Apple a lansat noul iOS 8. Cum arată noul sistem de operare pentru iPhone de la Apple. Gândul a transmis LIVE TEXT

Publicat: 03/06/2014, 10:38
Actualizat: 09/01/2020, 02:20

Noul sistem de operare iOS 8 dispune de un nou centru de notificări. Acum, acestea sunt interactive. Utilizatorii pot răspunde la un e-mail sau un SMS direct din centrul de notificări, la fel ca în Android. Ba chiar pot da „Like” la un post de pe Facebook direct de acolo. Acest lucru pote fi făcut și direct de pe ecranul de securitate.

Sursa foto: The Verge

Prin dupla apăsare rapidă a ecranului utilizatorii au acces la serviciul de multitasking. De acolo, pot ajunge foarte repede la contactele din telefon.

Apple introduce QuickType, o funcție pentru tastatură care oferă „sugestii predictive”. La fel ca SwiftKey, noua tastatură va învăța din ce tastează utilizatorii pentru a le oferi cele mai bune sugestii. „Messages” este, potrivit Apple, cea mai folosită aplicație din iOS. A fost introdusă și o funcțieprin intermediul căreia utilizatorii pot înregistra mesaje audio, direct din aplicația Messages, pe care să le trimită contactelor din telefon.

Compania le permite, în sfârșit, utilizatorilor să instaleze orice aplicație de tastatură doresc, inclusiv Swipe sau SwiftKey.

Sursa foto: The Verge

Apple a redus numărul de animații în iOS 8, iar sistemul de operare pare mai rapid decât versiunea anterioară.

Compania introduce HealthKit, care le va permite furnizorilor de servicii medicale la care utilizatorii sunt abonați să primească date direct din aplicația de fitness și sănătate Health, lansată și ea astăzi. Health va monitoriza, la fel ca și alte produse similare, ritmul cardiac, mișcarea făcută de utilizator sau programul de exerciții fizice ș.a.

Sursa foto: The Verge

Prin noua aplicație Photos, imaginile vor putea fi stocate automat în iCloud. Orice imagine editată pe iPhone, va fi sincronizată prin intermediul iCloud și va putea fi regăsită, în noua formă pe iPad. În 2015 va debuta o versiune Photos și pentru Mac.

Imaginile vor putea fi încărcate în iCloud la dimensiunea originală și formatul original. Photos dispune acum și de filtre pentru imagini, precum cele din Instagram.

Fiecare utilizator de iCloud va beneficia de 5 GB gratuiți. Planul de 20 GB costă 1 dolar pe lună, iar cel de 200 GB aproape 4 dolari pe lună. Sunt disponibile și alte oferte cu capacitate maximă de 1 TB.

App Store are 1,2 milioane de aplicații și 300 milioane de vizitatori în fiecare săptămână. Au fost descărcate, de la lansarea magazinului virtual până acum, peste 75 miliarde de aplicații. Apple introduce, din toamnă, pachete de aplicații (app bundles) care pot fi descărcate cu discount. Mai mult, aplicațiile vor dispune de scurte videoclipuri de prezentare, la fel ca în Google Play.

Un nou serviciu îi va avetiza pe părinți atunci când copiii lor încearcă să cumpere ceva din App Store.

iOS 8 va avea widget-uri, la fel ca Android. Acestea vor putea fi create în centrul de notificări.

În iOS 8 și aplicațiile terțe vor putea utiliza, pentru autentificare, cititorul de amprente Touch ID.

Compania introduce platformaHomeKit,prin care intră pe piața caselor in teligente, aflată încă la început. Prin intermediul acestui serviciu utilizatorii își vor putea controla locuințele (ușa de la garaj, lumina ș.a.) folosind dispozitivelor mobile cu iOS. Printre partenerii Apple pentru HomeKIt se numără Philips, Haier și Honeywell. În acest moment nu există pe piață produse compatibile cu HomeKit. Acestea vor debuta în perioada următoare.

Apple a lansat CloudKit, un serviciu cloud în care dezvoltatorii vor găsi toate resursele de care au nevoie pentru a crea aplicații. Odată cu această platformă a fost introdusă și platformaXcloud, în care utilizatorii pot programa folosind noul limbaj de programare Swift, pentru iOS și Mac. Cod din acest nou limbaj poate fi folosit alături de cod din Objective-C și C, în aceeași aplicație.

Potrivit Apple, programarea în Swift este mult mai rapidă decât în Objective-C.

Yosemite, noua versiune de Mac OS X

Apple a lansat și o nouă versiune a sistemului de operare Mac OS X. Yosemite este redesenat și are aceeași linie de design ca iOS 8. Sunt mai puține animații, iar designul este „plat”.

Noua versiune sincronizează apelurile telefonice și mesajele între iPhone și Mac. Astfel, utilizatorii vor putea iniția sau primi apeluri direct de pe desktop.

Serviciul de căutare din Yosemite, Spotlight, a primit și el o actualizare masivă. Acesta va oferi rezultate din sistem, dar și din surse online, precum Wikipedia. Apple încearcă aici să reducă dependența de Google a utilizatorilor pentru căutarea online.

Broserul Safari dispune, în noul Mac OS X, de o interfață mai curată. Toate informațiile necesare pentru utilizator sunt concentrate într-o singură bară de unelte.

Și aplicația de e-mail a fost cosmetizată. Aceasta semănă acum mult cu cea din iOS. Utilizatorii vor putea face notițe pe imaginile și PDF-urile pe care le atașează la e-mailuri. A fost introdus și un serviciu pentru atașamente de dimensiuni mari, de până la 5 GB, bazat pe iCloud. Destinatarul primește un link și descarcă materialul din cloud.

Yosemite va fi disponibil imediat pentru dezvoltatori și din toamnă pentru consumatori.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice