UN GADGET PE ZI. Nokia X dual-SIM – Android-ul Nokia deghizat în Windows Phone

Publicat: 25/04/2014, 11:37
Actualizat: 11/01/2020, 14:31

Ce trebuie să știți din start este că acest terminal nu rulează același Android pe care l-ați văzut pe linia Galaxy S de la Samsung sau pe gama Xperia de la Sony. Nokia X folosește o versiune de Android 4.1 (lansată în iulie 2012) mult modificată, din care lipsesc serviciile Google precum Gmail, Maps, Calendar, Google Now, Drive ș.a. Compania finlandeză a exclus aceste aplicații intenționat, pentru a încuraja folosirea serviciilor echivalente de la Microsoft sau Nokia: Outlook, HERE+/Maps, OneDrive ș.a.

Neavând acces la serviciile Google, înseamnă că cei care folosesc Nokia X nu pot descărca aplicații din magazinul virtual Google Play, ci doar din magazinul dedicat Nokia Store sau de pe alte platforme terțe.

DESIGN. Nokia X seamănă cu terminale din gama Asha, în special modelul 503. Calitatea construcției este excelentă pentru un smartphone care costă atât de puțin (în jur de 500 de lei în România). Mai mult, terminalul pare foarte solid. Carcasa este realizată dintr-un plastic mat, care oferă o priză bună în mână. Pe partea din față avem, în partea de jos, un singur buton capacitiv, cu funcție de Back/Home. Cei familiarizați cu smartphone-urile Android știu că acestea au, de obicei, trei butoane (capacitive sau software): Back, Home și Tasks.

Butoanele fizice, pentru On/Off și Volum, sunt situate pe marginea din dreapta. Slotul audio este poziționat pe marginea de sus, în stânga, iar cel microUS pe marginea de jos, în mijloc.

Accesul la sloturile pentru cartele, cardul microSD și baterie se face prin desfacerea carcasei. Se apasă cu unghia pe colțul telefonului și carcasa se deschide.

Terminalul este disponibil în culorile: negru, alb, galben, verde, albastru și roșu. Carcasa poate fi schimbată oricând cu alta de culoare diferită.

ECRANUL. Este mai bun decât cele pe care le găsim pe smartphone-uri low-cost cu prețuri similare. Ecranul LCD are o diagonală de 4 inci, rezoluție de 480 x 800 pixeli și densitate decentă, de 233 ppi. Deoarece folosește un panou IPS, display-ul oferă unghiuri de vizualizare largi. Culorile afișate sunt vii, iar luminozitatea ridicată.

Având diagonala de 4 inci, toate colțurile ecranului pot fi atinse fără efort cu degetul mare atunci când terminalul este utilizat cu o singură mână.

Ecranul nu poate primi comenzi din mai mult de două puncte în același timp (multitouch limitat la 2 degete), fapt care le-ar putea pune probleme celor care scriu mesaje foarte repede.

PERFORMANȚE. Nokia X nu are performanțe foarte bune, deoarece terminalul are specificații low: procesor dual-core de 1 GHz, 512 MB RAM și capacitate de stocare internă de 4 GB. În cea mai mare parte din timp sistemul de operare este responiv, însă sunt și momente, destul de dese, în care apare lag-ul.

Din fericire, capacitatea de stocare de doar 4 GB poate fi extinsă prin intermediul slotului pentru card microSD cu capacitate maximă de 32 GB.

După cum am precizat deja, Android-ul de pe acest terminal nu seamănă deloc cu cel cunoscut. Interfața Nokia X aduce mai mult cu cea din sistemul de operare Windows Phone, dezvoltat de Microsoft și prezent pe gama Lumia de la Nokia. Aplicațiile sunt aranjate pe ecran într-un fel de tile-uri de mari dimensiuni (sunt grupate câte trei aplicații pe fiecare tile). Mutarea pe ecran a unei aplicații se face prin apăsarea îndelungata a acesteia.

Intefața Nokia X seamănă cu cea din Windows Phone

Interfața Nokia X este bazată pe două elemente: ecranul de start și un ecran de notificări numit Fastlane. Trecerea de la un ecran la altul se face prin derulare la stânga sau la dreapta. În Fastlane pot fi alese aplicațiile din care să apară notificări.

Nokia a transmis, la lansarea terminalelor, că scopul acestora este să fie folosite de către cei care nu au mai avut niciodată un smartphone, iar debutul acestora în lumea telefoanelor inteligente să fie făcut prin intermediul serviciilor Microsoft/Nokia. Totuși, compania nu le „bagă pe gât” utilizatorilor aplicații Microsoft. Pe telefon a venit preinstalată o singură aplicație dezvoltată de gigantul software – Skype. Restul aplicațiilor Microsoft pot fi descărcate din Nokia Store, secțiunea Nokia Collection.

În schimb, pe Nokia X vin preinstalate aplicații de la alte companii, precum Facebook, Twitter, Opera, Viber sau WeChat și o mulțime de jocuri – Tetris, SimCity Deluxe, Green Farm 3 ș.a.

O altă aplicație notabilă care vine preinstalată este cea pentru Nokia HERE, unul din cele mai bune servicii de navigație existente pe piață.

Trebuie punctat faptul că Nokia a inclus pe aceste terminale ieftine două elemente caracteristice pentru modelele sale mai avansate din gama Lumia. Este vorba de Glance Screen (care afișează ceasul și notificări atunci când ecranul este stins) și posibilitatea de a aprinde ecranul prin dubla apăsare rapidă.

Glance Screen

CAMERA. Cu un senzor de 3,15 MP, focus manual și fără Flash, camera este modestă, însă utilizabilă. Interfața aplicației de cameră este foarte simplă: un buton pentru captură, o bară pentru zoom, butoane pentru balans și expunere.

Rezoluția maximă a imaginilor care pot fi realizate cu camera de pe Nokia X este de 2.048 x 1.536 pixeli. În mod de înregistrare video rezoluția maximă este de 854 x 480 pixeli.

BATERIA. Are o capacitate de 1.500 mAh și o autonomie din categoria medie, de circa 12 ore, în regim de utilizare normală. Dacă decideți să folosiți funcția Glance Screen, autonomia scade.

SPECIFICAȚII PRINCIPALE:

Sistem de operare: Android 4.1 mult modificat

Procesor: dual-core Qualcomm MSM8225 Snapdragon S4 Play de 1 GHz

RAM: 512 MB

Capacitate de stocare internă: 4 GB (plus slot pentru card microSD cu capacitate maximă de 32 GB)

Cameră: 5 MP

Baterie: 1.500 mAh

CONCLUZIE. Cred că acest telefon îi țintește pe utilizatorii de telefoane standard Nokia (foarte mulți, mai ales în statele aflate în curs de dezvoltare), care nu au mai avut un smartphone și cărora nu le pasă ce fel de sistem de operare folosesc. Asta deoarece, pentru cei care doresc un Android low-cost, alegerea firească, deși puțin mai scumpă, este Moto G, iar pentru cei care vor un Windows Phone ieftin, recomandate sunt modelele Nokia Lumia 625 sau Nokia Lumia 520.

NE PLACE:

– Calitatea construcției.

– Designul atractiv.

– Prețul foarte atractiv.

– Este dual-SIM.

NU NE PLACE:

– Performanțele modeste.

– Baterie mediocră.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
×