterea împreună a forțelor extremiste și radicale care încearcă să declanșeze un război civil”, a declarat Lavrov.

UPDATE 14:56Unul dintre liderii opoziției ucrainene, Vitali Kliciko, a postat o înregistrare video pe site-ul YouTube în care afirmă că ziua de joi este decisivă și prezintă un plan în trei puncte pentru soluționarea crizei, relatează BBC News.

În planul pe care l-a prezentat, Kliciko îndeamnă, în primul rând, parlamentarii să se întrunească într-o ședință de urgență, la ora 13.00 GMT (15.00, ora României), pentru a adopta decizii în vederea soluționării crizei. El îi solicită, în al doilea rând, președintelui ucrainean Viktor Ianukovici să convoace alegeri prezidențiale anticipate, apreciind că acesta este singurul mod de a pune capăt violenței acum. În al treilea rând el îndeamnă fiecare cetățean să-și unească forțele cu vecinii și prietenii pentru a-și apăra viața, sănătatea și proprietatea.

UPDATE 14:44Ambasadorul României la Kiev, Cornel Ionescu, a declarat, joi, pentru Mediafax, că ambasada funcționează „în parametri normali”, dar personalul încearcă să lucreze până la lăsatul întunericului, din motive de securitate.Acesta a explicat că sediul misiunii diplomatice se află „cam la 1,5 kilometri de locul în care se concentrează protestele, Piața Independenței, și nu sunt probleme de deplasare în zonă”.

UPDATE 14:32Londra l-a convocat pe ambasadorul ucrainean joi, în urma violențelor de la Kiev, relatează BBC News.„Îl convocăm pe ambasadorul (Ucrainei în Marea Britanie) și îi cerem încetarea violențelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.

UPDATE 14:21Primarul Kievului anunță că demisionează din partidul aflat la putere, în urma „băii de sânge”, transmite AFP. El a ordonat redeschiderea metroului.„Sunt pregătit să fac totul pentru a opri lupta fratricidă și baia de sânge din inima Ucrainei, în Piața Independenței. Viața umană trebuie să fie valoarea superioară în țara noastră și nimic nu trebuie să contrazică acest principiu”, a declarat Volodimir Makeienko.

UPDATE 14:03 BBC News:Jacek Protasiewicz, care conduce departamentul de relații cu Ucraina al Parlamentului European, spune că guvernul de la Kiev „este panicat, se teme foarte tare… (și) ar putea fi gata de un compromis”.

UPDATE 13:57O imagine care a devenit virală pe rețelele de socializare online: Piața Independenței din Kiev înainte și după confruntările violente.

UPDATE 13:35Opoziția ucraineană cere organizarea unei reuniuni de urgență a Parlamentului de la Kiev, în condițiile în care violențele au reizbucnit joi în capitala Ucrainei, relatează agenția Unian în pagina electronică.șa

Președintele grupului parlamentar al partidului Batikivșcina, Oleksandr Turcinov, a anunțat în Piața Maidan că opoziția susține organizarea unei reuniuni a Parlamentului „pentru a lichida puterea dictatorială a președintelui Ianukovici”.

UPDATE 13:15Ministerul ucrainean al Sănătății a confirmat că cel puțin 35 de persoane au fost ucise în violențele de la Kiev, adăugând că alte 505 persoane au fost rănite, dintre care 292 au fost spitalizate, relatează Russia Today, în pagina electronică.

UPDATE 13:08 Jurnalistul Jack Garland, de la BBC News, a publicat pe Twitter o imagine cu o cască a unui protestatar perforată de un glonț.Ministerul ucrainean de Interne le-a cerut joi protestatarilor să predea armele, subliniind că forțele de ordine nu au utilizat și nu utilizează forța împotriva civililor pașnici, relatează agenția Itar-Tass.

UPDATE 13:04Crimeea s-ar putea separa de Ucraina, pe fondul acestei crize. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt din parlamentul acestui teritoriu autonom, potrivit Interfax.

UPDATE 12:58Pe EuroMaidan, doi toboșari îmbărbătează protestatarii. Via Twitter/Simon Cruse

UPDATE 12:5213 protestatari au fost uciși de câte un singur glonț, bine țintit, a declarat un medic din Piața Independenței pentru agenția Interfax-Ukraine.

UPDATE 12:49Potrivit unui jurnalist al postului de televiziune Russia Today, prezent la fața locului, informații neconfirmate anunță moartea a cel puțin 35 de persoane în cursul dimineții de joi la Kiev.

UPDATE 12:45Jurnaliștii de la postul de televiziune Russia Today susțin că au fost ținta unor focuri de armă trase de un lunetist asupra camerei de hotel în care aceștia se aflau pentru a transmite în direct manifestațiile de la Kiev.

UPDATE 12:39Jurnalistul BBC News Duncan Crawford a publicat o imagine cu găuri în unul din geamurile hotelului Ucraina, în care sunt cazați mai mulți corespondenți străini. Recepția acestui hotel este folosită de protestatari pentru tratarea răniților.

UPDATE 12:34 Un martor ocular susține că lunetiștii au tras asupra personalului medical de pe Maidan, transmite Reuters. Dacă este adevărat, avem de a face cu crime de război.

UPDATE 12:31Puteți vedea imagini spectaculoase de la ciocnirile violente din Kiev pe Mediafax ZOOM.

Foto: Bulent Kilic/AFP/Mediafax

UPDATE 12:28Trenuri cu soldați au plecat spre Kiev, transmite publicația ucraineană Ukrayinska Pravda.

UPDATE 12:00Cel puțin 17 manifestanți au fost uciși joi la Kiev, au constat jurnaliști AFP.Un jurnalist a putut să vadă zece cadavre zăcând pe jos în Piața Independenței (Maidan), în centrul Kievului, în fața Hotelului Kozațki.Alt jurnalist a numărat șapte cadavre în holul Hotelului Ucraina, situat de cealaltă parte a pieței. Martorii vorbesc de 21 de persoane ucise.

UPDATE 12:00 Rusia va coopera în Ucraina numai cu puterea, care apără „interesele statului”, pe care nu „te ștergi pe picioare”, a declarat joi premierul Dmitri Medvedev, relatează AFP.„Este necesar ca partenerii noștri să aibă tonus, ca puterea în exercițiu în Ucraina să fie legitimă și eficientă, să nu te ștergi pe picioare pe ea ca pe o cârpă”, a declarat Medvedev într-o ședință de Guvern.

UPDATE 11:55Miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și Poloniei au rămas la Kiev și continuă misiunea. Nu pleacă, așa cum se aflase inițial.

UPDATE 11:46Jurnalistul Christopher Miller a publicat pe Twitter o imagine cu polițiștii capturați de protestatari.Ciocnirile de la Kiev au provocat joi dimineață un mort și 29 de răniți în rândul polițiștilor, relatează Russia Today.

UPDATE 11:39Kiev Post a publicat o imagine în care apare un lunetist. Potrivit publicației, aceasta este dovada că asupra protestatarilor se trage cu muniție de război.

UPDATE 11:25Bilanțul violențelor de la Kiev a ajuns la cel puțin cinci morți, joi, relatează agenția UNIAN.Televiziunea ucraineană Espreso.TV a difuzat joi imagini în care se puteau vedea cadavrele a cinci protestatari în apropierea unei cafenele din fața hotelului Kazațkii, din Piața Independenței din Kiev.

UPDATE 11:18Potrivit CNN, holul unui hotel din apropierea centrului Kievului s-a transformat în cameră de triaj și de prim ajutor pentru răniți. Pe străzi se trage cu muniție de război, susține corespondentul CNN.

UPDATE 11:15Canada și Marea Britanie au decis închiderea ambasadelor de la Kiev din motive de securitate, în urma confruntărilor din capitala Ucrainei, care s-au soldat cu cel puțin 28 de morți și sute de răniți, relatează presa internațională.

UPDATE 11:11Miniștrii de Externe din Franța, Germania și Polonia și-au anulat întâlnirea cu președintele ucrainean Viktor Ianukovici din „motive de securitate”, a declarat un oficial occidental, relatează AFP.

Foto: Bulent Kilic/AFP/Mediafax

UPDATE 11:07Potrivit informațiilor apărute pe rețelele sociale, 50 de membrii ai forțelor de ordine primesc îngrijiri medicale de la voluntari aflați de partea protestatarilor.

UPDATE 11:05Orice cereri făcute de Vest în acest moment sunt nepotrivite, a declarat adjunctul ministrului de externe rus, transmite Reuters. Ministrul de externe polonez Sikorski spune că se aud focuri de armă în apropierea Palatului Prezidențial din Kiev.

UPDATE 11:01Unii sportivi ucraineni vor părăsi Jocurile Olimpice de la Soci din cauza violențelor care au loc în țara lor, a anunțat joi Comitetul Olimpic Internațional, citat de BBC News.

UPDATE 10:36Cel puțin o persoană a murit și alte zece au fost rănite, în urma violențelor care s-au reluat joi la Kiev, relatează AFP.Victima și răniții au fost împușcați, dar nu se știe dacă au fost gloanțe de cauciuc sau muniție de război. Anterior, sute de manifestanți au atacat și respins un cordon al poliției în Maidan, Piața Independenței din Kiev.

Foto:Piero Quaranta/AFP/Mediafax

UPDATE 10:32 Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea de urgență a Parlamentului de la Kiev, în timp ce protestatarii par să se îndrepte către această zonă.

„A fost declarată evacuare de urgență”, le-a spus parlamentarul Volodimir Litvin jurnaliștilor, în timp ce părăsea clădirea, joi dimineața, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică