GÂNDUL MEU. „Românii dau valoare Europei”, le-a spus Klaus Iohannis membrilor diasporei, în vizita sa la Paris. Ideile cu care a fost așteptat președintele – Corespondență din Franța

Publicat: 11/02/2015, 13:25

Câteva sute de studenți și foști studenți români în Paris au fost invitați să participe la recepția organizată marți de Ambasada României în onoarea președintelui Klaus Iohannis care a dorit să-i întâlnească personal.

„Românii dau valoare Europei. Dacă vrem ca cetățenii români să fie respectați în Europa, trebuie ca noi să îi respectăm. Drumul pe care am pornit împreună ne va duce la România prosperă pe care ne-o dorim cu toții”, le-a spus președintele celor prezenți.

Liga Studenților Români în străinătate, împreună cu Clubul Antreprenorilor Români din Franța, au pregătit o scrisoare pentru președintele Klaus Iohannis, cu câteva propuneri concrete, pentru ca experții români din străinătate să sprijine oficial interesele României, dezvoltând parteneriatele internaționale reciproc avantajoase.

Președintele și prima doamnă, înconjurați de reprezentanți ai Ligii Studenților, la recepția de marți seară// FOTO: Ingrid Vaileanu pentru gândul

„Una dintre recomandări este impunerea de criterii moderne agenției naționale de gestiune a obligațiilor de offset. De fiecare dată când România va achiziționa, cu sume importante, sisteme sau produse complexe, agenția va trebui să favorizeze transferurile de tehnologie înspre România (a se vedea modelul irlandez sau brazilian de gestiune a offseturilor, care în 5 ani, a dus la o tehnologizare masivă a Braziliei cu soluții top of the art)”, a menționat Alexandru Urdaș, președintele Ligii în Franța.

„O parte din tinerii care au plecat din România pentru a-și continua studiile în străinătate decid să se întoarcă, însă o parte decid să rămână în țara unde și-au continuat studiile. Și acești tineri rămân însă strâns legați de România. Ca stat, trebuie să gândim un sistem de a ne aduce înapoi tinerii, încurajându-i să revină în țară sau, în cazul în care decid să rămână acolo, să le creăm punți prin care pot contribui în comunitatea din țară. Dacă decid însă să rămână în țara unde au făcut studiile, îi așteptăm să contribuie cu experiența acumulată și în mediul din țară, creând punți între două state europene, acesta fiind de altfel unul dintre principiile care stau la baza Uniunii. Legăturile dintre statele europene se creează și în acest fel”, declara președintele Iohannis într-un interviu în exclusivitate, acordat înainte de alegeri pentru Interview Francophone, partenerul ziarului gândul în Franța.

Pentru a demonstra concret oportunitățile de colaborare franco-române în domeniul inovației, Liga Studenților Români din Străinătate a invitat deja în ianuarie 2015 la Bucuresti expertul francez de origine română, Dr. Florin Păun (foto), autor și director în inovație în Franța în noile strategii de inovație și antreprenoriat cunoscut la nivel internațional (Springer Encyclopedia).

FOTO: Ingrid Vaileanu pentru gândul

„’Uniți în diversitate’, aceasta este deviza Uniunii Europene. Studenții și foștii studenți biculturali sunt ilustrația perfectă a acestui principiu”, a declarat pentru Interview Francophone ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul. „Prin capacitatea lor de a crea rețele profesionale și personale care facilitează dialogul, ei contribuie la construcția unui viitor comun european. Europa are nevoie de implicarea acestor noi generatii pentru a realiza obiectivele fixate în strategia Europa 2020: creștere inteligentă, durabilă, inclusivă, dar și pentru a-și stabili prioritățile – ca și economia digitală, joburi, reducerea sărăciei și utilizarea eficace a resurselor și, firește, inovația și cercetarea. Îi încurajez pe foștii studenți români în Franța să devină adevărați ambasadori ai României în Franța și ambasadori ai Franței în Romania”, a mai spus Excelența Sa, François Saint-Paul.

Această resursă umană disponibilă în Europa poate sprijini implantarea și dezvoltarea marilor grupuri franceze în Romania, dar și stategiile lor de inovație și creare de valoare împreună cu IMMuri locale sau noi start-up-uri franceze și europene, ce vizează avantaje reciproce și beneficiază de expertiza pentru a crea valoare, grație noilor strategii de inovație.

Mai multe țări europene sunt pregătite deja să înceapa o nouă etapă în strategiile lor de inovație. Este nevoie de expertiză adaptată pentru a dezvolta procesul de inovație în România, folosind, de exemplu, dispozitive de sprijin precum Creditul Impozit Cercetare pentru marile grupuri, dar și pentru IMMurile și administrațiile publice.

„Actorii inovației în România pot conta pe sprijinul nostru pe termen lung, deoarece ecosistemul românesc este foarte dinamic și bogat în idei inovante MADE IN ROMANIA”, a declarat Abbas DJOBO, directorul international al Alma Consulting.

Think Tank-ul CLUB DE BUCAREST, creat la Paris în 2004, care reunește foști studenți internaționali în Europa și lideri de afaceri și politici internaționali cu scopul de a încuraja noile generații, a anunțat, cu ocazia vizitei președintelui Iohannis la Paris, organizarea unui Forum anual internațional MADE IN ROMANIA. Scopul este de a reabilita brandul MADE IN ROMANIA, sprijinind și încurajând românii, dar și adevărații parteneri internaționali ai României să aleagă calitatea atât în modul de producție, dar și în modul de consum și prestări de servicii în domeniul public sau privat.

Diaspora anunță astfel cu ocazia acestei întââlniri cu noul președinte al României că se poate conta pe ea pentru a crea valoare împreună cu partenerii săi internaționali. Obiectivul commun este de a concretiza proiecte cu avantaje reciproce, grație educației antreprenoriale francofone și a noului challenge al secolului XXI: inovația colaborativă.

AUTOARE: Ingrid Vaileanu, redactor-șef al publicației Interview Franchophone

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
ITP de două ori pe an. S-a schimbat legea în România pentru aceste vehicule
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Declarația șocantă a tinerei care și-a văzut tatăl ucis în sectorul 6 din Capitală pentru...
BANCUL ZILEI. Un bătrân vine la preot să se spovedească: - Părinte, am păcătuit, îi...
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
×