Șmecheria care l-a salvat pe Șova

Șmecheria care l-a salvat pe Șova
Publicat: 26/03/2015, 00:33

Un alt parlamentar suspectat de corupție a fost absolvit de colegii lui din Legislativ. Poate informația luată ca atare nu ar mai fi atât de dureroasă dacă mojicia din Senat n-ar fi ajuns la un nivel atât de ridicat. Atunci când credeai că mai rău de atât nu se poate, aleșii, în optimismul lor, ne contrazic: ba se poate. Cu scuturile în jurul parlamentarilor suspecți de fapte de corupție aproape că ne-am obișnuit. Cu modificarea legilor pe ascuns, la fel. Prevederi obscure prin care să se protejeze de procurori, nici astea nu ne mai miră. Dar acum, votul din Senat pe cererea de reținere și arestare preventivă a lui Dan Șova pune capac.

Votul pentru Șova a scos la suprafață, în caz că nu văzusem suficient, și mai mult din puroiul care zace între pereții de marmură ai Parlamentului. A scos la suprafață setea de putere și foamea de privilegii cu orice preț. Ba mai mult, s-a văzut câtă frică se ascunde sub costumele de senatori. Iar pentru a se salva, în primul rând pe ei, nu de dragul unui simplu coleg, ci de teama ca tot ce știe acel coleg să nu ajungă pe o foaie, în fața procurorilor, ajung să facă tot posibilul, chiar și la limita legii.

Cu un Regulament aflat pe muchia Constituției, rămas în vigoare dintr-o șmecherie a aleșilor, Dan Șova a fost salvat. Nu mirul pus pe fruntea lui și nici grupul de rugăciune i-au adus salvarea. Ci o chichiță legislativă, lăsată probabil cu bună știință pentru zile mai negre.

Concret, într-o societate normală, legile functionează în baza Constituției, iar oamenii respectă legile. La Senat, Regulamentul e mai special în ce privește cererile de reținere și arestare preventivă. Dacă în cazul solicitărilor pentru începerea urmăririi penale, Regulamentul Senatului a fost pus în acord cu decizia Curții Constituționale 990/2008, iar Camera Deputaților a reglementat aceeași procedură de vot pentru ambele situații, prevederea referitoare la reținere și arestare preventivă din regulamentul forului superior a „scăpat” în vigoare. Și cum nimeni nu l-a contestat până acum, nimeni nu l-a modificat.

În prezent, sunt 168 de senatori. La ședința de miercuri, au votat 151 de aleși, ceea ce înseamnă, în orice interpretare constituțională, că numărul de voturi cu care ar fi trebuit să se adopte hotărârea pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive era 76. Pentru arestarea preventivă a lui Dan Șova au votat 79 de senatori. Matematic și potrivit Constituției, procurorii DNA ar fi avut dreptul să-l rețină pe fostul ministru.

Numai că Senatul e mai cu moț și și-a lăsat portița pentru cererile de reținere și arestare preventivă, articol care nu a fost modificat odată cu decizia CCR, așa cum a făcut, de exemplu, Camera Deputaților.

Alți senatori, alți deputați, alți pesediști, peneliști au fost predați justiției cu majoritate simplă, fără ca nimeni să nu conteste nimic. Vorbesc aici doar de cele mai recente cazuri: Ecaterina Andronescu (72 de voturi „pentru”), Șerban Mihăilescu (77 de voturi „pentru”), Ion Ariton (77 de voturi „pentru”) – la Senat-, Elena Udrea (178 de voturi „pentru” – cu majoritate calificată ar fi fost nevoie de 199), Theodor Nicolescu (186 de voturi „pentru” – cu majoritate calificată ar fi trebuit 197) – la Camera Deputaților. Și exemplele pot continua.

Deci, pe lângă faptul că nu există egalitate în drepturi în fața justiției între cetățeanul simplu și parlamentar, nu există nici măcar egalitate între parlamentarii suspecți de corupție sau egalitate între imunitatea deputaților și cea a senatorilor, care, de bine de rău, funcționează în baza aceluiași statut (legea 96/2006).

Cum este posibil să vă agățați cu atâta ardoare lipsită de cea mai mică urmă de decență de un articol dintr-un regulament, ignorând o prevedere constituțională? De ce, de exemplu, v-ați „sacrificat” alți deputați și senatori, dar de Șova ați ținut cu dinții? Cât de important este, în realitate, Dan Șova pentru liniștea șefului său de partid, Victor Ponta?

Trăim într-o anormalitate, așa cum a spus doamna senator UNPR Ruxandra Jipa. Dar asta pentru că încă avem acte normative care sunt în contradicție cu legea fundamentală și care le permit parlamentarilor să o aleagă, după bunul plac, pe cea mai favorabilă. Așa că este inacceptabil „să vă mai lăsăm cu Constituția”, domnilor și doamnelor parlamentari. Azi, o chichiță legislativă a devenit Marele Proiect Șova. Și vă mai întrebați, consternați, de ce aveți o imagine proastă.

Amintim cele trei prevederi legislative care se contrazic:

Constituția României

Art. 76, alin. 2 Legile ordinare și hotărârile se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră. AICI

Regulamentul Senatului

Art. 172, alin. (9) Cererile de reținere, de arestare, de percheziție se înscriu cu prioritate pe ordinea de zi.

Art. 173. Senatul hotărăște asupra cererii cu votul secret al majorității membrilor săi.AICI

Regulamentul Camerei Deputaților

Art.193, alin. (8) Camera Deputaților se va pronunța asupra măsurii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorității membrilor prezenți.AICI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale