Alexandru Tomescu cântă Variațiuni pe teme din „La Traviata”, la Sala Radio

Alexandru Tomescu cântă Variațiuni pe teme din La Traviata, la Sala Radio

Violonistul Alexandru Tomescu, care cântă pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, revine pe scena Sălii Radio din București, în noua stagiune, în concertul Orchestrei de Cameră Radio, pe 29 octombrie, de la ora 19.00, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Programul pe care îl propune Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, este unul foarte atractiv. Dacă „La Traviata”, celebra creație a lui Giuseppe Verdi, este considerată ca opera interpretată cel mai des în întreaga lume (conform site-ului Operabase), partitura nu putea să lipsească din sălile de concert, într-o formă adaptată contextului.

Astfel, publicul va putea asculta, în interpretarea lui Alexandru Tomescu, alături de Orchestra de Cameră Radio, Variațiuni pe teme din opera „La Traviata” de Verdi pentru vioară și orchestră de coarde (semnate de Marc Olivier Dupin).

Un alt moment special al serii îl va reprezenta și „Suita Holberg”, creație a marelui compozitor norvegian romantic Edvard Grieg, lucrare inspirată de ritmurile specifice dansurilor din secolul al XVIII-lea, ca sarabanda și gavota. Programul serii va cuprinde și „Adagio” compus de artistul american Samuel Barber – dublu laureat al premiului Pulitzer pentru muzică – și „Serenada în mi minor” semnată de compozitorul britanic Edward Elgar.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Dirijorul Cristian Oroșanu a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris, în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ș.a.

În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiție la care a câștigat locul al doilea, Cristian Oroșanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. În Japonia, a colaborat cu Hyogo Performing Arts Center Orchestra, iar în ultimii ani a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich și Ingo Metzmacher.

Cristian Oroșanu a dirijat aproape toate orchestrele filarmonicilor din țară și ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor șef permanent al Filarmonicii din Brașov. Fascinat de lumea operei, Cristian Oroșanu a avut colaborări cu ansamblurile Operei Naționale București, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naționale Iași, repertoriul său liric curprinzând peste 35 de titluri. Dirijorul Cristian Oroșanu este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt.

Alexandru Tomescu a evoluat de numeroase ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, pe scena Sălii Radio, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susținute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecție pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga țară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Șase Sonate de Eugène Ysaÿe și cele Șase Sonate și Partite de Johann Sebastian Bach – turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate „Bilete.ro”, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep e fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?