La cât a ajuns cursul de referință al BNR

La cât a ajuns cursul de referință al BNR
Publicat: 05/06/2014, 16:03

Rata publicată de BNR a urcat, în precedentele două zile,cu 1,44 bani (0,33%), la 4,4063 lei/euro, după ce luni a atins cel mai redus nivel din ultimele zece luni, de 4,3919 lei/euro.

Pentru dolarul american, BNR a publicat joi un curs de referință de 3,2290 lei/dolar, cu 0,71 bani (0,22%) sub paritatea de miercuri, de 3,2361 lei/dolar.

Cursul de referință leu/franc elvețian a coborât cu 0,43 bani (0,12%), la 3,6051 unități, de la 3,6094 unități în ziua anterioară. Rata de referință leu/franc elvețian anunțată luni de BNR a atins minimul ultimelor șase luni și jumătate, de 3,5956 lei/franc, iar o paritate similară a fost publicată pe 28 mai.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.
„Leul a avut încă o ședință calmă (miercuri – n.r.), evoluând într-un interval de 40 de puncte. Totuși, moneda națională a revenit la nivelul de 4,3950/euro, nivel popularizat în ultímele ședințe probabil de către banca centrală, însă pe măsură ce aceasta se blochează la acest palier se poate ca piața să-și piardă energía necesară depășirii pragului respectiv. În același timp, perspectiva noastră optimistă pe termen scurt este totuși susținută de evoluția puternică a monedelor regionale (zlotul polonez câștigând 0,8% în ultímele două ședințe) și performanța bună a piețelor titlurilor de stat.

Totuși, ING consideră căBăncii Centrale Europene îi va fi dificil să depășească așteptările pieței și astfel este de părere că moneda europeană poate înregistra un avans temporar față de dolarul american. Un asemenea cadru ar sugera că leul ar putea înregistra o depreciere temporară. În concluzie, ne așteptăm la încă o ședință statică pentru leu și preferăm să credem că acesta va resimți o tendință ușoară de depreciere”, afirmă economiștii ING Bank, într-o notă transmisă joi dimineață.

Piețele așteaptă joi deciziile pe care le va lua Banca Centrală Europeană în ședința de politică monetară, iar potrivit dealerilor sunt unele așteptări ca BCE să anunțe un program de stimulare monetară prin achiziție de obligațiuni guvernamentale.
Aproape toți cei 60 de economiști consultați de Bloomberg se așteaptă ca banca să reducă dobânda de politică monetară, aflată la minimul record de 0,25%. Cei mai mulți anticipează o scădere a ratei cheie la 0,1%. De asemenea, economiștii prognozează că banca va coborî rata pentru depozite la -0,1%, de la 0% în prezent.

La debutul ședinței interbancare de joi de la București, euro a fost tranzacționat la 4,4000 lei, în imediata apropiere a cotațiilor de la închiderea de miercuri, de 4,3985 – 4,4030 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a scăzut ușor sub 4,4 lei/euro, iar cel mai redus nivel tranzacționat în prima parte a zilei a fost de 4,3930 lei/euro.
Volumele de tranzacționare au fost reduse, în total fiind efectuate 23 de operațiuni, sub media dintr-o ședință obișnuită din acest an, potrivit dealerilor.
Cu puțin înaintea orei 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,3955 – 4,3975 lei, cu 0,3 – 0,55 bani (0,07% – 0,12%) sub nivelurile de miercuri de la ora 16:30.
În același timp, forintul și zlotul erau în creștere cu 0,15% și, respectiv, cu 0,2% în raport cu euro.

Ratele medii ale dobânzilor practicate joi dimineață de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut ușor, la 1,77% – 2,27% pe an, după ce miercuri au crescut la 1,88% – 2,38% pe an, de la 1,75% – 2,25% pe an în ziua anterioară.
Dobânzile continuă să fie sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, și mai ridicate decât dobânda practicată de banca centrală la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut, deasemenea, de la 1,91% – 2,41% pe an la 1,79% – 2,29% pe an, întorcându-se la nivelurile de marți.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut de la 2,68% pe an la 2,67% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...