FT: După anexarea Crimeei de către Rusia, oamenii de afaceri ruși se pregătesc să împartă prada

FT: După anexarea Crimeei de către Rusia, oamenii de afaceri ruși se pregătesc să împartă prada
Publicat: 20/03/2014, 09:37
Actualizat: 04/02/2019, 12:15

„În timp ce oamenii din Simferopol sărbătoreau anexarea Crimeei de către Rusia, la 10 minute distanță de centrul orașului, pe Strada Balaclava, avea loc o altă invazie – cea a afacerilor private”, scrie publicația britanică.

Un grup de persoane foarte bine înarmate și cu fețele acoperite de măști, despre care se presupune că ar fi soldați ruși, au luat cu asalt Bogdan Avto-Salon, showroomul unui dealer pentru mărcile Hyundai și Subaru.

Criticii Moscovei avertizează de mai multe săptămâni că atacurile forțelor rusești asupra bazelor militare ucrainene reprezintă doar începutul și că afacerile private din Crimeea vor fi următoarea țintă. Evenimentele de pe Strada Balklava sugerează că aceștia ar putea avea dreptate.

„Este clar că va avea loc o nouă împărțire a proprietăților acum că rușii sunt aici”, a declarat Arzi Selimova, editor la televiziunea de stat Krim. Oamenii de afaceri locali au notat și că Bogdan Avto-Salon era deținut de un partener al oligarhului ucrainean Petro Poroșenko, unul dintre susținătorii importanți ai guvernului de la Kiev.

Orice s-ar întâmpla cu showroomul respectiv, un lucru este clar: cele mai interesante active din Crimeea sunt deja sub controlul forțelor proruse și vor aparține în final Moscovei, scrie FT.

Printre acestea se află Ciornomornaftogaz – companie care extrage petrol și gaze din Marea Neagră, precum și Feodosia Oil Products Supply – companie care transferă petrol si produse petroliere de pe tancuri maritime în vagoane cisternă pentru transportul fereoviar.

Printre activele care și-ar putea schimba forțat proprietarul se numără și tabăra de vară pentru copii Artek, faimoasă în timpul URSS, precum și multe hoteluri și sanatorii pe coasta însorită a Crimeei, deținute de ministere și sindicate ucrainene.

Ucraina a protestat față de astfel de situații, iar ministrul Justiției, Pavlo Petrenko, a declarat că guvernul de la Kiev își rezervă dreptul de a cere Rusiei despăgubiri pentru activele din Crimeea.

Kievul are de pierdut nu doar companii valoroase, ci și investiții străine semnificative. Înainte de intensificarea tulburărilor interne în februarie, autoritățile ucrainene negociaseră cu Eni (Italia) și EDF (Franța) contracte de explorare pentru petrol și gaze în apele Crimeei. Noua conducere a regiunii a anunțat că va pune resursele energetice sub administrarea companiei ruse de stat Gazprom.

Aceste aspecte au însă o importanță mult redusă pentru locuitorii obișnuiți ai pensinsulei.

Înainte de referendumul de duminică, în care locuitorii au votat pentru secesiunea de Ucraina și alipirea la Rusia, noile autorități au promis că ajutoarele sociale și pensiile vor fi plătite, depozitele bancare și economiile vor fi protejate, iar drepturile de proprietate vor fi respectate. Oamenii de afaceri nu vor fi nevoiți să-și înregistreze din nou companiile.

Cei circa 350.000 de etnici ucraineni din Crimeea, dintre care mulți nu au participat la referendum, se tem însă de schimbările care au loc. Crimeea a fost aruncată într-un haos legislativ după ce Moscova a anunțat că nu se mai aplică legile Ucrainei, a declarat Iulia Iavorskaia.

„Nu avem niciun viitor aici. Asta înseamnă că nu am casă sau pământ și nici chiar permis de conducere. Înseamnă că orice bandit poate să mă dea afară din casă”, a spus ea.

Mulți dintre ucraineni se tem de naționalismul exagerat al noilor autorități din Crimeea, notează FT. Președintele rus Vladimir Putin a declarat, marți, la semnarea tratatului de anexare a Crimeei, că ucraineana va primi statut de limbă oficială, iar drepturile locuitorilor vor fi respectate indiferent de etnie. Mulți ucraineni din Crimeea nu sunt însă convinși de cuvântul liderului de la Kremlin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Avertismentul RAR pt. șoferi: Nu cumpărați aceste mașini!
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
S-A DAT ORDIN direct de la Casa de PENSII. Este decizia pe care o așteptau...
Băsescu a dat politica pe activism social. Fostul președinte a devenit ong-ist
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
De ce au fost , de fapt, eliberați fiii vrăjitoarei Sidonia, după crima comisă în...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
(P) Inovații în îngrijirea pielii – Ce trebuie să încerci anul acesta
×