Industria și comunicațiile au ajutat anul trecut la creșterea PIB cu 2,9%

Industria și comunicațiile au ajutat anul trecut la creșterea PIB cu 2,9%
Publicat: 06/03/2015, 11:11

Produsul Intern Brut s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro) prețuri curente, în creștere cu 2,9% în termeni reali față de 2013, contribuții semnificative la creșterea economică având industria (0,9%),informațiile și comunicațiile (0,6%) și impozitele nete pe produs (0,4%).

Astfel, industria, al cărei volum de activitate s-a majorat anul trecut cu 3,5%, a avut o contribuție de 0,9% la creșterea PIB, cu o pondere de 24% la formarea acestuia, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică.

Totodată, informațiile și comunicațiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la creșterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia.

O contribuție pozitivă au avut-o și impozitele nete pe produs (0,4%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% și care au înregistrat o creștere a volumului lor cu 3,4%. De asemenea, contribuții de câte 0,3% la avansul economic au adus categoria Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante, cea a tranzacțiilor imobiliare, precum și sectorul Activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport.

Agricultura, silvicultura și pescuitul au adus un plus de 0,1% la creșterea economică de anul trecut, la fel ca activitățile de spectacole, culturale și recreative, reparațiile de produse de uz casnic și alte servicii. Construcțiile au reprezentat un sector neutru, cu contribuție „zero”, precum și categoria administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială.

Pe de altă parte, reducerea volumului de activitate din sectorul de intermediere financiară și asigurări cu 2,7% a avut un impact negativ asupra evoluției PIB, contribuția sa la creșterea economică fiind de -0,1%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuții la creșterea acestuia le-au avut cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populației (+2,9%), cu o pondere de 60,9% la utilizarea PIB și al cărei volum s-a majorat cu 4,9%, precum și cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice (+0,6%), cu o pondere de 14,2% la utilizarea PIB și al cărei volum s-a majorat cu 3,8%.

Ca urmare a scăderii volumului formării brute de capital fix cu 3,6%, aceasta a avut o contribuție negativă la creșterea PIB de 0,8%.

În ultimul trimestru al anului trecut, produsul intern brut a fost de 198,83 miliarde lei prețuri curente serie brută, în creștere cu 2,6% în termeni reali față de aceeași perioadă din 2013. Ca serie ajustată sezonier, PIB estimat s-a plasat la 169,5 miliarde lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 0,5% față de trimestrul anterior și cu 2,5% față de ultimul trimestru din anul precedent.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute, prin includerea unor informații suplimentare pentru anul 2014, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de varianta semnal a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014”, se precizează în comunicatul INS.

Astfel, datele pe serie ajustată sezonier aferente trimestrului al doilea al anului trecut au fost revizuite în scădere, rezultând o contracție a PIB de 0,5% comparativ cu trimestrul precedent, în loc de 0,4%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern