„Șeful cel mare”, sabotat de baronii penali

„Șeful cel mare, sabotat de baronii penali
Publicat: 10/04/2014, 07:02
Actualizat: 29/07/2014, 19:21

De ochii lumii, PSD afișează optimism, încredere în sine și calm, dar, înlăuntru, starea de spirit este alta. Pentru prima dată, aleșii săi simt că partidul nu-i mai poate proteja de justiție și se tem. „Cred că acest an este cel mai greu dintre toți anii de până acum (plin de abuzuri, persecuții politice, calomnii, nedreptăți, trădări și dezamăgiri) – dar și miza sa este enormă!”, s-a lamentat însuși președintele pesedist Victor Ponta, într-o postare pe Facebook. Făcea, aici, referire la „trădările” și „dezamăgirile” aduse de liberali, care au ales să se desprindă de partidul împreună cu care au câștigat alegerile parlamentare, dar restul suferințelor – cele acute – erau provocate de DNA. Aceasta din urmă operează pe viu, iar intervențiile sale, făcute fără grijă față de pacient, se soldează cu sechele ce afectează capacitatea de locomoție electorală a partidului. În aceste condiții, victoria absolută, pe care PSD și-o dorește la europarlamentarele și prezidențialele de anul acesta, stă sub semnul întrebării.

Șefii de consilii și primarii anchetați ori trimiși în judecată provin din „județele roșii”, unde PSD a câștigat localele în 2012 și, împreună cu liberalii în USL, parlamentarele din toamna aceluiași an. În Mehedințiul lui Adrian Duicu, de exemplu, USL a luat toate mandatele de deputat și senator, în Dolj, Argeș, Prahova, Buzău, Brăila, Giurgiu, Costanța – ca să nu le înșir decât pe acelea unde aleșii pesediști au probleme – rupând gura adversarilor cu scoruri între 58 și 71 la sută.

Astfel de rezultate au fost posibile și datorită mobilizării electoratului la vot, operațiune la comanda căreia s-a aflat PSD, mai harnic, mai organizat și mai experimentat decât PNL. Ca oamenii să fie scoși din casă și mânați să voteze este nevoie de o rețea județeană bine rodată, formată din primari, consilieri de comune, șefi de deconcentrate, clienți zonali ai partidului etc., care să răspundă la ordinele liderului local, un Duicu, un Nicolescu sau un Mazăre, inșii cu pixul în care stau banii publici, vorba lui Mischie, cu relațiile la Palatul Victoria și cu puterea. Secerându-i rând pe rând pe aceștia din urmă și pe o parte dintre partenerii lor, procurorii au făcut pagube colaterale însemnate, rețelele electorale decapitate începând să se destrame. Refacerea acestora sau turarea lor până la obținerea randamentului corespunzător este imposibilă, șefii locali îngrijindu-se mai curând de propria lor piele, decât de trimiterea cât mai multor pesediști la Bruxelles. Aceasta nu înseamnă că PSD, care rămâne cel mai mare partid, va pierde europarlamentarele, ci ar putea să nu atingă scorul dorit, de 35 la sută.

Partidul de guvernământ își va concentra însă toate resursele și energia pe scrutinul prezidențial, încercând să-și refacă rețelele electorale scurtcircuitate, fără de care șansele lui Victor Ponta de a fi ales scad simțitor. Nu cred că, dată fiind miza – cucerirea puterii totale, pe care pesediștii nu au mai gustat-o din 2004 -, va exista baron penal, care să stea cu mâinile în sân. Victoria „șefului cel mare” în bătălia „ultimă și vitală”, cum o numea acesta, este singura lor șansă de a scăpa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul