Ponta se laudă că Fiscul a strâns 6,5 miliarde de lei din evaziune: creșterea veniturilor bugetare nu confirmă

Ponta se laudă că Fiscul a strâns 6,5 miliarde de lei din evaziune: creșterea veniturilor bugetare nu confirmă
Publicat: 08/01/2015, 16:31

„Aș vrea să continuăm ceea ce s-a făcut foarte bine în 2014, adică venituri suplimentare la bugetul de stat numai din colectarea taxelor și impozitelor de 9 miliarde lei, în total 12 miliare de de lei am încasat în plus 2014 față de 2013. Dar din colectarea taxelor 9 miliarde lei (…) Din cele două taxe suplimentare, și anume taxa pe construcții speciale și acciza, au fost în jur de 2,5 miliarde lei, de restul 6,5 miliarde lei colectate, în jur de 1,3 miliarde de euro, sunt din combaterea evaziunii din anii anteriori”, a spus joi premierul într-o conferință comună cu ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov.

Oficialii din Ministerul Finanțelor prezenți la conferință nu au reușit să explice cum s-a ajuns la concluzia că 6,5 miliarde lei au provenit din combaterea evaziunii fiscale, în condițiile în care toate veniturile suplimentare indică o creștere nominală de circa 6%, cu foarte puțin peste creșterea nominală a PIB de anul trecut, care stă la baza construcției bugetare.

Potrivit celor mai recente estimări publicate de Comisia Națională de Prognoză, Produsul Intern Brut a înregistrat anul trecut o creștere nominală de 5,2% în 2014. În condițiile în care se elimină veniturile de 2,5 miliarde lei provenite din taxele introduse, creșterea totală a veniturilor în 2014 este sub 5%, chiar mai mică decât creșterea nominală a PIB, ceea ce nu susține ipoteza majorării încasărilor din combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, potrivit datelor prezentate de premier, veniturile bugetare fără noile taxe și impozite au urcat sub creșterea naturală dată de avansul Produsului Iintern Brut.

Premierul a insistat că principalul obiectiv al Finanțelor trebuie să fie combaterea evaziunii fiscale atât pentru a asigura banii necesari la bugetul de stat, cât și pentru a reduce concurența neloială a firmelor care nu-și achită obligațiile către stat.

„Din acest puncte de vedere, sarcina pe care o trasez Ministerului Finanțelor, ANAF și Direcției Antifraudă este aceea de a continua să trateze evaziunea fiscală ca un pericol pentru siguranța națională. Și combaterea evaziunii fiscale ca un obiectiv fundamental al Guvernului”, a spus Ponta.

El a comparat combaterea evaziunii fiscale cu lupta împotriva corupției, tot obiectiv de siguranță națională, unde DNA, Parchetul și instanțele, „își fac foarte bine treaba”.

„ANAF, DGA, au înprimul rând toată susținerea și politică și bugetară în anul 2015, au deja mecanisme de colaborare cu Parchetul, cu Serviciul Român de Informații, cu Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, deci tot sistemul deja, în 2014, 2013-2014 a început să se rodeze, rezultatele s-au văzut, 1 miliarde de euro în plus obținut într-un singur an, iar anul acesta, cu siguranță, se poate mult, mult mai mult”, a punctat Ponta.

Ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, a completat că, după discuțiile cu șeful ANAF, Gelu Șefan Diaconu, se așteaptă ca în 2015 încasările bugetare să depășească cu circa 8 miliarde de lei programul de încasări pentru acest an.

Totodată, Vâlcov a anunțat că, potrivit datelor preliminare, bugetul general consolidat a închis anul trecut cu un deficit de 1,98% din PIB, sub ținta de 2% convenită cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană în luna decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Cantitatea ideală de detergent lichid necesară la o spălare. Greșeala comună a românilor
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?