„Șeful cel mare”, sabotat de baronii penali

„Șeful cel mare, sabotat de baronii penali
Publicat: 10/04/2014, 07:02
Actualizat: 29/07/2014, 19:21

De ochii lumii, PSD afișează optimism, încredere în sine și calm, dar, înlăuntru, starea de spirit este alta. Pentru prima dată, aleșii săi simt că partidul nu-i mai poate proteja de justiție și se tem. „Cred că acest an este cel mai greu dintre toți anii de până acum (plin de abuzuri, persecuții politice, calomnii, nedreptăți, trădări și dezamăgiri) – dar și miza sa este enormă!”, s-a lamentat însuși președintele pesedist Victor Ponta, într-o postare pe Facebook. Făcea, aici, referire la „trădările” și „dezamăgirile” aduse de liberali, care au ales să se desprindă de partidul împreună cu care au câștigat alegerile parlamentare, dar restul suferințelor – cele acute – erau provocate de DNA. Aceasta din urmă operează pe viu, iar intervențiile sale, făcute fără grijă față de pacient, se soldează cu sechele ce afectează capacitatea de locomoție electorală a partidului. În aceste condiții, victoria absolută, pe care PSD și-o dorește la europarlamentarele și prezidențialele de anul acesta, stă sub semnul întrebării.

Șefii de consilii și primarii anchetați ori trimiși în judecată provin din „județele roșii”, unde PSD a câștigat localele în 2012 și, împreună cu liberalii în USL, parlamentarele din toamna aceluiași an. În Mehedințiul lui Adrian Duicu, de exemplu, USL a luat toate mandatele de deputat și senator, în Dolj, Argeș, Prahova, Buzău, Brăila, Giurgiu, Costanța – ca să nu le înșir decât pe acelea unde aleșii pesediști au probleme – rupând gura adversarilor cu scoruri între 58 și 71 la sută.

Astfel de rezultate au fost posibile și datorită mobilizării electoratului la vot, operațiune la comanda căreia s-a aflat PSD, mai harnic, mai organizat și mai experimentat decât PNL. Ca oamenii să fie scoși din casă și mânați să voteze este nevoie de o rețea județeană bine rodată, formată din primari, consilieri de comune, șefi de deconcentrate, clienți zonali ai partidului etc., care să răspundă la ordinele liderului local, un Duicu, un Nicolescu sau un Mazăre, inșii cu pixul în care stau banii publici, vorba lui Mischie, cu relațiile la Palatul Victoria și cu puterea. Secerându-i rând pe rând pe aceștia din urmă și pe o parte dintre partenerii lor, procurorii au făcut pagube colaterale însemnate, rețelele electorale decapitate începând să se destrame. Refacerea acestora sau turarea lor până la obținerea randamentului corespunzător este imposibilă, șefii locali îngrijindu-se mai curând de propria lor piele, decât de trimiterea cât mai multor pesediști la Bruxelles. Aceasta nu înseamnă că PSD, care rămâne cel mai mare partid, va pierde europarlamentarele, ci ar putea să nu atingă scorul dorit, de 35 la sută.

Partidul de guvernământ își va concentra însă toate resursele și energia pe scrutinul prezidențial, încercând să-și refacă rețelele electorale scurtcircuitate, fără de care șansele lui Victor Ponta de a fi ales scad simțitor. Nu cred că, dată fiind miza – cucerirea puterii totale, pe care pesediștii nu au mai gustat-o din 2004 -, va exista baron penal, care să stea cu mâinile în sân. Victoria „șefului cel mare” în bătălia „ultimă și vitală”, cum o numea acesta, este singura lor șansă de a scăpa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice