PROCESUL COMUNISMULUI. Parchetul General a dispus redeschiderea cazului Gheorghe Ursu și al securistului care l-a anchetat. Fiul disidentului a ieșit din greva foamei

PROCESUL COMUNISMULUI. Parchetul General a dispus redeschiderea cazului Gheorghe Ursu și al securistului care l-a anchetat. Fiul disidentului a ieșit din greva foamei

Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, a dispus redeschiderea dosarului prin care fostul maior de Securitate Marin Pîrvulescu este cercetat pentru implicarea sa în moartea disidentului Gheorghe Ursu, în 1985. Procurorii militari trebuie din nou să decidă dacă fostul securist trebuie urmărit penal sau nu. Fiul disidentului, Andrei Ursu, a stat 17 zile în greva foamei, purtând negocieri intense cu Nițu și consilierii săi, cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și cu șeful Parchetelor Militare, Ion Vasilache, omul care a respins în repetate rânduri începerea urmăririi penale a securistului Pîrvulescu.

În general, argumentele procurorilor care au mușamalizat cazul securistului Marin Pîrvulescu au fost fie că faptele de care acesta era acuzat nu se încadrează la categoria crimelor împotriva umanității sau a celor motivate politic, fie că ele se încadrau la categoria omor, faptă care s-ar fi prescris sau pentru care fuseseră deja condamnate alte persoane – Marian Clită și coloneii de Miliție Tudor Stănică și Mihail Creangă.

Astăzi, Andrei Ursu, care a slăbit 11 kilograme în timpul acestui protest, a anunțat că renunță la greva foamei, declarându-se „uimit” de decizia lui Tiberiu Nițu, care practic redeschide calea juridică către reluarea dosarelor îngropate din așa-numitul „Proces al Comunismului”, precum și pentru anchetarea lui Marin Pîrvulescu, maiorul de Securitate care l-a anchetat până la moarte pe Gheorghe Ursu. Este vorba de mai multe dosare privind abuzurile asupra unor disidenți, care însumează aproape 50 de volume, conform lui Andrei Ursu.

Ordonanța domnului Nițu infirmă toate NUP-urile procurorilor, implicit hotărârea judecătorului Gunescu de la Tribunalul Militar București, dispune să se redeschidă cercetarea penală și merge în direcția clară că toate aceste crime sunt imprescriptibile. Se dispune redeschiderea anchetei împotriva lui Pîrvulescu, în care de altfel nici nu mai e nevoie de cercetat prea mult, pentru că toate probele sunt acolo. Este un act al justiției române care mi se pare că în sfârșit a făcut un pas înainte„, a explicat Andrei Ursu, într-o conferință de presă, la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS), unde a petrecut cele 17 zile de greva foamei.

Ordonanța Procurorului General al României trebuie avizată de către un judecător de cameră al Curții Militare de Apel București, apoi dosarul va fi preluat în lucru de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel București. Andrei Ursu a avertizat că dacă acest lucru nu se va întâmpla sau va fi tergiversat, iar gestul lui Tiberiu Nițu a fost făcut doar în contextul campaniei electorale, el își va relua protestul prin greva foamei.

Nițu arată că cercetările s-au făcut superficial și că legile au fost interpretate greșit

În Ordonanța sa, Procurorul General reia în mod oficial un lucru pe care Andrei Ursu l-a reclamat timp de 10 ani: dosarul lui Marin Pîrvulescu, disjuns în 2003 de fostul procuror militar Dan Voinea, a fost făcut efectiv pierdut în Secția Parchetelor Militare, dosarul disjuns nefiind niciodată înregistrat oficial.

„Analizând soluțiile de neurmărire expuse, prin prisma actelor și lucrărilor aflate în fiecare din cele două dosare, în raport de normele interne și convenționale ratificate de statul român incidente, constat că ele au fost date cu nesocotirea unor date, acte și evenimente istorice incontestabile, referitoare la împrejurări obiective cu semnificație penală în privința infracțiunilor contra păcii și omenirii, fără o aprofundare temeinică a stării de fapt și o fundamentare juridică riguroasă, cu interpretarea și aplicarea greșită a legii și cu nerespectarea dispozițiilor referitoare la activitatea de urmărire penală„, scrie Tiberiu Nițu în Ordonanța sa.

CITEȘTE AICI ORDONANȚA INTEGRALĂ A PARCHETULUI GENERAL

Andrei Ursu a povestit că și acum, la negocierile purtate cu Tiberiu Nițu, procurorul militar Ion Vasilache a continuat să susțină aceleași puncte de vedere. „Era ferm convins că nu a existat opresiune sistematică în România pe timpul comunismului, noi trebuia să dovedim că a fost sistematică, ca să dovedim vinovăția acestui torționar. Parchetul trebuia să aplice acele legi care privesc crimele împotriva umanității, tratamentele neomenoase. Domnului Vasilache nu îi ajungeau, în 2014, toate cărțile care s-au publicat despre aceste lucruri, vorbesc de cele ale lui Radu Filipescu, Doina Cornea, Paul Goma, Hagiu-Dumitreasa, au fost mult mai mulți, toată lumea le știe”, a spus Andrei Ursu.

Andrei Ursu a mai explicat că Tiberiu Nițu i-a spus că nu a auzit de acest caz până la discuțiile cu el, pe timpul grevei foamei. „M-am mirat, pentru că am trimis plângeri la domnia sa, la adresa lui Ion Vasilache (șeful Secției Parchetelor Militare), însă acestea ajungeau să fie rezolvate tot de Vasilache”.

Procurorii de după Dan Voinea nu au făcut decât să îngroape aceste dosare, denumite generic Procesul Comunismului. Toți acești generali s-au preocupat să găsească hibe și să le îngroape. Parcă au fost păstrați acolo pentru a spăla Securitatea din anii 80„, a mai declarat Andrei Ursu.

O banană și un iaurt, după 17 zile doar cu apă

Andrei Ursu nu este la primul protest prin greva foamei, el a mai protestat similar și în anul 2000. Medicul care i-a stat alături și atunci, și acum, Camelia Doru, a explicat că starea lui Ursu se agrava, el însuși recunoscând că își pierduse speranța și că nu credea că va rezista și a treia săptămână fără mâncare.

„El și-a antrenat organismul înainte să intre în greva foamei, și-a redus aportul de hrană înainte. A pierdut mult în greutate și intrase pe o pantă descendentă, era hipotonic, astenic, avea dificultăți de mișcare. Toate mergeau în jos”, a declarat medicul Camelia Doru.

Andrei Ursu a primit ordonanța lui Nițu prin email, miercuri în jurul orei 19. „Nu-mi venea să cred. Am stat și am studiat-o toată noaptea și a doua zi m-am consultat cu avocații și cu specialiștii, care mi-au zis că acum nu mai există cale de întoarcere pentru această Ordonanță, care e tare”, a spus Ursu despre cum s-a decis să încheie greva foamei.

Fiul disidentului a încheiat greva foamei joi. „Am mâncat o banană, foarte încet, mi-a luat vreun sfert de oră. După câteva ore am mai mâncat un iaurt de băut. Ăla mi-a picat rău”, și-a amintit Ursu primele ore după renunțarea la forma extremă de protest.

Andrei Ursu a stat în greva foame timp de aproape 3 săptămâni, solicitând Parchetului General și Ministerului Justiției să facă demersuri pentru a redeschide un dosar penal împotriva fostului maior de Securitate Marin Pîrvulescu, cel care a coordonat ancheta în timpul căreia Gheorghe Ursu a murit în arestul Miliției, din cauza bătăilor repetate.

Cazul Gheorghe Ursu durează de 15 ani, timp în care judecătorii militar și procurorii civili au refuzat în repetate rânduri să deschidă o anchetă pentru a verifica dacă Marin Pîrvulescu trebuie adus în fața justiției sau nu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii