Cum a ajuns Andrei Hrebenciuc la SIF Moldova la numai 28 de ani

Cum a ajuns Andrei Hrebenciuc la SIF Moldova la numai 28 de ani
Publicat: 23/10/2014, 15:58

Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, unul dintre cei mai influenți lideri politici din România din ultimii 20 de ani, a devenit la 28 de ani cel mai tânăr membru în consiliul de administrație al unui SIF, fiind ales în aprilie 2013 în CA SIF Moldova, informează Ziarul Financiar.

În acel moment, întrebarea pe buzele tuturor era cum a reușit un tânăr lector universitar de la ASE, fără experiență pe piața de capital și fără a deține acțiuni la SIF Moldova, să câștige sprijinul acționarilor într-o luptă care a avut ca miză administrarea unor active de 260 de milioane de euro, în care au fost implicate nume grele din businessul local, precum Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania? Cât de mult au contat relațiile și influența lui Viorel Hrebenciuc, care rămâne una dintre eminențele cenușii ale PSD, cu relații puternice în mediul de business, în această numire și dacă cei care l-au susținut pe Andrei Hrebenciuc în alegerile de la SIF Moldova așteaptă ceva în schimb de la tatăl său?

„Nu am intrat pe influență politică. Am intrat susținut într-un fel de o parte din cele două tabere, rupând o parte din voturile din cealaltă tabără și în rest am făcut o muncă de asta de sacrificiu o lună încercând să conving cât mai multe fonduri să-mi dea votul. Cred că relațiile tatălui meu au contat extrem de puțin. El a fost acolo în ziua respectivă, dar cu totul altă treabă”, a declarat Andrei Hrebenciuc într-un interviu din 2013 acordat ZF, unde a vorbit în premieră despre alegerea lui în CA de la SIF Moldova și despre obiectivele sale ca membru al CA.

El a fost propus în consiliul de administrație de către Diana le Bomin, sora lui Mihai Rotaru, unul dintre ceie mai puternici investitori de pe bursă, care controlează direct 5% din acțiunile SIF Moldova, iar indirect în jur de 10%, potrivit unor surse din piață.

„Eu pe Mihai (Rotaru – n. red.) îl cunosc de ceva timp și am vorbit cu el înainte de a-mi depune candidatura, iar celelalte discuții le-am avut ulterior. Am avut discuții cu multe fonduri de investiții, m-am întâlnit și cu cei de la Banca Transilvania. Îl cunosc pe domnul Ciorcilă și am o părere foarte bună despre el. În final am luat voturi și dintr-o parte și din cealaltă”, a explicat el.

Disputa din alegerile de la SIF Moldova a fost foarte strânsă, iar lupta s-a dat între două tabere. De o parte a fost tabăra Băncii Transilvania, condusă de Horia Ciorcilă, președintele și fondatorul băncii și unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Ardeal, care își dorea să preia controlul complet asupra CA, și de cealaltă parte Mihai Rotaru și câteva fonduri de investiții, care au încercat să-i oprească pe cei de la Banca Transilvania, neavând suficiente acțiuni pentru a prelua controlul SIF. În final, grupul Banca Transilvania a obținut trei locuri în CA prin Horia Ciorcilă, Radu Hanga, președintele BT Asset Management, și omul de afaceri Octavian Radu, iar grupul lui Rotaru a obținut nesperat două locuri prin Andrei Hrebenciuc și Cătălin Iancu, președintele OTP Asset Management. Banca Transilvania ar fi câștigat mult mai clar dacă CNVM nu ar fi suspendat chiar în ziua AGA drepturile de vot pentru circa 5% din acțiunile SIF Moldova, deținute de Banca Transilvania și cehii de la Wood, pe motiv că aceștia ar fi acționat în mod concertat.

Cine este Mihai Rotaru și cum a ajuns el să-l susțină pe Andrei Hrebenciuc?

„Mihai Rotaru cred că este în prezent între primii cinci investitori autohtoni de pe piața de capital. Eu îl cunosc de aproximativ un an. Ne-am întâlnit întâmplător într-un grup de prieteni”, a declarat Andrei Hrebenciuc anul trecut.

Hrebenciuc a venit cu planuri mari în CA al SIF Moldova. „Ca miză personală și din ce am discutat cu ceilalți membri ai CA, am vrea să ne apropiem ca active de SIF Oltenia. Vrem să facem din SIF Moldova cel mai mare SIF din România”, a declarat Hrebenciuc anul trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
×