Gabriel Resources anunță disponibilizarea a 80% dintre angajații de la Roșia Montană

Gabriel Resources anunță disponibilizarea a 80% dintre angajații de la Roșia Montană
Publicat: 13/03/2014, 16:58
Actualizat: 28/07/2016, 10:43

Dacă nu există nici un progres în ce privește proiectul minier, contractele de muncă ar putea fi încheiate în 1 mai, a anunțat compania canadiană într-un comunicat.

„Cu niciun progres în privința autorizațiilor de mediu în viitorul apropiat și după cheltuieli de 550 milioane dolari în cei 15 ani de prezență în România, compania s-a văzut nevoită să dea preaviz de concediere pentru aproape 400 de angajați. Toate aceste locuri de muncă și mai multe vor fi pierdute dacă nu vom asista la un proces real și transparent din partea noului Guvern în săptămânile și lunile următoare pentru a continua cu proiectul minier, care are potențialul de a crea peste 3.600 de locuri de muncă”, a declarat Jonathan Henry, președintele și directorul executiv al Gabriel Resources.

Pe de altă parte, Gabriel Resources a crescut de aproape două ori cheltuielile de comunicare externă pentru proiectul minier Roșia Montană în trimestrul al patrulea, la 5,93 milioane de dolari canadieni, în contextul dezbaterii din Parlament.

În ultimul trimestru din 2012, Gabriel Resources a raportat cheltuieli de comunicare externă de 3,4 milioane de dolari canadieni pentru Roșia Montană.

Pe ansamblul anului 2013, compania canadiană a înregistrat cheltuieli de comunicare pentru proiectul minier de 13,44 milioane de dolari canadieni, față de 13 milioane de dolari canadieni cu un an în urmă.

„Cheltuielile de comunicare externă au fost mai reduse în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie, față de același interval în anul anterior, în mare parte ca urmare a strategiei de reducere a costurilor. Totuși, în trimestrul al patrulea din 2013, comunicarea externă a crescut, pentru a susține proiectul în timpul dezbaterii parlamentare”, se arată într-un raport financiar al Gabriel Resources.

O comisie parlamentară specială a respins, în luna noiembrie, cu 17 voturi „pentru” și două abțineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roșia Montană. Senatul a respins ulterior proiectul de lege privind Roșia Montană, în forma transmisă de Guvern, acesta fiind trimis mai departe către Camera Deputaților, care este for decizional. Până în prezent, Camera Deputaților nu a votat asupra proiectului de lege.

Gabriel Resources avea la sfârșitul anului trecut rezerve financiare de 42,1 milioane de dolari canadieni.

Gabriel Resources a înregistrat în trimestrul al patrulea o pierdere de 500.000 de dolari canadieni, iar pe ansamblul anului un rezultat negativ de 2,5 milioane de dolari canadieni. În trimestrul al patrulea din 2012, pierderea companiei s-a situat la 2,53 milioane de dolari canadieni, iar pentru întreg anul la 11,44 milioane de dolari canadieni.

Pe termen scurt, obiectivele companiei includ colaborarea cu Guvernul, evidențierea în continuare a beneficiilor pe care proiectul Roșia Montană le-ar aduce României, obținerea avizului de mediu pentru proiect, administrarea adecvată a resurselor financiare.

Gabriel Resources deține 80,69% din acțiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană. Acținarii RMGC au aprobat la 1 noiembrie transferul pachetului de 19,31% deținut de guvern de la Minvest Deva la Minvest Roșia Montană, în urma reorganizării companiei de stat.

Acționarii Gabriel Resources sunt fondul de hedging Paulson & Co. (16%), controlat de miliardarul american John Paulson, holdingul Electrum Global (16%), investitor în industria aurului, grupul BSG Capital (16%), controlat de omul de afaceri israelian Beni Steinmetz, cunoscut în principal pentru afaceri cu diamante în Africa, gigantul minier Newmont (13%) și fondul de hedging Baupost Group (13%), controlat de miliardarul american Seth Klarman. Restul acțiunilor sunt flotate liber pe bursă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Halep a primit INTERZIS. Decizie finală în circuitul WTA. S-a anunțat fix acum
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×